Business de familie, cu lavandă, salvie şi gălbenele: cât au investit şi ce profit au

Business de familie, cu lavandă, salvie şi gălbenele: cât au investit şi ce profit au

Familia Olar în câmpul cultivat cu lavandă. Foto: Facebook/ Eugen Olar

O familie din Ocna Mureş cultivă şi reuşeşte să obţină profit din plante considerate exotice în România. Soţii Lidia şi Eugen Olar şi-au început aventura în acest domeniu în urmă cu mai bine de 6 ani când au început să cultive galbenele. În timp ei şi-au extins afacerea, astfel că în prezent cultivă şi lavandă şi salvie. În total, lucrează o suprafaţă de un hectar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai profitabilă dintre culturi estea cea de gălbenele. ”În 2016, pe 15 ari, am scos profit de 24.000 de lei. E şi cea mai grea cultură, fiindcă trebuie adunat tot a doua zi, nu ca lavanda sau salvia care înfloresc de două ori pe an şi le tai. Trebuie adunată floare cu floare tot a doua zi în perioada de înflorire. Se adună de când înfloresc de primăvara până vine bruma”, a declarat cultivatoarea din Ocna Mureş.
 
Investiţia iniţială la gălbenele a fost de 3.000 de lei. Familia Olar prepară acasă din gălbenele cremă, săpun şi ulei, valorificând, de asemenea, produsul şi sub formă de flori pentru ceai. La un moment dat, soţii Olar au cultivat şi echinacea, însă cineva a trecut cu tractorul peste suprafaţa respectivă şi le-a distrus-o. Cei doi soţi fac toată munca, iar Lidia lucrează şi la o croitorie. Gălbenelele sunt folosite la fabricarea cremelor, a săpunurilor şi uleiurilor. Florile mai sunt utilizate şi pentru ceai. La prepararea săpunului de gălbenele, cei doi poducători adaugă şi unt de shea, unt din nucă de cocos, ulei din sâmburi de struguri.
 
 
Salvia şi lavanda sunt culturi mai uşor de întreţinut decât cea de gălbenele. Salvia produsă e valorificată sub formă de pulbere, sirop, tinctură, iar din lavandă, cei doi soţi produc tinctură, sirop, cremă, ulei, oţet. ”Pulberea e foloseşte ca şi condiment la mâncare. E foarte bună. Avem sirop de salvie, tinctură de salvie, indicată pentru durerile de gât, afte bucale, apă de salvie, bună pentru femeile aflate la menopauză. Trebuie puse câteva picături în apa de baie”, a completat femeia.
 
 
Kilogramul de flori de salvie uscate se vinde cu 13 lei, iar produsele obţinute din această plantă sunt foarte cerute atât în restaurante, cât şi industria cosmetică. Anul acesta, vremea bună a făcut că producţia de salvie să fie una record, de peste 3 tone. După ce sunt adunate cu mare atenţie de pe câmp, plantele sunt uscate pe rame speciale iar cantitatea scade de trei ori. Salvia este o plantă minune cu proprietăţi deosebite. 

Un excelent detoxifiant, conţine complex de vitamine şi e folosită în industria farmaceutică, cosmetică şi alimentară: ceaiuri, unguente, siropuri şi tincturi. Plantamedicinala este recomandată că remediu natural în tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor stomacului, inflamaţiei cailor respiratorii dar şi în stimularea tonusului general.  Cu un gust dulce-acrişor, salvia este căutată, proaspătă, şi în restaurante, pentru reţete mediteraneene, cu carne, peşte ori cartofi. 
 
 
Din lavandă, familia produce tinctură, sirop, cremă, ulei, apă, oţet, acesta din urmă fiind indicat pentru stări febrile şi dureri de cap, dar şi pentru salate. De asemenea, lavanda este vândută şi ca buchet sau în săculeţi, care pot fi puşi în şifonier, pentru a îndepărta moliile. La început, familia Olar vindea producţia la fabrici de medicamente, dar, la un moment dat, s-a hotărât să o proceseze acasă, motivul fiind faptul că aşa este mult mai profitabil. Au achiziţionat o distilerie şi au început să fabrice ulei, apoi cremă de gălbenele, tinctură şi oţet de lavandă. Produsele sunt vândute în pieţe din Alba, dar şi în oraşe apropiate cum ar fi Sibiu şi Deva, precum şi la diverse târguri de specialitate.

 
   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările