„Ţeparul“ Ovidiu Tition din Braşov, obligat definitiv în justiţie la plata sumei de 400.000 de euro către firma Mia Carn din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tititon a administrat timp de trei luni firma din Mirăslău. Foto Facebook
Ovidiu Tititon a administrat timp de trei luni firma din Mirăslău. Foto Facebook

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, definitiv, atragerea răspunderii fostului administrator al societăţii „Mia Carn“ SRL Mirăslău - Alba, Ovidiu Tition, pentru perioada cât s-a aflat la conducerea firmei. Bărbatul trebuie să returneze firmei suma de aproape 400.000 de euro.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată la sfârşitul lunii ianuarie 2013. Prima decizia a fost luată în mai 2011 de Tribunalul Alba. Tition a administrat societatea în perioada februarie – mai 2009, când au avut loc o serie de nereguli financiar-contabile. Tition, un om de afaceri controversat din Braşov, trebuie să returneze societăţii suma de 1,775 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro). 

Mia Carn SRL Mirăslău, fost producător de carne, a intrat în insolvenţă în iulie 2009, la două luni de la schimbarea din funcţia de administrator a lui Ovidiu Tition. Acesta a intrat în societate în februarie 2009, în locul Mariei Ispas, care deţine 99 la sută din părţile sociale ale societăţii. În cele trei luni cât a administrat firma au fost înstrăinate mai multe bunuri, fără a exista documente contabile în acest sens. De asemenea, au fost scoase din firmă mai multe sume de bani, ce au fost trimise către diverse persoane din ţară, inclusiv fratelui administratorului. 

Atragerea răspunderii administratorului

Imediat după declanşarea procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar (Lichidare Patrimoniu IPURL Alba Iulia) a solicitat judecătorului sindic să atragă răspunderea administratorului Ovidiu Tition pentru perioada cât s-a aflat la conducerea SC „Mia Carn“ SRL. În 2010 s-a revenit cu o solicitare suplimentară de atragere a răspunderii pentru suma de 300.000 de lei, bazată pe o serie de documente contabile ale firmei găsite pe malul râului Geoagiu de Sus de o persoană fizică, care le-a predat societăţii. Între administratorul judiciar şi Ovidiu Tition a existat o corespondenţă din care rezultă că acesta din urmă s-a angajat să contribuie la refacerea contabilităţii din perioada respectivă cu documente pe care susţine că le deţine, lucru care nu s-a materializat. 

La dosarul de insolvenţă există documente din care rezultă că procurorii DIICOT Alba Iulia şi poliţiştii de la Brigada Teritorială de Crimă Organizată au demarat cercetări într-un dosar penal având ca obiect anumite operaţiuni financiare desfăşurate la societatea din Mirăslău. La 30 septembrie 2011, Mia Carn înregistra datorii totale de 13,4 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro). Principalii creditori sunt Raiffeisen Bank cu 4 milioane de lei şi Direcţia de Finanţe Publice, care are de recuperat 1,45 milioane de lei. Foştii salariaţi au, de asemenea, de primit suma de 221.000 lei.

Cine este Ovidiu Tition

Ovidu Tition este un om de afaceri din Zărneşti, judeţul Braşov, fost „locotenent“ al revoluţionarului Dorin Lazăr Maior, în trecut deputat PSD. Cei doi sunt inculpaţi într-un dosar penal de şantaj aflat în faza de judecată la Judecătoria Târgu Mureş. Instanţa va pronunţa o primă soluţie în dosar în 28 februarie 2013. În acesta dosar au şi stat în arest preventiv o perioadă de timp în urmă cu patru ani. De asemenea, Tition este parte în procese comerciale şi de insolvenţă la instanţe din Braşov şi Alba. Are calitatea de „pârât“ şi în dosarul de insolvenţă a societăţii Oliver Invest SA Oijdea. De asemenea, este trimis în jduecată pentru înşelăciune într-un dosar aflat la Judecătoria Alba Iulia în care „victimă“ este tot o societate din domeniul producţiei de carne.

Dosar DNA retrimis la parchet pentru refecerea rechizitoriului

După plecarea lui Ovidiu Tition din firmă, funcţia de administrator a fost preluată din nou de Maria Ispas. Nici aceasta nu a scăpat, însă, de anchete penale. A fost trimisă în judecată de procurorii DNA Alba Iulia, alături de patru angajate ale MKB Romexterra Bank Alba Iulia şi două de la Mia Carn. Ispas a fost acuzată de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit procurorilor, Maria Ispas a întocmit în fals 52 de adeverinţe pentru angajaţi ai firmei care au determinat obţinerea ilegală a unor credite în valoare de 1.835.000 lei şi 5.000 euro de la banca menţionată. De asemenea, în rechizititoriu se mai susţinea că, în cursul anului 2007, Maria Ispas a determinat o persoană să solicite Agenţiei Sapard plata sumei de 488.864 lei, reprezentând 50% din suma cheltuielilor eligibile efectuate, menţionând, în fals, că sumele de bani ce reprezentau cheltuieli private provin din împrumuturi bancare. În realitate, aceste sume proveneau din creditele bancare acordate de Romexterra Bank. În acest fel, Ispas Maria a obţinut în mod de nelegal suma de 485.258 lei (aproximativ 145.404 euro) provenită din fonduri Sapard. După aproape 2 ani de judecată, în iunie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus restituirea dosarului la DNA pentru refacerea rechizitoriului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite