Între incinerare şi îngropare. Dezbatere la Alba Iulia între teologi şi apărătorii cremaţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Rotar este considerat un pionier la cercetărilor asupra morţii în România
Marius Rotar este considerat un pionier la cercetărilor asupra morţii în România

Dezbaterea a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi a reunit teologi, istorici şi susţinători ai incinerării.

La întâlnire a fost prezent şi  istoricul Marius Rotar, de la Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, considerat un  pionier al cercetărilor asupra morţii în Romînia. Este autorul primei teze de doctorat dedicată exclusiv analizei morţii în istoriografia românească (2005). În plus, a publicat peste peste 30 de studii despre moarte în reviste de specialitate din Romania, SUA, Anglia, Italia şi Republica Moldova.

Cercetătorul a prezentat un studiu legat de incinerarea în România modernă – un contur istoric, cu accent pe poziţia Bisericii Ortodoxe Române  asupra cremaţiunii şi activitatea cremaţioniştilor români. Arheologul Mihai Gligor a trecut în revistă incinerarea în preistorie. Inevitabil a fost atins şi scndalul recent legat de incinerarea regizorului Sergiu Nicolaescu. O analiză pe această temă a fost prezentată chiar de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Emil Jurcan. Alte subiecte aduse în prim plan au fost despre atitudinea BOR faţă de incinerare şi  riturile funerare la tibetani.

Pro şi contra cremaţiune

Subiectul cremaţiunii în România actuală a fost dezbătut aproximativ două ore şi jumătate. „Recunosc că am avut numeroase temeri ducându-mă la această dezbatere, cunoscând foarte bine vehemenţa anticremaţionistă a BOR. Însă toate aceste temeri au fost spulberate, teologii ortodocşi prezenţi la dezbatere, dându-mi posibilitatea să spun orice îmi venea în suflet, să critic şi să fac observaţii, cred eu întemeiate. Am mers pe ceea ce ştiu eu mai bine, prezentându-mi acolo punctul de vedere: evoluţia istorică a cremaţiunii moderne în România, problemele actuale ale sistemului funerar din ţară, precum şi utilitatea publică a incinerării. Nu am intrat în analiza textelor biblice şi nici dogmatice sau canonice privind incinerarea, decât menţionându-le şi punctându-le pe scurt când a fost cazul. Dansii le ştiu incomparabil mai bine decat mine“, scrie Marius Rotar pe pagina de internet a Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România,  incinerareamurg.ro

Când vine vorba de atitudinea preoţilor ortodocşi, cercetătorul apreciază că „Am întâlnit fel de fel de preoţi ortodocşi. Am foarte puţini prieteni, cred eu, printre ei, deşi poate ar trebui să fie mai mulţi. Unii m-am impresionat prin cultura lor şi iubirea aproapelui, alţii m-au dezamăgit prin ignoranţa,  aroganţa şi şmecheria lor, căutând doar piedestalul şi reverenţa muritorilor. Unii mi-au vorbit cu sufletul, alţii cu buzele ţuguiate. De la unii am învăţat cum ar trebui să fiu, de la alţii cum să mă feresc să fiu şi aşa mi-am creat o impresie, poate nu chiar cea reală“.

Contractul funerar

Tot universitarul Marius Rotar, care este şi preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg“ din România, a pus în practică ideea care aduce pe piaţa românească un produs nou: contractul funerar. Documentul presupune încheierea unei înţelegeri din timpul vieţii de către cel care doreşte să fie incinerat şi casa funerară(deocamdată există doar un site cu acest nume). Un astfel de contract costă între 800 şi 3.000 de lei. Practic, suma ar acoperi consultanţa  gratuită în vederea  obţinerii documentelor  pentru  incinerare, transportu funerar oriunde  în  România sau  Europa, slujba de iertare,  incinerarea propriu-zisă, cât şi consilierea  psihologică pentru urmaşii celui decedat.(Articol scris de Nicu Neag).
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite