Fostul şef al SRI Alba vs. „sistemul securistic şi divizia ofiţerilor acoperiţi din presă“. Cum se apără Ioan Tarnu în procesul deschis de Traian Berbeceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al SRI Alba, Ioan Tarnu, se apără în procesul în care a fost chemat în judecată de Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba Iulia, cu o serie de documente administrate în cauza penală în care a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Tarnu se referă la ”nedreptăţile” şi ”probele fabricate” împotriva sa în dosarul denumit generic ”Utilajele”.

Ioan Tarnu afirmă în întâmpinarea depusă la dosarul civil că declaraţiile sale din interviul TV din septembrie 2017, în care a lansat o serie de acuzaţii împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, au la bază ”nedreptăţile” şi ”probele fabricate” împotriva sa în dosarul denumit generic ”Utilajele”. Tarnu a fost condamnat, în 2016, în această cauză, la închisoare cu suspendare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce la Curtea de Apel Alba Iulia a fost achitat.

Traian Berbeceanu l-a dat în jduecată pe Ioan Tarnu şi cere daune morale de 150.000 de lei, pentru ”acuzaţii mincinoase şi defăimătoare”. ”L-au pus pe Traian Berbeceanu să găsească un tip care să se poată apropia de fiică-mea, care era studentă, să îi poată strecura două pliculeţe cu droguri în geantă. E foarte greu să probăm, însă am aflat chestiunea asta de la tatăl băiatului care trebuia să facă asta. Era un tip care mă cunoştea de peste 20 de ani”, a spus, printre altele, Ioan Tarnu în interviul televizat. Ulterior, Traian Berbeceanu a transmis o notificare publică prin care i-a cerut lui Tarnu să retragă afirmaţiile mincinoase lansate în spaţiul public la adresa sa. Berbeceanu a precizat că banii obţinuţi de la Tarnu în urma procesului vor fi folosiţi pentru trei burse de jurnalism, ai căror beneficiari se vor obliga să respecte deontologia profesională. Poliţistul mai solicită instanţei să dispună ”obligarea pârâtului să publice la trei posturi TV de largă audienţă, care să includă şi postul TV Antena 3, o dezminţire însoţită de scuze publice şi hotărârea pronunţată de instanţa de judecată”, a arătat Tarnu în întâmpinarea depusă la dosarul în care a fost chemat în judecată de Traian Berbeceanu.

”Prin intermediul interviului acordat, afirmaţiile mincinoase şi defăimătoare ale pârâtului au fost preluate în emisiunile tv şi în conţinutul ziarelor scrise şi presei on-line, reuşind în acest mod să inducă în eroare opinia publică cu privire la fapte care nu s-au întâmplat în realitate, prezentând în mod mincinos implicarea sa în activităţile infracţionale investigate în dosarul «Utilajele», şi relatând în mod tendenţios şi neadevărat modul în care mi-am desfăşurat activităţile de serviciu ca ofiţer de caz delegat în acel dosar”, afirmă Traian Berbeceanu în acţiunea depusă la instanţa de judecată, potrivit motivării deciziei Tribunalului prin care dosarul a fost transferat în competenţa Judecătoriei Alba Iulia publicată pe site-ul rolii.ro. Berbeceanu mai susţine că aceste acuzaţii i-au afectat grav onoarea şi demnitatea, precum şi ”imaginea, într-o perioadă delicată a vieţii, cu atât mai mult cu cât la Î.C.C.J. urmează să se judece apelul declarat de părţi, în dosarul în care a fost achitat în primă instanţă”.

”Prin afirmaţii mincinoase, tendenţioase şi denigratoare i-a fost afectată (n.r. - lui Traian Berbeceanu) în mod grav reputaţia profesională, chiar în timpul emisiunii tv. fiind contactat de numeroşi colegi poliţişti, ofiţeri cu funcţii de comandă din întreaga ţară, care i-au atras atenţia cu privire la gravitatea celor afirmate de pârâtul Tarnu Ioan în respectivul interviu. În perioada imediat următoare, numeroase persoane din sistemul judiciar, poliţişti, magistraţi şi avocaţi, l-au abordat pentru a le oferii lămuriri cu privire la informaţiile neadevărate şi calomnioase apărute atât în presa locală şi centrală, cât şi în reţeaua Internet (propagate intens prin intermediul reţelelor de socializare şi a site-urilor de ştiri), părerea unanimă fiind aceea de a reacţiona cu promtitudine, legal, pentru a limita pe cât posibil daunele deosebite care deja îi fuseseră provocate”, se mai afirmă în documentul emis de Tribunal.

Ioan Tarnu şi ”sistemul securistic”

În întâmpinarea depusă la dosar, Ioan Tarnu afirmă că ”nu se face vinovat de eventualul prejudiciu moral suferit de reclamant” şi că ”dacă reclamantul a suferit un prejudiciu nepatrimonial acesta este consecinţa directă a activităţii sale incorecte desfăşurate în calitate de ofiţer de poliţie judiciară”. Acesta afirmă că ”sistemul securistic şi cu divizia ofiţerilor acoperiţi din presă” au lansat în 2011 informaţii defăimătoare la adresa sa, potrivit cărora era apropiat al unui inculpat din dosarul ”Utilajele”.

”Demersurile de discreditare, de ticluire de probe, de mediatizare a unor stări de fapt şi împrejurări nereale s-au derulat pe o perioadă de mai bine de 5 ani, interval de timp în care pârâtul (Ioan Tarnu – n.r.), familia sa, apropiaţii şi cunoştinţele au tăcut şi nu au reacţionat în niciun fel, nici măcar pe reţele de socializare”, se susţine în document. Fostul şef al Direcţiei Judeţene a SRI Alba solicită judecătorilor să aprobe citarea ca martori a unui jurnalist de la postul TV la care a dat interviul, a unor procurori, poliţişti şi persoane condamnate în dosarul ”Utilajele”, unele aflate încă în penitenciar. 

”Ulterior reţinerii pârâtului şi a încercării nereuşite de arestare preventivă în baza probelor ticluite de către reclamantul Berbeceanu Traian (02.05.2011), acesta, împreună cu sistemul securistic şi cu divizia ofiţerilor acoperiţi din presă, întrucât probatoriul era foarte subţire, au lansat şi mediatizat informaţii defăimătoare la adresa pârâtului (conform copiilor anexate), potrivit cărora era un apropiat de-al lui S. M., avea strânse legături cu familia acestuia, îi comunica informaţii nedestinate publicităţii, a făcut instituţia SRI «preş» primindu-l pe acesta în biroul său de lucru (în realitate audienţa realizându-se în spaţiul dedicat relaţiilor cu publicul), precum şi date nereale potrivit cărora sora pârâtului are firme în domeniul agricol cu S., pârâtul l-a ajutat în obţinerea de fonduri europene, acesta i-a executat diverse lucrări la locuinţa personală şi că de la soţia acestuia a primit mai multe foloase, inclusiv un sac de făină, lăsând să se înţeleagă că toate aceste favoruri au fost primite sub formă de mită. 

Apreciază ca cel mai grav fiind faptul că toate aceste aspecte nu au fost clarificate şi probate în timpul urmăririi penale şi mai mult decât atât, o parte dintre acestea au fost consemnate fără nicio susţinere şi în rechizitoriul din 30.05.2011, prin care a fost trimis în judecată. Uitarea acestora în faza de judecată, atât la fond cât şi în apel, îl îndreptăţesc să creadă că au constituit doar mijloace de denigrare, prin efectele acestei propagande mincinoase urmărindu-se o incriminare publică a pârâtului, acoperirea unui probatoriu extrem de subţire, precum şi crearea unei presiuni mediatice asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au trebuit să delibereze cu privire la luarea măsurii de arestare a sa”, se mai susţine în motivarea instanţei de la Tribunalul Alba în care sunt citate afirmaţii din întâmpinarea depusă de fostul şef al SRI Alba.

Tarnu a depus la dosar procese verbale privind redarea unor discuţii telefonice, comunicatele DIICOT şi SRI din 2011, declaraţia data în dosarul în care este judecat Traian Berbeceanu, declaraţii ale unor inculpaţi şi martori din dosarul ”Utilajele”, rapoarte şi alte înscrisuri. ”Cu adevărat urăşte sistemul securistic şi crede cu toată convingerea că numai atunci când acest sistem va fi complet anihilat, România va deveni cu adevărat un stat democratic cu instituţii puternice şi respectabile”, mai afirmă judecătorul în motivare. Tarnu a fost şef al SRI Alba în perioada 2006 - 2011. 

Citiţi şi:

Mărturii despre Samoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1918: ”Era un om foarte vesel şi plăcut, un mare povestitor”

FOTO Fastul şi megalomania cu care a sărbătorit Ceauşescu 50 de ani de la Marea Unire, în 1968, la Alba Iulia

Cum se pot face criptomonede utilizând alte calculatoare. Sfaturi pentru a evita atacul hackerilor

FOTO VIDEO Proiect inedit pentru Centenar: 100 dintre cei mai importanţi români ai momentului, fotografiaţi cu tehnica de acum 100 de ani

Principesa Transilvaniei care se temea de muşte şi credea ca sunt vrăjitoare. Pentru ce au fost arse pe rug zeci de femei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite