Alba: Virozele au golit clasele de elevi. 1.200 de cazuri în şapte zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima săptămână afecţiunile respiratorii au lovit aproape 2.500 de persoane din Alba, majoritatea copii şi adolescenţi. În şcoli profesorii îi triază pe elevii răciţi şi îi trimit la medic sau acasă, ca să nu-i îmbolnăvească pe ceilalţi colegi.

Pe fondul celor aproape 2.500 de viroze şi pneumonii contabilizate în ultima săptămână de medicii din Alba, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică i-au instruit pe profesori în privinţa măsurilor ce trebuie luate în şcoli.

Triaj zilnic în clase

„Am recomandat tuturor cadrelor didactice ca în fiecare zi,  la prima oră de curs,  să facă un triajul elevilor, împreună cu medical sau asistentul de la cabinetul şcolar. Copiii care prezintă  simpome specific afecţiunilor  respiratorii acute trebuie îndrumaţi la medical de familie, ca să nu-i îmbolnăvească şi pe colegii lor“, a spus medicul Cristina Galoş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Alba.

Medicii din Alba au contabilizat în ultima săptămână aproape 2.500 de viroze şi pneumonii. În 140 de cazuri pacienţii au avut nevoie de internare . Specialiştii pun avalanşa de afecţiuni respiratorii pe schhimbările bruşte de temperatură din ultima vreme. În aproape jumătate din cazuri, la medici s-au prezentat copii şi adolescenţi.

„În fiecare  clasă avem, în medie, câte cinci elevi care absentează din cauza afecţiunilor respiratorii,  În cursul săptămânii trecute am avut un caz la o clasă unde lipseau 12 elevi, adică jumătate din clasă. Cei mai afectaţi au fost elevii de gimnayiu. Noi luăm toate măsurile care ţin de noi, să-i identificăm pe copiii care prezintă risc de îmbolnăvire , ca să evităm focarele de afecţiuni respiratorii“, a precizat Elena Ignat, directorul Şcolii „Avram Iancu“ din Alba Iulia.

Bronşită şi penumonie virală

„La cabinetul nostru am consultat în ultima săptămână aproximativ 15 adolescenţi. Majoritatea au fost diagnosticaţi cu bronşită şi pneumonie virală.  Nu au fost forme grave, aşa că au primit doar medicaţie,  nu au necesitat şi internare. Am constatat că circa 5 la sută dintre pacienţii mei folosesc  antivirale  înainte să ajungă la medic, ceea ce nu este indicat, întrucât  a lua medicamente fără să şti diagnosticul nu este o soluţie, ci dimpotrivă  poate duce la  complicaţii ale  bolii“, a spus Olimpia Roşca, medic de familie din Alba Iulia.

Dacă unii elevi transformă, în glumă, îmbolnăvirile de sezon într-o scuză pentru a chiuli de la cursuri, părinţii sunt îngrijoraţi de ideea îmbolnăvirii propriilor copii.

„Eu am un băiat de şase ani la grădiniţă şi sunt îngrijorată de creşterea numărului de cazuri de viroze şi pneumonii în  grădiniţe. Zilnic aflu că sunt copii care absentează tocmai din această cauză. Important este ca părinţii care văd simpome la proprii copii sî nu-i trimită la grădiniţă, pentru a evita îmbolnăvirile în  lanţ“, a spus Laura Groza, mama unui preşcolar

Medicii spun că cea mai bună soluţie râmâne prevenirea. Vaccinarea este singura metodă de prevenire şi este recomandată persoanelor din grupele de risc şi nu numai“, a mai spus Cristina Galoş.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite