Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban, condamnat la 7 ani de închisoare pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepresedinte al Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la şapte ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Magistratul este judecat în arest preventiv pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Sentinţa, pronunţată vineri, 28 decembrie 2012, nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Alături de judecătorul timişorean au mai fost condamnaţi alţi trei inculpaţi. Adrian Dan Rus, reprezentant al Mineco Ag în România, judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni a fost condamnat la cinci ani cu executare.

Marian Ioan Mihăilă, profesor universitar în cadrul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni a primit trei ani cu suspendare. Mihaela Ramona Şerban, notar public, (soţia inculpatului Şerban Nicolae Cătălin), trimisă în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, a primit tot 3 ani cu suspendare.

Un inculpat judecat în acelaşi dosar a recunoscut faptele şi este judecat într-o procedură mult mai rapidă. Iacob Chişărău, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi director general al S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, acuzat de de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni a fost condamnat la instanţa de fond la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare. Dosarul acestuia este în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar următorul termen a fost stabilit pentru 31 ianuarie 2013.

Mită de 60.000 de euro

Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunilor februarie - martie 2012, inculpatul Şerban Nicolae Cătălin, în calitate de judecător, cu funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul inculpaţilor Chişărău Iacob şi Rus Adrian Dan, suma de 60.000 euro, iar, în data de 14 martie 2012, a primit cu ajutorul inculpaţilor Mihăilă Ioan Marian, Şerban Mihaela Ramona şi Chişărău Iacob suma de 50.000 euro. Banii au fost pretinşi şi primiţi de judecătorul Şerban Nicolae Cătălin care a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor ce aveau spre soluţionare două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curţii de Apel Timişoara, pentru a-i determina să respingă căile de atac formulate.

Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvenţă declanşate faţă de S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, iar al doilea avea ca obiect o cerere de sistare a oricăror modalităţi de vânzare a bunurilor S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă şi suspendarea procedurilor de valorificare a acestora. Suma de 50.000 de euro, reprezentând obiectul infracţiunii de trafic de influenţă, a fost găsită în data de 15 martie 2012, în urma efectuării percheziţiei domiciliare la cabinetul notarial al inculpatei Şerban Mihaela Ramona.

"În cursul lunilor februarie - martie 2012, inculpaţii Şerban Nicolae Cătălin, Chişărău Iacob, Rus Adrian Dan şi alte persoane ce vor constitui obiectul unui alt dosar, au iniţiat constituirea unei asociaţii în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. În structura organizatorică a grupării au fost ulterior, cooptaţi Mihăilă Ioan Marian şi Şerban Mihaela Ramona (care, potrivit regulilor de acţiune stabilite, au avut sarcina de a sprijini activitatea ilicită a asociaţiei), reţinând şi că, pentru atingerea scopului propus, a existat o organizare prealabilă, în temeiul căreia membrilor grupării li s-au repartizat anumite sarcini bine stabilite", se afirmă în comunicatul procurorilor DNA de la momentul trimiterii în judecată.

Comunicatul Curtii de Apel Alba Iulia:

"Astăzi, 28.12.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat în şedinţă publică sentinţa în urma soluţionării dosarului în care a fost trimis în judecată fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Şerban Nicolae Cătălin

1. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatului ŞERBAN NICOLAE CĂTĂLIN la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În urma contopirii pedepselor stabilite Curtea de Apel Alba Iulia aplică inculpatului ŞERBAN NICOLAE CĂTĂLIN pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare.

Curtea de Apel Alba Iulia interzice inculpatului (pe perioada executării pedepsei şi 3 ani după executarea pedepsei principale, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori după prescripţia executării pedepse) exercitarea următoarelor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.  Curtea de Apel Alba Iulia menţine măsura arestării preventive a inculpatului Şerban Nicolae Cătălin.

 2. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatului RUS ADRIAN DAN  la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de cumpărare de influenţă şi 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În urma contopirii pedepselor stabilite Curtea de Apel Alba Iulia aplică inculpatului RUS ADRIAN DAN pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare cu executare. Curtea de Apel Alba Iulia interzice inculpatului (pe perioada executării pedepsei) exercitarea următoarelor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Curtea de Apel Alba Iulia menţine măsura obligării inculpatului RUS ADRIAN DAN de nu părăsi ţara.

 3. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatului MIHĂILĂ IOAN-MARIAN  la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de cumpărare de influenţă şi 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În urma contopirii pedepselor stabilite Curtea de Apel Alba Iulia aplică inculpatului MIHĂILĂ IOAN-MARIAN pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare cu  suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. mInstanţa stabileşte un termen de încercare de 5 ani.

 4. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatei ŞERBAN MIHAELA RAMONA  la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de trafic de influenţă şi achitarea inculpatei pentru infracţiunea de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Instanţa stabileşte un termen de încercare de 5 ani.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare cu inculpatul Şerban Nicolae Cătălin şi de la pronunţare cu ceilalţi inculpaţi, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie."

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite