Deţinutul-vedetă „Pricu“, la prima cerere de liberare condiţionată. De ce i-a fost respinsă acţiunea la prima instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi din Alba, Raul Nicoale Rus, zis „Pricu“, încearcă pentru prima dată de la încarcerarea sa, în martie 2017, să obţină liberarea condiţionată din închisoare.

Raul Rus execută o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare şi se află, la ora actuală, închis la Penitenciarul Târgu Jiu. După ce s-a întors în ţară, Pricu a mai trecut pe la închisorile din Arad şi Timişoara. Raul Rus a efectuat fracţia necesară din pedeapsă, ajutat fiind şi de legea privind recursul compensatoriu, dar şi de faptul că a lucrat în perioada de detenţie. Cu toate acestea, Judecătoria Târgu Jiu i-a respins, în 4 decembrie 2019, cererea de liberare condiţionată. Condamnatul a formulat contestaţie, iar procesul s-a mutat la Tribunalul Gorj, unde va fi judecat în ianuarie 2020. 

”Executarea pedepsei a început la data de 16.03.2017 şi va expira la 13.03.2022, iar pentru a putea deveni propozabil în vederea liberării condiţionate condamnatul trebuie să execute 2/3 din pedeapsa, respectiv, 1340 zile, din care, în cazul în care 335 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate şi 1005 zile efectiv executate. S-a reţinut că acesta a executat de la data de 16.03.2017 până la 20.11.2019, un număr de 980 zile, cu menţiunea că are 178 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate şi 186 zile considerate executate în condiţii necorespunzătoare, având în total un număr de 1344 zile câştigate. Din caracterizarea depusă la dosar rezultă că petentul a participat la mai multe program educaţionale, a manifestat un comportament corespunzător faţă de normele instituţionale, a fost recompensat şi nu a fost sancţionat disciplinar”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu.

Instanţa a completat că sunt îndeplinite condiţiile legale cu privire la fracţiunea de pedeapsă efectiv executată şi cu privire la regimul de executare a pedepsei însă, pentru acordarea beneficiului liberării condiţionate, condamnatul trebuie să îndeplinească şi celelalte condiţii prevăzute de textul de lege. 

raul rus pricu

”Persoana condamnată nu a creat convingerea că perioada executată din pedeapsă este suficientă pentru reeducarea sa şi că şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială, scopul educativ şi preventiv al pedepsei nefiind astfel atins, iar scopul pedepsei nu este îndeplinit astfel încât acesta să se încadreze în viitor într-o viaţă normală în afara câmpului infracţional. Faptul că în perioada executată nu a fost sancţionat disciplinar nu poate fi reţinut ca un argument în favoarea liberării condiţionate. Respectarea regulilor de convieţuire este o obligaţie pe care o are orice persoană, indiferent de mediul în care se află şi nu se poate acorda un beneficiu doar pentru acest aspect.

Instanţa consideră că, raportat la perioada executată, petentul trebuie să dovedească cu mai multă certitudine sau claritate faptul că scopul pedepsei este realizat faţă de el, printr-un comportament model, care să iasă în evidenţă. Pentru aceste considerente, se reţine că nu există suficiente şi serioase indicii în sensul că pedeapsa închisorii aplicată condamnatului şi executată până la acest moment şi-a atins scopul înainte de a fi expirat durata stabilită prin hotărârea de condamnare, astfel încât subzistă necesitatea executării în continuare a pedepsei pentru ca persoana în cauză să dobândească un ansamblu de valori morale şi sociale necesare pentru a evita, în momentul părăsirii locului de deţinere, săvârşirea altor infracţiuni”, se precizează în document.

Magistratul a respins cererea şi a stabilit că o noua propunere poate fi făcută după data de 5 februarie 2020. Hotărârea definitivă va aparţine Tribunalului Gorj.

Căutat timp de mai mulţi ani cu un mandat european de arestare, Pricu s-a predat în martie 2017 autorităţilor române alegând să intre în ţară printr-o vamă din vestul ţării, unde a fost reţinut. În 2014, Pricu a fost condamnat pentru complicitate la dare de mită, într-un dosar instrumentat de DNA Alba Iulia, iar în 2017 a primit închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, proxenetism şi trafic de minori, în celebrul dosar ”Prostituate pentru VIP-uri”, instrumentat de DIICOT Alba Iulia. Prin contopirea pedepselor a rezultat condamnarea la 5 ani şi 6 luni de închisoare a cărei executare a început în martie 2017. 

Citiţi şi:

Cum a delapidat un fost primar bugetul unei comune. Tribunalul Alba a admis rechizitoriul Parchetului

 

Cum motivează un judecător oprirea lucrărilor la autostrada Sebeş-Turda: „Orice persoană are dreptul la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic“

 

FOTO Haită de lupi suprinsă în timp ce devorează cadavrul unui cerb, într-o pădure din Apuseni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite