Familia unei femei moarte în spital cere 1,5 milioane de euro. Ancheta a relevat un malpraxis înfricoşător: a fost operată la mandibulă, deşi suferise un infarct

Familia unei femei moarte în spital cere 1,5 milioane de euro. Ancheta a relevat un malpraxis înfricoşător: a fost operată la mandibulă, deşi suferise un infarct

Valeriu Burlacu a acţionat în judecată cele două spitale. Foto: captură youtube stiridecluj.ro

Soţul şi copiii unei femei din Alba Iulia care a murit în 2014, ca urmare a tratamentului aplicat în spitalele judeţene de urgenţă din Alba Iulia şi Cluj-Napoca, au dat în judecată cele două unităţi medicale şi cer daune de 1,5 milioane de euro. Maria Burlacu a decedat în 13 martie 2014, după ce a fost operată la mandibulă, deşi suferise un infarct.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acţiunea civilă a fost deschisă de Valeriu Burlacu la Tribunalul Alba în 7 februarie 2017. Pârâţi în dosar sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi medicul Mariana Adămuţiu, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi medicii Ioana Elica Recean şi Gligor Florin Onişor.

În acest caz sunt în cercetare la Parchete din Cluj şi două dosare penale cu obiect ucidere din culpă şi mărturie mincinoasă, nesoluţionate încă de către procurori.
Pentru familia femeii din Alba Iulia zilele de 12 şi 13 martie 2014 au fost un coşmar.
 
În 12 martie, Maria Burlacu a simţit la un moment dat o durere puternică în piept şi şi-a pierdut cunoştinţa. Era acasă cu cei doi băieţi, care l-au chemat pe tatăl lor. Femeia îşi revenise când a ajuns acasă, dar soţul a insistat să meargă la spital. La UPU Alba Iulia, Maria Burlacu a fost consultată pentru afecţiunea pe care o avea la mandibulă, medicul susţinând că de acolo provine durerea. ”Ne-am prezentat la spitalul din Alba Iulia cu simptome de infarct miocardic, dureri în piept, hipertensiune arterială, era clar şi evident că era vorba de un infarct în prealabil. Medicul de la Alba Iulia a tratat situaţia cu multă superficialitate, nu s-a uitat pe EKG-ul făcut, pe care era evident infarctul. Nu a vrut să o trimită la serviciul specializat de cardiologie”, spune Valeriu Burlacu, soţul femeii decedate.
 

Fişe medicale modificate

 
În noaptea respectivă, Maria Burlacu a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca. Aici a ajuns la clinica maxilo-facială unde, în cursul dimineţii de 13 martie, a fost operată la mandibulă. ”Au băgat-o într-o operaţie fără nicio pregătire preoperatorie, EKG, analize de sânge. După operaţie acuza în continuare dureri toracice şi în membrele inferioare, dar medicii nu au făcut nimic. Trebuia să fie monitorizată şi supravegheată atent, dar au lăsat-o singură în salon. Am sunat-o după operaţie şi mi-a spus că se simte foarte rău. Când am sunat-o a doua oară, la ora 13.00, abia mai putea să vorbească”, afirmă Valeriu Burlacu. Decesul a fost constatat la ora 14.29. Necropsia realizată a arătat că Maria Burlacu a murit în urma unui infarct masiv. 
 
Ulterior, fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum aparea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă. De asemenea, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii. De asemenea, trupul femeii a fost mutat imediat la IML şi abia după două zile a fost arătat soţului. Tot după două zile a fost anunţată şi poliţia, lucru care ar fi trebuit să se întâmple în ziua când a decedat.
 

Plângeri la Colegiile Medicale din Alba şi Cluj

 
Pe lângă plângerile penale, Valeriu Burlacu a depus şi plângeri la Colegiile Medicilor din Cluj şi Alba. Cei doi medici clujeni au scăpat, iniţial, fără nicio sancţiune pe motiv că ”nu sunt elemente care să ducă la concluzia că sunt vinovaţi”. Colegiul Naţional al Medicilor a decis, însă, să îi acorde anestezistului Ioana Recean ”vot de blam”.

Medicul de la UPU Alba Iulia a fost sancţionat, iniţial, cu avertisment. ”Consultul pacientei Burlacu Maria a fost superficial, fiind eludate datele anamnestice şi nu s-a efectuat un examen cardiologic de specialitate. Au fost efectuate corecturi în fişa UPU, cu scopul minimalizării simtomelor cardio-vasculare”, se arată în decizia Colegiului Medicilor Alba. Medicul a contestat, însă, decizia la Colegiul Naţional unde sancţiunea a fost anulată şi s-a retrimis dosarul la stuctura din Alba pentru reluarea cercetărilor.

Managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicolaeta Coşarcă, a precizat că aşteaptă şi ea să vadă care este adevărul în acest caz. ”Domnul Burlacu are dreptul să uzeze de toate drepturile pentru a-şi căuta dreptatea. Noi l-am ajutat cu orice ne-a cerut. I-am pus la dispoziţie toate documentele şi chiar şi înregistrările video. Aş vrea să ştiu şi eu care este adevărul în acest caz”, a declarat Nicoleta Coşarcă. Reprezentanţii Spitalului din Cluj-Napoca nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările