FOTO Exerciţiu de salvare din peştera Huda lui Papară din Apuseni cu 53 de salvatori speologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvaspeo România, a organizat în cursul zilei de sâmbătă 06 iulie 2013, cel mai important exerciţiu de salvare din calendarul anual de activitate al asociaţiei. Exerciţiul de salvare din Peştera Huda lui Papară, judeţul Alba, a început sâmbătă 06 iulie 2013, la ora 09:00 fiind finalizat după zece ore, în care 53 de salvatori speologi au reuşit evacuarea unui accidentat aflat în subteran la peste un kilometru de intrare.

Peştera Huda lui Papară a fost selectată pentru exerciţiu ca urmare a producerii accidentului din luna mai, anul 2010, când o echipă de patru persoane a fost surprinsă în subteran de o viitură violentă, evacuarea acestora fiind posibilă doar prin intervenţia promptă a ehipelor de salvatori speologi din judeţele Arad, Bihor şi Cluj. După cincisprezece15 ore de luptă continuă cu torentul subteran, echipele de salvatori speologi au reuşit identificarea şi evacuarea în condiţii de siguranţă a persoanelor blocate în subteran.

„Pe parcursul exerciţiului a fost simulată evacuarea unei persoane accidentate cât şi o operaţiune de căutare şi recuperare a unui scafandru aflat în spatele unei galerii complet inundate. Evacuarea şi căutarea acestora a fost realizată prin intervenţia echipelor de salvatori, medici şi scafandri speologi ai Salvaspeo Romania. Acţiunea a fost coordonată de un Punct de Comandă, gestionat de Consilieri Tehnici ai Salvaspeo România. Salvarea din mediul subteran, cu precădere salvările din zone cu verticale, strâmtori, râu subteran sau galerii inundate, presupun intervenţii speciale, de lungă durată, extrem de dificile la care este nevoie de salvatori speologi, bine antrenaţi şi pregătiţi din punct de vedere tehnic, care să fie dotaţi cu echipamente de protecţie şi intervenţie specifice mediului subteran”, se afirmă într-un comunicat de presă al asociaţiei

La exerciţiul de salvare au participat salvatori speologi, membri ai Serviciilor Publice Judeţene Salvamont-Salvaspeo din judeţele Arad, Bihor, Cluj, Mureş, Hunedoara, Alba. Din judeţul Alba au fost 7 participaţi plus un medic membri ai Serviciului Public Judeţenean Salvamont-Salvaspeo, şi cluburilor Polaris şi Sfinx Gârda.

„Exerciţiul de salvare a decurs foarte bine, fiind observată o bună omogenizare a echipelor de salvare din ţară, 

 evacuarea propriu zisă fiind finalizată într-un timp scurt ţinând cont că salvarea a fost realizată pe o galerie cu râu subteran cu un debit semnificativ şi risc ridicat de viitură, salvatorii parcurgând peştera direct prin apă traversând lacuri cu apă adâncă şi cascade subterane. Salvatorii speologi, voluntari, membri ai Salvaspeo România, sunt salvatori competenţi, care cunosc foarte bine mediul subteran speologic, au experienţă şi aptitudini pentru salvările din mediul subteran, telecomunicaţii, acordarea primului ajutor medical specializat, scufundări şi dezobstrucţii”, a declarat Daniel Bibarţ Bulzan, consilier tehnic – Salvaspeo România.


Huda lui Papară care adaposteşte pentru hibernare cea mai mare colonie de lilieci din Europa (peste 84.000 de indivizi în 2008), din nouă specii este cea mai lungă şi denivelată peşteră din Munţii Trascău (dezvoltare 5.200 m, denivelare +123m ). „Mediul subteran al peşterii Huda lui Papară este un mediu dificil de parcurs deoarece înaintarea pe firul apei care are o temperatură în jur de 10 grade celsius, presupune urcarea unor cascade, parcurgerea unor pasaje în care corpul intră în apă până la nivelul gâtului, precum şi parcurgerea unor pasaje utilizând corzile. Pentru a putea parcurge traseul denivelat prin apă, în afara echipamentului tehnic de urcare şi coborâre pe corzi, este necesar un costum special termoizolator folosit şi în scufundări (costum de neopren)”, a spus medicul Christian Ciubotărescu, preşedintele A.S. Sfinx Gârda, care a participat la exerciţiu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite