Cartier exclusivist de locuinţe la mai puţin de 500 de metri de o fermă avicolă şi în apropierea unui depozit de deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona unde ar urma să se construiască cartierul rezidenţial este la mai puţin de 500 metri de ferma avicolă
Zona unde ar urma să se construiască cartierul rezidenţial este la mai puţin de 500 metri de ferma avicolă

Cel mai mare producător de carne de pui din România contestă decizia unei administraţii locale din judeţul Sibiu de a aviza un cartier de locuinţe la mai puţin de 500 de metri de una dintre fermele sale.

Situaţia se derulează în comuna Cristian, judeţul Sibiu. Prin modificarea Planului de Urbanism General, în urma unui studiu de impact asupra sănătăţii publice, Primăria şi Consiliul local al comunei Cristian au redus distanţa minimă obligatorie de protecţie sanitară, faţă de perimetrul unei ferme de păsări cu peste 10.000 de capete, la mai puţin de jumătate, respectiv de la 1.000 de metri cât prevede legislaţia, la 435 de metri.

Această reglementare urbanistică, a permis apoi aprobarea unui Plan Urbanistic Detaliu, care prevede “construirea de locuinţe P + 2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere reţele, branşamente utilităţi”. PUD-ul a trecut de faza de avizare şi, cel mai probabil, va permite dezvoltatorului imobiliar să construiască, spre nemulţumirea administratorilor fermei avicole.

„Se încalcă aria de protecţie sanitară a fermei, stabilită prin PUG al comunei Cristian. Nu suntem de acord cu realizarea proiectului imobiliar şi nu suntem răspunzători de soluţionarea  eventualelor sesizări care pot surveni de la cetăţeni sau cu realizarea din fonduri proprii a unor investiţii impuse de autorităţi, având în vedere faptul că, funcţiunea dominantă a zonei este pentru activităţi agrozootehnice, iar funcţiunile complementare admise sunt cele de construcţii aferente activităţilor agrozootehnice, sedii administrative, comerţ, alimentaţie publică, spaţii verzi, servicii diverse, nepoluante”, a scris Ioan Popa, preşedintele Consiliului de administraţie al Transavia SA, într-o sesizare transmisă Primăriei Cristian şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu. Transavia este cel mai mare producător de carne de pasăre din România, centrul operaţional fiind în comuna Sântimbru, judeţul Alba.

cartier ferma sibiu

Ferma avicolă a companiei Transavia

În apropierea terenului pe care se va construi cartierul rezidenţial se află şi Depozitul Ecologic, adică groapa de gunoi care deserveşte inclusiv municipiul Sibiu. Primarul din Cristian, Ioan Seuchea spune că aceasta se află la o distanţă de protecţie sanitară chiar mai mare decât cea stabilită prin Ordinul 119/2014. Nu departe este şi aeroportul Sibiu. În demersul de aprobare a PUD-ului, Primăria a solicitat dezvoltatorului, prin certificatul de urbanism, avize de la DSP, Inspectoratul Teritorial de Mediu şi Autoritatea Aeronautică Civilă. Prin urmare, Primăria Cristian consideră că apropierea celor trei obiective, existente în zonă, nu este un factor de risc pentru sănătatea populaţiei.

„Zona supusa dezbaterii publice spre aprobare PUD identificata in CF nr. 103621 este propusă ca şi zonă pentru locuinţe şi servicii. Deşi această zonă se afla în zona de protecţie a fermei avicole Transavia, în procedura de aprobare a PUG-ului comunei Cristian a fost realizat un studiu de impact prin care se diminuează zona de protecţie faţă de fermă. În avizul obţinut de la Direcţia de Sănătate Publică se specifică faptul că Planul Urbanistic General poate fi actualizat din punct de vedere al expunerii la poluanţii fizici şi chimici şi se precizează exact distanţele între zonele de locuit, existente şi propuse şi ferma avicolă SC Transavia SA.  Funcţionarea fermei Transavia nu va fi afectată deoarece reducerea distanţei de protecţie este avizată atât de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu cât şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, spune Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian, citat de Ora de Sibiu. Reprezentanţii societăţii care doreşte să ridice cartierul de locuinţe nu au comentat în legătură cu precizările proprietarului fermei avicole. 

Citiţi şi:

Primele femei primar din România. Misterul văduvei care a condus în 1907 o localitate din Apuseni

 

VIDEO Un tânăr din Alba Iulia a găsit o borsetă cu 5.000 de euro şi a dus-o acasă. Aventură cu final fericit pentru persoana care a piedut banii

 

VIDEO Primul zbor al unui tânăr pilot pe o aeronavă militară: „Toate aşteptările mi-au fost depăşite“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite