Ovidiu Oargă dezleagă tainele monezilor romane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Oargă este muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii
Ovidiu Oargă este muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii

Ovidiu Oargă a terminat liceul la profilul matematică fizică dar a dat admitere la Facultatea de Drept din Timişoara, unde a fost admis pe locurile cu taxă. Imediat după terminarea liceului s-a angajat însă ca supraveghetor la Muzeul Naţional al Unirii şi a realizat că îl atrage mult mai mult istoria.

„Am început cursurile la Timişoara dar mi-am dat seama că nu este facultatea pe care vreau să o urmez. Am renunţat la Drept chiar dacă părinţii nu au fost de acord. Anul următor am dat admiterea la Facultatea din Alba Iulia şi am intrat al patrulea“, a spus Ovidiu Oargă.

„Am lucrat şi pe perioada facultăţii şi practic sunt de aproape 13 ani la Muzeul Naţional al Unirii. Nu îmi este ruşine să spun că am şters exponatele de praf sau am şters pe jos. Cunosc toate colţişoarele muzeului“. După ce a absolvit facultatea a rămas să lucreze în acelaşi loc familiar, iar acum este muzeograf. „Sunt un pic numismat şi un pic arheolog. De altfel pasiunea mea este numismatica. Poate din această cauză m-a atras aşa de mult istoria“, a spus albaiulianul.

Ovidiu spune că în liceu a început să strângă monede pentru colecţia persoanlă, la care însă a fost obligat să renunţe de când se ocupă de monedele de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. „Nu ştiam mare lucru despre numismatică aşa că am cumpărat tot felul de monede fără valoare dar pe care am dat bani destul de mulţi. Pe urmă am  văzut monede valoaroase din colecţiile muzeului“, a explicat tânărul.

Monedele medievale sunt mai greu de identificat

Ovidiu Oargă spune că cea mai mare dorinţă a sa este să descopere un tezaur monetar. „Am făcut parte din mai multe echipe din diferite şantiere arheologice din judeţ. Am lucrat la situl de la Recea şi la cel din Alba Iulia. Anul trecut doar pe şantierul de pe Dealul Furcilor s-au descoperit 43 de monede aşa că  sper să descopăr  şi eu un tezur monetar important“, a mărturisit tânărul. Albaiulienul spune că cea mai grea provocare a unui numismat este identificarea cu exactitate a perioadei în care a fost bătută acea monedă. „La început mă ocupam de monedele medievale iar mai apoi am primit în gestiune şi monedele romane pe care acum am început să le cunosc destul de bine“, a spus tânărul.

Deşi la prima vedere poate părea paradoxal, după părerea tânărului monedele mai vechi sunt mai uşor de identificat. „În perioada medievală nu doar domnitorii băteau monedă, ci şi alţi nobili aşa că este o mare varietate de monede care circulau în acea vreme. O parte dintre ele au fost tezaurizate.  Din cauza varietăţii lor sunt mai greu de identificat“, a explicat albaiulianul.

Valoare monedei este dictată şi de materialul din care a fost realizată?
O.O.
: Da, sunt valoaroase monedele de aur şi cele de argint. În epoca romană monedele de aur erau date ca recompensă mercenarilor. Monedele romane sunt de două feluri republicane şi imperiale. Cea mai răspândiră monedă era denarul care era utilizată în schimburile comerciale.

Care sunt monedele care îşi plac cel mai mult?
O.O:
După părerea mea cele mai frumoase monede sunt cele bătute de principii transilvăneni în secolele XVI-XVII şi XVIII.  Sunt frumoase şi mai valoroase chiar decât o monedă romană de aur. Monedele sunt evaluate şi în funcţie de raritatea lor. Un împărat roman care a domnit 40 de ani a bătut nenumărate monede dar un principe care a domnit o lună a bătut evident mai puţine din această cauză sunt şi mai rare şi mai  valoroase.

Ce-i place:
Evident îmi place numismatica, care devine încet încet şi meserie. Îmi place Muzeul Naţional al  Unirii, unde pot spune că am şi crescut şi m-am format. Îmi place liniştea şi îmi doresc să dobândesc şi liniştea sufletească.

Ce nu-i place:
Mă deranjază oamenii care nu îşi spun deschis părerea chiar dacă uneori prin atitudine îşi trădează opiniile. Mă deranjază şi situaţiile în care nu poţi să fi franc şi să spui exact ce te deranjază la cineva.

Profil:
Născut: la 10 iunie 1977, la Alba Iulia
Studii: Facultatea de Istorie şi Filologie Secţia restaurare conservare la Alba Iulia
Familie: Necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite