Alba Iulia: Rupere de nori şi 100 de locuinţe inundate (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Rupere de nori şi 100 de locuinţe inundate (GALERIE FOTO)
Alba Iulia: Rupere de nori şi 100 de locuinţe inundate (GALERIE FOTO)

Ploaia torenţială ce s-a produs aseară în Alba Iulia a provocat inundarea a 100 de subsoluri şi anexe gospodăreşi. De asemenea, patru obiective socio-economice au fost afectate de apele revărsate.

Furtuna de aseară a fost una dintre cele mai puternice din ultimii ani. A fost, practic, o rupere de nori. Primele apeluri la 112 au fost după ora 20.00.

Pompierii şi jandarmii au făcut cu greu faţă solicitărilor venite din toate părţile oraşului. Cele mai multe cereri de intervenţie au venit de la locuitori de pe străzile Vasile Goldiş, Mesteacănului, Traian, Viilor, Nicolae Grigorescu, Take Ionescu, Iaşilor, Plevnei, Vasile Alecsandri, Muncii, Pinului dar şi din localităţile componente Partoş şi Miceşti.

Apă de un metru şi jumătate pe strada Pinului

Una dintre cele mai grave situaţii s-a înregistrat pe strada Pinului, la numărul 21, unde locuieşte familia Luha. Strada Pinului se află la baza dealului Mamut, astfel încât aproape toată apa adunată de pe versant a ajuns în această zona.

Locuinţa familiei Luha se află în cea mai joasă parte a străzii ceea ce a făcut ca apa, care nu a mai putut să fie colectată de sistemul de canalizare, să intre în curte şi apoi în subsol.

„A fost mai mare de un metru şi jumătate apa în beci. Dacă nu a mers canalizarea a intrat toată în curte şi apoi în subsol. La ora 11.00 au venit pompierii. Au lucrat mai bine de două ore ca să scoată apa”, a spus Aurel Luha, funcţionar la Instituţia Prefectului. Azi dimineaţă, cei doi soţi Luha scoteau, încă, molozul adus de apă.

Pe stradă, în faţa locuinţei acestora, drumarii adunau pietrişul şi pământul adus de pe dealul din apopiere.

Nemulţumiri pentru starea canalizării

Unii locuitori ai oraşului s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în zonele în care locuiesc, nu a fost reparată canalizarea, astfel încât să nu mai existe probleme de acest gen.

„Canalizarea pe strada Vasile Alecsandri este colmatată în unele porţiuni aproape în întregime. Am reclamat acest lucru de mai multe ori dar nu s-a făcut nimic. Nu s-a mai putut prelua debitul şi ne-am trezit cu apă de 20 de centimetri în curte. Mai era puţin şi intra în casă”, a afirmat Şerban Popa, de 36 de ani, de profesie poliţist, care locuieşte pe aceasă stradă la numărul 90.

Numărul mare de apeluri la 112 a determinat conducerea Primăriei să convoace aseară comitetul local pentru situaţii de urgenţă sub coordonarea viceprimarului Paul Voicu.

Nu au fost pagube materiale mari

„La cum a plouat aseară canalizarea nu avea cum să facă faţă. Era imposibil. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie”, a spus viceprimarul Paul Voicu. Ploaia a afectat şi stadionul municipal, Staţia de Ambulanţă, parohia ortodoxă de la Schit, Căminul pentru Persoane Vârstnice şi sediul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

„Au fost mobilizate forţe şi mijloace de la Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Voluntar Alba Iulia, Inspectoratul de Jandarmi şi Poliţia Locală. Nu s-au înregistrat pagube materiale majore”, a spus Florin Zecheru, ofiţer informare şi relaţii publice la ISU Alba.

Aproximativ 80 de persoane din cadrul acestor instituţii au fost implicate în acţiunea de scoatere a apei din subsoluri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite