Alba Iulia: Portret. Horea Timiş - Un promotor al culturii în Cetatea Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grija pentru oameni, cultura la cele mai înalte standarde şi vinurile nobile sunt toate componete a ceea ce Horea Timiş numeşte “o stare de spirit”. Nu a împlinit 32 de ani dar este o personalitate polivalentă. Se recomandă ca un om al cetăţii care doreşte să lase ceva în urma sa

Cel mai mare proiect în care a fost implicat este realizarea Clinicii de Recuperare pentru Vârsnici de la Schit. “Clinica a fost realizată printrun proiect făcut de mine prin Ambasada Japoniei pentru Primăria Alba Iulia. S-au obţinut 75 de mii de euro, nerambursabili. Ambasada Japoniei finanţa un singur proiect pe toată ţara. Au fost prezentate mai bine de 70 de idei şi Alba Iulia a câştigat. Este un succes şi pentru mine, ca medic. Iubesc oamenii şi mă simt ataşat mai ales de vârsnici. De altfel am  coordonator şi proiect pentru aşezământul Sfântul Andrei din Bărăbanţ. Am hotărât totuşi să mă întorc la meseria mea, cea de medic şi de două săptămâni am deschis cabinetul de medicină de familie la Almaşu Mare”, a spus Horea Timiş.

Brand cu renume internaţional
 
Albaiulianul care deja s-a implicat intens în viaţa oraşului a creat în 2006 brand-ul “Casa Timiş“, prin care în 2007 a adus pentru prima dată în România o colecţie de 129 de litografii ale lui Salvador Dali. “Casa Timiş este de fapt o vinotecă, o expoziţie de vinuri nobile unde se pot organiza diverse evenimente la care se pot degusta cele mai bune vinuri şi se poate discuta deschis despre cultură. Vinoteca care se numeşte de fapt Artă şi vin, este un loc în care cei care au deschidere pentru cultură pot învăţa şi despre vin. Băutura aceasta este de fapt o carte de vizită şi o cale spre cultură”, a explicat albaiulianul.

Casa Timiş – o stare de spirit

Horea Timiş se poate mândri deja cu mai multe astfel de evenimete culturale. “Cea mai mare reuşită a fost expoziţia litografiilor lui Salvador Dali, dar la primul eveniment pe care l-am organizat l-am avut ca invitat pe contele Tyrel de Poix, un promotor al vinurilor nobile româneşti. Mai apoi am avut şi alte acţiuni de amploare, degustări la care au fost prezenţi oameni de afaceri, seri de chitară clasică sau expoziţii de fotografie. Casa Timiş nu este o afacere, este o stare de spirit”, a mai spus medicul şi omul de cultură Horea Timiş. În vinoteca proprie are vinuri din toată lumea, din Chile, Argentina, Noua Zeelandă, Italia, Franţa, Germania şi România. “Vinurile din America de Sud sunt mai alcolizate şi mai aromate decât cele europene. Aceasta este principal diferenţă dintre ele”, a mai spus Horea Timiş.


Ce înseamnă un vin nobil?
H. T.: “Este vorba despre un vin în care se investeşte tehnică şi pasiune. Via nu este doar culeasă, srugurii storşi şi vinul pus la fermentat, procesul este mult mai elaborat. Sunt case de vinuri care îşi înjumătăţesc de mai multe ori producţia în favoarea calităţii”.

Care este vinul cel mai bun?
H. T.: “În primul rînd contează ce îţi place. Un vin perfect trebuie să fie însă echilibrat, adică să aibă toate elementele. Contează corpolenţa, care reprezintă nivelul de minerale, aciditatea, gustul şi post gustul şi nu trebuie uitat nici buchetul”.

Există un specific al vinurilor româneşti?
H. T.: “Sunt două soiuri de struguri care nu cresc decât la noi. Este vorba de feteasca neagră şi băbească. Din păcate nu le promovăm aşa cum trebuie. În loc să copiem vinuri pe care le fac mai bine francezii sau italienii ar trebui să ne axăm mai mult pe vinurile obţinute din aceste soiuri”.

Ce-i place?
“Îmi plac oamenii vreau să le dau ocazia să stea la un pahar de vin şi să  poată discuta. Îmi place arta şi manifestările culturale, care să ne emancipeze. Iubesc muzica, pictura şi îl admir foarte mult pe Dan Puric, care este unul dintre cei mai mari artişti români”.

Ce nu-i place
“Nu îmi plac oamenii care cheltuie banii pe haine, case şi maşini scumpe şi care se zgârcesc la un vin bun. Îmi displac cei care cred că viaţa poate fi trăită numai pe o terasă cu bere. În România este în acest moment un vid de moralitate. Sunt adeptul unui proverb german care înseamnă să te gândeşti şi la ceilalţi, nu numai la tine. Trebuie să faci bine pentru că aşa este moral”.

Profil
Născut:  2 noiembrie 1977, la Alba Iulia
Studii: Facultatea de Medicină la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad
Experienţă: masterand în administraţie publică şi masterand în management medical
Meserie: Medic de familie la Almaşu Mare şi iniţiatorul proiectului cultural “Ars Vinorum”
Familie: Necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite