Condamnat la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală din afaceri cu fier vechi. Ce pedepse au primit alţi trei inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ajutor public judiciar

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat miercuri, 19 iunie, sentinţa definitivă într-un dosar de evaziune fiscală din afaceri cu fier vechi în care au fost judecaţi patru membrii ai unei familii. Unul dintre inculpaţi a fost condamnat la închisoare cu executare.

Instanţa de fond a constatat că cei patru au provocat un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de peste 600.000 de lei, sumă care include şi dobânzile aferente debitului principal constatat. 

Potrivit actului de sesizare a instanţei, M. Ioan senior, în calitate de administrator de fapt şi de drept al unei societăţi comerciale, a comercializat în cursul anului 2010 către alte trei societăţi deşeuri de fier vechi colectate de la populaţie în valoare de 1.302.008 lei, fără a declara organelor fiscale veniturile obţinute, sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit şi a impozitului pe venit din alte surse, provocând un prejudiciu de 199.000 de lei.

Inculpatul M. Ioan junior este acuzat că, în cursul anului 2013, tot în calitate de administrator la o firmă, a colectat de la persoane fizice deşeuri feroase în valoare de 200.394 lei (marfă vândută, pentru care nu există documente de provenienţă), fără a emite adeverinţă de primire şi plată, sustrăgându-se de la stabilirea obligaţiei de plată a impozitului pe venit, cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de de 32.063 lei. De asemenea, acesta a mai fost trimis în judecată pentru faptul că a întocmit şi a înregistrat, în luna septembrie a anului 2012, în evidenţa contabilă a firmei şase facturi fictive emise în numele unei alte societăţi, reprezentând 29.850 kg deşeuri de fier vechi, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 4.776 lei. În sarcina inculpatului M. Florin s-a reţinut că în anul 2010, în calitate de persoană fizică neautorizată, a vândut către deşeuri feroase colectate de la populaţie cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 141.846 lei, declarând în fals, că acestea provin din gospodăria proprie, sustrăgându-se de la plata impozitului pe venit în valoare 22.695 lei.

De asemenea, inculpatul M. Cosmin a fost acuzat de faptul că a vândut deşeuri feroase colectate de de la populaţie în valoare de 74.542 lei, declarând în fals, că acestea provin din gospodăria proprie, sustrăgându-se de la plata impozitului pe venit, cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 11.927 lei. Cei patru au recunoscut faptele reţinute în sarcina lor. Instanţa a constatat că inculpatul M. Florin a achitat prejudiciul cauzat ANAF în cuantum de 22.695 lei cu titlu de debit.

Decizia definitivă a instanţei a fost următoarea: M. Ioan senior - 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni; M. Ioan junior (recidivist) - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare; M. Ovidiu - 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni; M. Florin - amendă administativă în valoare de 1.000 de lei. Bărbatul condamnat cu executare a fost depus în penitenciar.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Moartea stupidă a unui român de 30 de ani, în Italia. A vrut să facă o acrobaţie şi a căzut din cabina unui camion în viteză

 

FOTO Descoperirea şocantă a unui pescar. Peşte prins într-un elastic de bani, pescuit din râul Arieş

 

FOTO Încep lucrările la Transalpina de Apuseni, drumul spectaculos care străbate culmi şi peisaje de vis. Licitaţia de 40 de milioane euro a fost finalizată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite