Averea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia: campus teologic, fabrică de lumânări, radio şi proiecte sociale de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia are o avere de invidiat. Administrează bunuri şi imobile din judeţele Alba şi Mureş şi are proiecte sociale în valoare de milioane de euro. Din 2011, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia este Irineu Pop, după ce Andrei Andreicuţ a fost ales Mitropolit al Clujului.

Averea Arhiepiscopiei de Alba Iulia a crescut constant în ultimii ani, mai ales în perioada în care a fost condusă de Andrei Andreicuţ, până în 2011, când acesta a devenit Mitropolit al Clujului. În afară de proprietăţile obişnuite, respectiv biserici, case parohiale şi terenuri din cele două judeţe, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia mai deţine o fabrică de lumânări, o tipografie, un post de radio şi o organizaţie socială care derulează proiecte în valoare de milioane de euro, cea mai mare parte cu finanţare din fonduri europene. În trecut, Arhiepiscopia era şi jucător la bursă. În 2010, instituţia de cult era acţionar cu 3,63 la sută la societatea Prodcomplex SA Târgu Mureş, cu obiect de activitate în domeniul fabricării plăcilor, tuburilor şi profilelor din material plastic. Ulterior, firma a fost delistată de pe bursă. 

Fabrica de lumânări produce pentru toate parohiile din cele două judeţe. Reprezentanţii acestora sunt obligaţi să cumpere de la fabrica din Alba Iulia. Postul de radio se numeşte „Reîntregirea” şi are o cotă de piaţă foate bună, atât în Alba cât şi în Mureş. Organizaţia socială „Filantropia Ortodoxă”. administrează cea mai mare reţea de case de tip familial din cuprinsul Patriarhiei Române, respectiv 18 astfel de centre în care sunt ocrotiţi aproximativ 230 de copii. În total, asociaţia deţine 64 de centre sociale distincte, destina copiilor, vârstnicilor, oamenilor străzii, persoanelor cu handicap. Valoarea proiectelor derulate este de peste 5 milioane de euro. În fiecare din ultimii ani, „Filantropia Ortodoxă” a avut un buget mai mare de 10 milioane de lei.

Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia mai administrează împreună cu Universitatea „1 Decembrie 1918” o Facultate de Teologie la Alba Iulia, şi un seminar telogic, la care se lucrează şi în prezent. Clădirea principală a seminarului teologic a fost inaugurată în decembrie 2012 şi a costat 3 milioane de euro, bani acordaţi în cea mai mare parte de Banca Mondială. Clădirea inaugurată cuprinde 12 săli de clasă, laboratoare, şi o bibliotecă. În curs de finalizare se află capela cu hramul „Sfântul Simion Ştefan” aflată în centrul campusului, dar şi celelalte clădiri: şcoala primară, sala de sport, terenul de sport şi o sală de festivităţi.

Catedrala Arhiepiscopală poarta numele de „Catedrala Reîntregirii Neamului şi a Încoronării“. Aici s-au încoronat în anul 1922 regii României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria în cadrul unei ceremonii oficiale intrată în istorie, cu o largă participare din partea caselor regale ale Europei. Ctitorii Catedralei Încoronării din Alba Iulia sunt Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Arhiepiscopia de Alba Iulia a făcut parte din Mitropolia Ardealului. În data de 4 noiembrie 2005, supărat că nu Andrei Andreicuţ a câştigat scaunul de mitropolit al Ardealului, arhiepiscopul Bartolomeu Anania de la Cluj a propus divizarea teritoriului Mitropoliei Ardealului, propunere acceptată de Sfântul Sinod. În contextul acestui conflict, care a dus la înfiinţarea Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia de Alba Iulia a intrat în componenţa acesteia din urmă. În data de 21 ianuarie 2012, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a votat revenirea în componenţa Mitropoliei Ardealului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite