Ţeparul care cumpăra maşini şi apoi „uita“ să plătească diferenţa de preţ, condamnat la închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Sibiu s-a folosit de o metodă originală pentru a înşela o persoană din Alba Iulia. În final, escrocul a primit închisoare cu executare. Faptele au avut loc în octombrie 2014, iar justiţia a pronunţat prima decizie recent la Judecătoria Alba Iulia. Acesta are la activ şi alte fapte săvârşite în acest mod

În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că în data de 8 august 2014, inculpatul a indus în eroare o altă persoană prin aceea că şi-a manifestat interesul de a cumpăra de la aceasta un autoturism contra sumei de 1.000 euro din care a achitat doar suma de 350 de euro cu promisiunea că va achita ulterior diferenţa de bani, fără, însă, a-şi respecta promisiunea. Mai mult, acesta a vândut maşina către o altă persoană. 

În ziua când a avut loc infracţiunea, proprietarul maşinii s-a întâlnit cu inculpatul Ban Ioan, în Alba lulia, în parcarea magazinului Profi din zona Stadion, căruia i-a vândut un autoturism, stabilind preţul de vânzare la 1.000 de euro. Inculpatul i-a achitat pe loc suma de 350 de euro şi a cerut autoturismul pentru a face o probă, urmând să plătească diferenţa de preţ dacă va fi mulţumit. Văzând că după mai mult timp, inculpatul nu s-a mai întors cu autoturismul, persoana vătămată 1-a apelat telefonic pe acesta, care i-a spus ca a intervenit o problemă şi că a plecat la domiciliul său din Poiana Sibiului, judeţul Sibiu, dar că se va întoarce a doua zi să-i achite diferenţa, lucru care nu s-a mai întâmplat.

De faţă la cele întâmplate a fost un martor care a relatat ce s-a întâmplat. Acesta a spus că a observat în parcare o persoană de sex masculin care se uita la maşinile ce erau de vânzare în parcare. Individul l-a abordat pe martor întrebându-l dacă nu cunoaşte vreo maşină de vânzare, iar acesta i-a răspuns că prietenul său are un autoturism Opel Vectra pe care doreşte să-l vândă. Întrucât martorul nu avea credit pe telefonul mobil, acesta a apelat-o pe persoana vătămată de pe telefonul inculpatului, iar la scurt timp cei trei s-au întâlnit la faţa locului. Martorul M. D. i-a auzit pe persoana vătămată şi pe inculpat că au stabilit preţul de 1.000 de euro, după care inculpatul a examinat maşina şi a afirmat că îi place.

Pentru a-i câştiga încrederea persoanei vătămate, Ban Ioan i-a dat acesteia suma de 350 de euro şi o copie a actului de identitate, după care i-a solicitat să-i permită să facă o probă a vehiculului prin parcare pentru a vedea cum merge motorul, susţinând că îi va da 50 de euro în plus dacă va fi mulţumit. Primind acceptul persoanei vătămate, ţeparul s-a urcat singur în maşină şi, contrar înţelegerii, acesta a părăsit parcarea îndreptându-se spre cartierul Miceşti. Iniţial, proprietarul maşinii nu s-a panicat deoarece avea copia cărţii de identitate a inculpatului, însă văzând că acesta nu se întoarce după o jumătate de oră l-a sunat pe telefonul mobil, iar inculpatul i-a comunicat că îi place maşina şi merge acasă la Poiana Sibiului pentru a aduce diferenţa de preţ.

”În cursul zilei de 08.10.2014, atât persoana vătămată cât şi martorul l-au contactat telefonic de mai multe ori pe inculpat întrucât acesta nu răspundea, iar in final le-a comunicat că nu va reveni decât a doua zi cu banii, când urma să primească şi actele maşinii în original. În ziua următoare, inculpatul l-a sunat pe T. I. pentru a-i cere actele deoarece avea nevoie să se deplaseze în Moldova pentru nişte probleme personale, fără a menţiona nimic legat de diferenţa de bani, iar persoana vătămată i-a răspuns că va primi actele când va veni cu banii. Ulterior, inculpatul nu a mai răspuns la telefon, fapt ce l-a determinat să îl caute la domiciliul din Poiana Sibiului, însă nu l-a găsit. Deplasându-se la Postul de Poliţie din localitate, persoana vătămată a aflat că inculpatul este renumit pentru acest gen de fapte, fiind sfătuită să depună plângere penală împotriva lui”, se precizează în hotărârea Judecătoriei. 

În final, între cei doi au mai avut loc discuţii telefonice, dar escrocul nu a plătit suma restantă. A declarat că  a decis să vândă maşina la fier vechi sau la ”dezmembrări”, însă în cele din urmă, a vândut-o unei persoane contra sumei de 1.000 de lei. Instanţa a constatat că bărbatul de 49 de ani mai ”deţine” 3 condamnări la câte 1 an de închisoare, în Bihor şi Sibiu, pentru fapte similare. Prin urmare, soluţia legală a fost aplicarea unei pedepse de 2 ani de închisoare în regim de detenţie, plus obligativitatea de a restitui păgubitului suma de 650 de euro. Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel unde se va pronunţa o sentinţă definitivă.

Citiţi şi:

 

Şcoala SF de la Ciugud, comuna celebră din Alba: tehnologie inteligentă chiar şi la baie, table interactive, ore transmise live pe internet, tablete în loc de cărţi

 

Acţionarul majoritar de la Roşia Montană a adunat 20 de milioane de dolari pentru a finanţa procesul cu România. Miza - 4,4 miliarde de dolari

 

Peştera din Apuseni unde a fost descoperit cel mai mare craniu de urs de cavernă din România. Legătura cu mineriada din 1990

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite