Alba Iulia: Portret. Aurel Popiţa face bani din pasiunea pentru grădinărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că este profesor de educaţie fizică, Aurel Popiţa nu îşi petrece cea mai mare parte a timpului pe un teren de fotbal sau într-o sală de sport. Albaiulianul preferă o grădină înflorită. De altfel "antrenamentul" îl face în seră, udând florile.

"După Revoluţie am încercat să mai facem un ban în plus, am început mai multe afaceri şi mai apoi am cumpărat o casă în Alba Iulia care avea şi o seră. Primii proprietari nu au fost, însă, prea gospodari, bălăriile creşteau până la tavan. Mai întâi am curăţat totul, am plantat câteva soiuri de flori, apoi în anul următor am instalat sistemul de încălzire.
Am vândut florile în piaţa de flori din Cetate, apoi am închiriat câteva spaţii în oraş. Încet, încet afacerea a crescut şi acum firma are şase angajaţi. Avem flori cultivate de noi, dar cea mai mare parte sunt flori din import, deoarece este destul de greu să întreţi mai multe sere.
Cheltuielile sunt mari. Vara consumi multă apă, iar pe timpul iernii te costă foarte mult gazul. Poţi avea pierderi destul de costisitoare dacă florile nu reuşesc să ajungă la maturitate şi nu le poţi mai apoi valorifica", a spus grădinarul albaiulian.

Tratamentul plantelor

Grădinăritul trebuie făcut în primul rând cu pasiune şi perseverenţă deoarece rezultatele nu se văd de la început. Fiecare floare este deosebită, unora le place soarele altora umbra. Plantele pot fi sensibile la dăunători sau chiar la anumite tipuri de pământ şi de aceea documentarea contează întro proporţie foarte mare în meseria de grădinar.
"Eu am copilărit la ţară şi mă simt apropiat de pământ, dar grădinăritul presupune destul de multe cunoştinţe. Nu am urmat cursuri speciale dar am cumpărat cărţi, am căutat pe internet. Este mai mult o muncă autodidactă. Sunt importante mai ales în perioada de vară tratamentele împotriva manei şi a dăunătorilor. Sunt mai multe produse, trebuie să cunoşti pentru fiecare în parte proporţiile pentru a obţine amestecul potrivit pentru fiecare plantă.
De asemenea, trebuie să ştii şi care sunt nevoile de bază, adică de soare şi apă pentru fiecare plantă. Spre exemplu trandafirilor le place să stea cât mai mult în soare şi le place şi apa. Violetele de Parma trebuie ţinute în locuri mai umbroase şi nu trebuie udate pe frunze. Apa se pune în farfurioară. Toate aceste lucruri sunt importante, dacă nu le faci bine nu vei avea niciodată flori frumoase şi îngrijite", a mai spus Aurel Popiţa.

Care sunt cele mai căutate flori ?


A.P: Este greu de spus ce anume apreciază acum albaiulienii, mai ales că sunt tot felul de clienţi. După ceea ce aleg poţi ghici, însă, cărei persoane îi plac sau nu îi plac plantele. De exemplu sunt oameni care intră hotărâţi în florărie, vor spre exemplu trandafiri, care rămân veşnic florile iubirii. Sunt şi alţii care nu au idee ce anume caută. Se întorc, se codesc şi până la urmă iau cea mai slabă floare.

Cum trebuie păstrate florile în ghiveci?

A.P.: De obicei florăresele pot spune cum trebuie îngrijite aceste flori, care sunt iubitoare de soare şi care nu. Sunt însă unele soiuri care nu rezistă orice le-ai face. Producătorii au de altfel şi ei un interes, dacă se întâmplă să nu reziste de prima dată, poate te încăpăţânezi şi cumperi alta. Poate fi şi o strategie de piaţă.  



Ce-i place: Aşa cum se poate vedea, îmi plac floriele, culorile şi parfumurile lor. Pentru mine este o satisfacţie să văd florile crescând, să le văd înflorite. Mi-s dragi toate. Fiecare floare poate să îţi spună ceva, să transmită un mesaj şi să îţi aducă un surâs pe buze.

Ce nu-i place: În ultima vreme mă supără faptul că tot mai mulţi albaiulieni ne caută pentru coroane şi jerbe. Am văzut o statistică din care reiese că în judeţul Alba şi în Alba Iulia, de la începutul anului au fost mai multe decese decât naşteri. Lucrul acesta se vede şi la noi. Ar fi fost mai frumos să pregătuim buchete de nuntă, de botez sau pentru zile de naştere, pentru onomastici. Este destul de trist să faci aranjamente pentru înmormântări.

Ce-i place la Alba Iulia?

Toţi putem să ne mândrim cu Cetatea. Este un loc pe care putem să-l arătăm lumii, un spaţiu în care poţi respira istorie. Este plăcut să te plimbi prin oraş, iar peisajul care ne înconjoară este şi el deosebit de frumos.

Ce nu-i place la Alba Iulia?

Din păcate avem o armată de oameni la urbanism. Cred, însă, că nu ies destul de mult pe stradă. Spaţiile cu aranjamente florale din oraş sunt prost întreţinute, nu sunt bine realizate. Pământul este deasupra bordurii şi când plouă se scurge. Se murdăresc trotuarele, iar rădăcinile florilor rămân descoperite. Arbuştii ornamentali din parcuri au şi ei de suferit pentru că pământul de jur împrejur nu este săpat aproape niciodată. Cei care se ocupă de aceste lucruri ar trebui să dea mai multă atenţie detaliilor de acest fel.

Profil

Născut : în 13 februarie, 1954, în satul Izvoarele din comuna Livezile
Educaţie: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Profesie: profesor de sport la Colegiul Tehnic "Dorin Pavel", Alba Iulia
Familie: doi copii, unul în Cluj Napoca, celălalt în SUA

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite