Ce este un SUV, maşina inventată de armata americană. Care sunt avantajele unui autovehicul dotat pentru trasee off-road

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audi SQ7 – un SUV care se crede supercar

Un succes constant pe piaţa autovehiculelor l-au avut şi îl au în continuare SUV-urile. Această categorie de maşini se remarcă printr-o serie de dotări pe care nu le au autoturismele obişnuite.

SUV este prescurtarea de la Sport Utility Vehicle. Folosim termenul de SUV pentru a defini maşinile cu o caroserie înaltă, de tip hatchback, şi o gardă la sol mai ridicată decât în cazul altor modele. Se mai foloseşte, destul de des, şi termenul de crossover, dar acesta este mai degrabă un concept de marketing folosit pentru a descrie un vehicul utilitar construit pe o platformă de maşină şi nu pe una de camionetă. Prin urmare, în cele mai multe cazuri, termenele SUV şi crossover se referă la acelaşi lucru.

SUV-urile construite pe platforme de maşini oferă o manevrabilitate superioară, un consum mai mic, un confort ridicat şi mai mult spaţiu interior. Cele construite pe platforme de camioane sau camionete sunt mai grele, dar pot oferi o experienţă mai bună pe traseele off-road. Printre caracteristicile sau părţile pozitive la această maşină se numără următoarele: şoferul stă la o înălţime mai mare într-un SUV, şi are o vizibilitate mai bună decât în cazul oricărei alte maşini, dimensiunile mai mari decât o maşină normală, tracţiunea integrală, spaţiul interior şi siguranţa crescută. 

Un SUV e mai sigur pentru familie pentru că în cazul unor acidente, fiind mai mare, poate absorbi mai bine impactul. Cu o asemenea maşină dotată cu tracţiune integrală se poate merge pe drumuri de pământ, iarbă, drum forestier sau drum de sondă, pante abrupte, nisip, etc. SUV-urile se împart în câteva categorii, numite şi subsegmente: mici, compacte, medii şi mari; odată cu dimensiunea, creşte şi puterea motorului, capacitatea de tractare şi, mai ales, preţul.

Preţurile pentru SUV-uri mici sau compacte se află în jurul a 15-20.000 de euro, iar cele medii şi mari pot ajunge până la 40.000 de euro, iar modelele premium pot trece şi de 100.000 de euro. Printre dotările standard oferite din ce în ce mai des se numără airbag‑urile laterale, sistemul de asistenţă video la parcare şi sistemele electronice de stabilizare în mers; cele mai multe SUV-uri sunt construite pentru a putea transporta cinci pasageri.

Primele SUV-uriau fost maşini gândite pentru a fi folosite de armată, aşa cum a fost cazul Jeep sau al Land Rover, dezvoltate în timpul celui de-al doilea război mondial. Ulterior, modelel din armată au fost preluate şi adaptate pentru zona civilă, rezultând autovehiculele foarte performante din prezent. Vânzările de SUV-uri din toate segmentele au crescut puternic în lume în ultimii ani, ajungând la 27,8 milioane în 2017, ceea ce înseamnă o cotă record de 34%, conform datelor companiei de cercetare JATO. 

Spre comparaţie, în 2014, la nivel mondial, s-au vândut 16,6 milioane de SUV-uri de toate tipurile, iar anul trecut cu 11 milioane mai multe. Segmentul adesea numit „small SUV”, care cuprinde SUV-uri mici şi compacte de oraş, a totalizat anul trecut 5,9 milioane de maşini vândute, dintre care 1,5 milioane în Europa. Segmentul este numit şi „small crossover” şi include modele cu lungime între 4 şi 4,4 metri. Avansul SUV-urilor mici şi compacte de oraş a continuat şi în acest an, când segmentul a atins 36% din piaţa europeană, un nou record. La acest total SUV-urile de mici dimensiuni au contribuit cu peste o treime. Estimările diverşilor analişti indică o creştere de 400.000 - 500.000 de unităţi a vânzărilor de SUV-uri mici, odată cu apariţia în piaţă a noi modele. Şi în România segmentul SUV a crescut puternic, datele APIA la şapte luni din 2018 indicând o creştere de 59% a vânzărilor pentru întregul segment. Două dintre cele mai vândute SUV-uri europene sunt produse în România: Dacia Duster şi Ford EcoSport.

Citiţi şi:

 

FOTO Depozitul uriaş de gunoaie amplasat între clădiri industriale. Situaţia fără ieşire de la Alba Iulia acceptată şi de Garda de Mediu

 

Cum a ajutat Institutul Astronomic la condamnarea unui hoţ care a furat bunuri de 77 de lei

 

Reacţia ciudată a unui poliţist chemat la o faptă de violenţă în familie, finalizată cu o condamnare: a recomandat ca situaţia să rămână între soţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite