Erorile şi confuziile privind Unirea de la 1 Decembrie 1918. De ce este de evitat formula „Marea Unire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un istoric din Alba Iulia face un inventar al erorilor şi confuziilor care vizează în mod uzual unirea Transilvaniei cu România şi ziua de 1 decembrie.

Tudor Roşu lucrează la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Acesta a explicat care este originea unor fraze precum „marea unire” sau „marea adunare naţională” şi de ce „România 100” este, în opinia sa, o „elcubraţie”.

Postarea istoricului Tudor Roşu:

Că tot vine 1 decembrie, am întocmit un top al erorilor care se fac în privinţa Unirii Transilvaniei:

1. România 101” ori „România 100” de anul trecut. Ideea că România face 101 ani e o elucubraţie de repetenţi, răspândită în special prin mediatizarea de anul trecut a unor proiecte cretinuţe ce au îngurgitat mulţi bani. Existenţa României se măsoară de la Cuza.

2. Unirea de la Alba Iulia e o decizie exclusiv a ardelenilor. Românii din România n-au nici o treabă la Alba Iulia, la 1 decembrie, în afara câtorva invitaţi fără rol decizional. Mă mai întreabă câte cineva: „Aş putea să găsesc la dvs. la muzeu credenţionalele din Giurgiu?” Evident, nu.

3. Formula „Marea Unire” e nefericită. De evitat. Uneori îmi scapă şi mie, dar îmi mai dau peste gură. E o invenţie din comunismul târziu. Vine în pandant cu „Mica Unire” (cu referire la 1859), ceea ce sună absolut oribil.

4. „Marea Adunare Naţională” e tot o formula de evitat. Adunarea reprezentantilor naţiunii române din Transilvania, în actuala Sala Unirii, s-a numit „Adunarea Naţională”, atât.

5. Nu teritoriul actual a ceea ce numim azi Transilvania s-a dorit unit cu România. La 1918 se distingea foarte clar între Transilvania, Banat şi Părţile Ungureşti/Ţara Ungurească.

Decizia unirii au luat-o şi românii din teritoriile unde se află Bekescsaba, Becicherecul Mare şi Muncaci. Acestea au fost distribuite, după Conferinţa de Pace de la Paris, Ungariei, Iugoslaviei şi Cehoslovaciei. Nu aveau majoritate etnică românească. Asta e mai „pour les connaiseurs” , dar dă bine să ştii cine s-a unit, de fapt.

6. Decizia de unire a fost atât de rapidă, de hotărâtă şi de entuziastă pentru ca românii din Transilvania erau mega-sătui de unguri. Orice altă explicaţie auziţi, să ştiţi că e falsă.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Protest pe şantierul autostrăzii Sebeş - Turda. O firmă solicită plata unor facturi restante de 1 milion de euro

 

Motivul rejudecării procesului civil dintre fostul şef BCCO Traian Berbeceanu şi fostul director SRI Alba Ioan Tarnu

 

Alegeri prezidenţiale 2019. Cum s-a votat în urbanul din Alba. Singurul oraş în care a câştigat Dăncilă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite