Constantin Muntean a prins un somn de 55 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Muntean prezintă una dintre capturile sale
Constantin Muntean prezintă una dintre capturile sale

Albaiulianul se poate lăuda cu o pasiune veche de aproape jumătate de veac. Este un pescar împătimit şi merge în Delta Dunării de câte opt ori pe an.

Profil:
Născut la: 8 mai 1957, Alba Iulia
Studii: Institutul Politehnic Cluj-Napoca
Familie: divorţat, o fată

Pentru Constantin Muntean natura şi pescuitul sunt cel mai bun antidot al problemelor existenţiale. La cei 53 de ani ai săi, se poate lăuda că a cutreierat întreaga ţară în căutarea celor mai bune ape pentru pescuit. Albaiulianul a pus bazele unei asociaţii a pescarilor sportivi.

Pescuieşte de la 3 ani şi jumătate

„Este o pasiune care s-a transmis din tată în fiu. În copilărie stăteam pe strada Olteniei ultima casă. Imediat după noi, se întindea Mureşul. Eram toată ziua la apă. Tata a fost un mare pescar. Ne-a transmis şi mie, şi fratelui meu plăcerea de a da cu undiţa“, a spus Constantin Muntean. Pescarul spune că a deprins tehnica de mic copil. „La trei ani şi jumătate, pescuiam şi treceam Mureşul înot alături de tatăl meu. Apoi, elev fiind, fugeam de la ore şi veneam pe malul apei, cu ceilalţi copii“, îşi aminteşte cu plăcere albaiulianul.

Consideră că pescuitul este precum un microb, care, odată intrat în sânge, nu mai scapi de el. „Pentru mine este un mijloc de relaxare şi singura modalitate de a-mi încărca bateriile. După un week-end de pescuit, ţi-e mult mai uşor să munceşti peste săptămână, iar aceasta trece mai repede aşteptând un nou moment de relaxare în natură“, a mai spus albaiulianul.  

Captura record, în Delta Dunării

Constantin Muntean nu a participat la concursuri de pescuit, dar se poate lăuda cu capturi pentru care l-ar invidia mulţi pescari.  Cel mai mare peşte pe care l-a prins este un somn. „În 1987 eram în Deltă, pe braţul Chilia. Am prins un somn de 55 de kilograme şi lung de doi metri şi 10 centimetri“, povesteşte pescarul.

image

Cea mai recentă captură este un păstrăv de 3 kilograme 600 grame pe care la prins în 2008 la Gura Râului, din judeţul Sibiu. Cel mai mult îi place să pescuiască în Delta Dunării. „Merg şi de câte opt ori pe an în Deltă. E locul ideal. Îmi place să pescuiesc şi la barajele de pe Valea Oltului“, a mai spus Constantin.

A înfiinţat asociaţia „Scobarul“

În luna februarie a acestui an, Constantin Muntean, împreună cu alţi împătimiţi a pus bazele Asociaţiei pescarilor sportivi „Scobarul“ din Alba Iulia. „Am considerat că e binevenită o astfel de iniţiativă pentru ca cei pasionaţi de acest sport să se reunească într-o asociaţie. Deşi suntem înfiinţaţi de o lună de zile, avem deja peste 80 de membri. De anul acesta, pe baza unei ordonanţe, asociaţiile pot eminte permisele de pescuit pentru pescarii sportivi“, a mai spus preşedintele de la „Scobarul“. Asociaţia şi-a deschis filiale şi în alte oraşe din judeţ, în Sebeş, Câmpeni, Ocna Mureş, Teiuş şi Aiud.

Pentru a deveni membru al asociaţiei, un pescar trebuie să plătească cotizaţia anuală de 30 de lei. Pentru eliberarea unui permis de pescuit taxa este de 30 de lei, pentru elevi şi pensionari 10 lei, iar pentru persoanele cu handicap este gratuit.

Ce activităţi oferă „Scobarul“?
C.M.
: „Asociaţia îşi propune organizarea unor cluburi de pescuit pe specialităţi, respectiv «staţionar» pentru crab şi «spining-fly» pentru pescuitul de păstrăv. Vrem ca membrii noştri să ne reprezinte în viitoarele concursurile ce se vor desfăşura la nivel naţional. De asemenea, dorim să atragem cât mai mulţi tineri. Vom desfăşura acţiuni de ecologizare a malurilor apelor şi popularea unor bălţi cu peşte“.

Care este cel mai spectaculos pescuit?
C.M.
: Păstrăvul. Se găseşte în apele din zone pitoreşti, şi este spectaculos deoarece este peştele care se prinde cel mai greu şi are cea mai bună carne. Calităţile unui bun pescar trebuie să fie răbdarea şi perseverenţa.  

Ce-i place: „Îmi place liniştea. Aş putea să stau singur, în vârf de munte, pe malul unui pârău, doar eu cu undiţa şi eventual, peştii prinşi. De asemenea, îmi place fotbalul. La oameni, apreciez onoarea, care este din ce în ce mai rar întălnită la semenii noştri, şi respectul faţă de ceilalţi. Consider că promisiunile trebuie respectate întotdeauna“.

Ce nu-i place: „Ca şi oricărui pescar, îmi place să prind peştele, nu să-l şi mănânc. Consum foarte puţine preparate pe bază de peşte. În altă ordine de idei, detest minciuna, indolenţa şi nesimţirea“.
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite