Hotărârea prin care Cupru Min Abrud a fost obligată la plata a 17 milioane euro, suspendată la Curtea de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărȃrea Tribunalului Bucureşti, prin care Cupru Min SA Abrud a fost obligată la plata a peste 17 milioane de euro catre Energo Mineral SA, companie aflată ȋn prezent ȋn insolvenţă, a fost suspendată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia a fost luată în 30 octombrie şi este irevocabilă.

Tribunalul Bucureşti a obligat 19 septembrie 2013 Cupru Min SA Abrud să plătească peste 77 de milioane de lei (17,3 milioane de euro) către societatea Energo Mineral SA Bucureşti, aflată în procedură de insolvenţă. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis în 30 octombrie să suspende executarea sentinţei civile a Tribunalului până la soluţionarea cererii de suspendare formulată în cadrul recursului.

„Litigiul priveşte pretenţiile unui consorţiu de societăţi care s-au asociat cu compania de stat acum cinci ani pentru a exploata zăcămintele de cupru aflate ȋn administrarea Cupru Min. Odată cu criza economică mondială, societăţile din consorţiu au intrat ȋn insolvenţă şi, cu toate că ȋncasaseră sume importante din exploatarea resurselor de cupru şi a utilajelor puse la dispoziţie de Cupru Min, au ȋncercat să obţină restituirea unor pretinse investiţii efectuate. Cupru Min a contestat aceste investiţii, ȋn prezent procesul aflȃndu-se ȋn recurs la Curtea de Apel Bucureşti, unde compania de stat a obţinut o primă sentinţă favorabilă“, susţin reprezentanţii societăţii de avocaţi Dragne & Asociaţii, care reprezintă interesele companiei miniere de stat din Munţii Apuseni. 

În acelaşi proces, Cupru Min Abrud solicită plata de către Energo Mineral a unor despăgubiri în valoare de circa 50 de milioane de lei (crica 11 milioane de euro).

Cine este Energo Mineral SA Bucureşti

Energo Mineral SA Bucureşti este un fost partener de afaceri al companiei Cupru Min din judeţul Alba în perioada 2007 – 2009. În urmă cu cinci ani a fost încheiat un contract de asociere între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA, Energo Mineral SA şi Ipronef SA, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, aşa-zişii „baroni ai cuprului“. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere.

Obligaţiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a făcut investiţiile asumate, nici  măcar pe cele de mediu, nu şi-a achitat datoriile faţă de Cupru Min şi a exploatat la maximum utilajele din dotarea societăţii. Profitul anual a fost în aceste condiţii de peste 6 milioane de euro. În iulie 2009, după o stagnare a activităţii de nouă luni şi trimiterea în şomaj a sute de mineri, Energo Mineral a denunţat contractul cu SC Cupru Min SA. Motivele invocate au fost scăderea preţului cuprului pe piaţa internaţională şi refuzul renegocierii contractului de cooperare.

Energo Mineral SA are ca acţionari cu 99,99% Energo Mineral Trading Limited cu sedul în „paradisul fiscal“ din Insulele Virgine. Restul acţiunilor sunt deţinute de Nordexo Manufacturing SRL, Răzvan Florin Calangiu, Horia Simu şi Horia Pitulea.

Se caută un investitor la Cupru Min

În prezent este în derulare o procedură de atragere de investiţii la Cupru Min SA Abrud. În faza finală s-au calificat doi investitori: Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda). Grupul Trafigura, înregistrat în Olanda, se ocupă cu tranzacţionarea de petrol, metale şi resurse minerale, având afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activităţi în întreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume - a treia după cifra de afaceri - Trafigura a fost fondată în 1993 de un grup de traderi desprinşi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai târziu Glencore. Acţiunile sunt deţinute de angajaţi, iar compania este atentă ca niciun acţionar să nu poată acumula o participaţie prea mare, strategie similară altor companii mari cu profil similar.

Grupul Yildirim, cu sediul la Istanbul, este un conglomerat industrial diversificat, cu activităţi în tradingul de mărfuri, minerit şi energie, construcţia de nave. Compania a fost înfiinţată în 1963 şi este controlată de miliardarul turc Robert Yildirim. Cea mai recentă achiziţie a grupului, anunţată în luna august, este Mechel Chrome. Yildirim a preluat divizia grupului rus Mechel pentru 425 milioane de dolari. Procedura a fost decalată cu 30 de zile, datorită sachimbărilor de la vârful Ministerului Economiei, astfel încât licitaţia va avea loc la sfârşitul lunii noirmbrie 2013.

40 de milioane de euro reprezintă suma pe care câştigătorul licitaţiei, organizată de Ministerul Economiei, trebuie să o plătească în avans pentru minereul de cupru de la Abrud. Valoarea totală a concentratului se ridică la circa 500 de milioane de obţinuţi îtimp de 7 an pentru 330 mii de tone de concentrat de cupru, la o valoare minimă de 6.900 de dolari pe tonă. În primii 3 ani se vor realiza investiţiile pentru retehnologizarea companiei şi partea de descopertă (lucrare pregătitoare în cariere prin care se îndepărtează stratul de pământ aflat deasupra zăcământului), urmând ca recuperarea banilor plătiţi în avans de investitor să se facă în următorii ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite