De ce au devastat deţinuţii instalaţiile sanitare din Penitenciarul Aiud. Reparaţiile costă o sumă consistentă

De ce au devastat deţinuţii instalaţiile sanitare din Penitenciarul Aiud. Reparaţiile costă o sumă consistentă

Penitenciarul Aiud. Foto Adevarul

Acţiunile deţinuţilor de la Penitenciarul Aiud de a ascunde în instalaţiile sanitare diverse obiecte interzise a dus la deteriorarea acestora, iar conducerea unităţii de detenţie trebuie să aloce o sumă consistentă pentru reparaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instalaţiile sanitare din 40 de camere de detenţie de la Penitenciarul Aiud vor fi înlocuite, după ce au fost deterioare, fiind folosite de către deţinuţi pentru ascunderea obiectelor interzise. În penitenciar sunt introduse deseori telefoane mobile, bani, droguri şi chiar arme albe.
 
În camerele vizate se va înlocui şi tâmplăria din lemn cu ferestre PVC cu geam termopan cu folie antiefracţie şi uşi de aluminiu la grupurile sanitare. Investiţia este de aproape 580.000 de lei, fără TVA. 
   
Potrivit caietului de sarcini, imobilul „Secţiile I – IV” (S + P + 3E + M) din cadrul Penitenciarului Aiud, clădire construită în perioada 1889 – 1892 şi modernizată în perioada 2005 – 2007 şi are în componenţă 185 camere de deţinere.
 
Conform documentului amintit, exploatarea deficitară de către persoanele private de libertate a instalaţiei sanitare de scurgere a dus la deteriorarea sifoanelor de scurgere a cădiţelor de duş, prin ridicarea acestora în vederea ascunderii de obiecte interzise. De asemenea, s-a constatat spargerea sifoanelor de pardoseală din grupurile sanitare, tot în vederea ascunderii de obiecte interzise.

Coloanele verticale de canalizare au fost folosite şi ele ca ascunzători, prin accesul facil la acestea prin intermediul recordului flexibil al vasului WC, ceea ce a dus la infiltraţii în camerele de la nivelul inferior, pe pereţii comuni ai camerei cu grupul sanitar, cât şi pe pereţii holului.
 
De asemenea, tâmplăria camerelor de deţinere (cu excepţia uşii metalice de maximă siguranţă, de acces în camere) este din lemn de răşinoase. Se propune astfel înlocuirea obiectelor sanitare existente cu obiecte sanitare antivandalism. Montarea noilor obiecte sanitare ar urma să blocheze accesul persoanelor private de libertate la elementele de scurgere şi de alimentare cu apă rece/caldă a obiectelor sanitare, pentru ascunderea de obiecte interzise şi va înlătura infiltraţiile la nivelele inferioare cauzate de distrugeri ale elementelor instalaţiei sanitare a camerelor de deţinere.
 
Se vor înlocui ferestrele de lemn cu ferestre din profile PVC armate cu profile metalice şi geam termopan cu folie antiefracţie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările