Cum a învins birocraţia fiica unei asistente medicale moarte de COVID-19. A obţinut dreptul la pensie în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistena a murit în spital după o lungă suferinţă. Foto Adevărul
Asistena a murit în spital după o lungă suferinţă. Foto Adevărul

Fiica unei asistente medicale care a decedat de COVID-19 la Spitalul Judeţean Sibiu a obţinut în instanţă dreptul de a avea pensie de urmaş.

Anterior, Casa Judeţeană de Pensii a respins cererea formulată de tatăl minorei pe motiv că nu s-a dovedit faptul că asistenta a lucrat în cadrul unei secţii în care erau trataţi bolnavi infectaţi cu noul coronavirus.

Asistenta, o femeie de 48 de ani din Sibiu, a decedat în 12 iulie 2020. Femeia a suferit o formă serveră de COVID-19 şi a murit după ce a stat o săptămână în secţia ATI. Colegii acesteia au luptat din răsputeri să o salveze, dar nu au reuşit.

Magistraţii au ajuns la concluzia că femeia s-a infectat ca urmare a activităţii de asistentă pe secţiile în care erau internaţi pacienţi COVID. Tribunalul Sibiu i-a dat dreptate bărbatului în ianuarie 2020, dar Casa de Pensii Sibiu a formulat apel. Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia unde a fost pronunţată o decizie definitivă la sfârşitul anului.

Instanţa a considerat că instituţia din Sibiu era obligată să solicite lămuriri la instituţia sanitară în ceea ce priveşte situaţia medicală a femeii decedate. ”Este adevărat că printre actele depuse în vederea deschiderii dreptului la pensie nu există şi dovada faptului că defuncta a fost implicată activ în activităţi medicale anti-COVID.

Însă, în condiţiile în care s-a solicitat deschiderea drepturilor de pensie în temeiul art. 4 din Legea nr. 56/2020 şi s-a făcut dovada că defuncta a lucrat ca şi asistentă medicală în cadrul Compartimentului Nefrologie al SCJU Sibiu şi că a decedat din cauza unei bronhopneumonii SARS-COV-2 (menţionată la cauze antecedente), pârâta (Casa de Pensii - n.r.) era datoare cel puţin să solicite lămuriri, anterior emiterii deciziei de pensie.

Dacă pârâta şi-ar fi executat obligaţiile legale cu bună credinţă şi în scopul pentru care au fost edictate, nu s-ar fi ajuns la o astfel de situaţie, astfel că este eronat a se muta culpa în sarcina contestatorului”, au precizat magistraţii de la Curtea de Apel care au judecat cauza.

Potrivit Legii nr. 56/2020, urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de: dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, respectiv pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului.

”Dreptul la informare reprezintă un drept fundamental, atât pentru procedurile judiciare, cât şi cele extrajudiciare, fiind consacrat de prevederile art. 31 din Constituţia României. Prin necomunicarea faptului că există un dubiu cu privire la participarea defunctei în activităţi medicale împotriva COVID-19, beneficiarul dreptului de pensie s-a aflat în mod obiectiv în imposibilitatea de completa dosarul de pensie, context în care este cert că în cauză nu a fost asigurat în mod real dreptul la informare garantat prin lege”, a mai susţinut instanţa din Alba Iulia, în hotărârea prin care a respins apelul Casei Judeţene de Pensii.

Vă mai recomandăm:

 

Frauda „Astoria” rămâne nepedepsită în justiţie. Niciun vinovat pentru paguba de peste 2,5 milioane de euro

 

Cui aparţine vina majoră în cazul morţii unei fetiţe lovite cu maşina. Şoferul, responsabil doar un sfert

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite