Românii, primii în topul cetăţenilor UE care preferă să-şi facă vacanţele în ţară. Cu ce mijloace de transport călătoresc

Românii, primii în topul cetăţenilor UE care preferă să-şi facă vacanţele în ţară. Cu ce mijloace de transport călătoresc

FOTO 123 RF

Rezidenţii Uniunii Europene au efectuat 1,3 miliarde de călătorii în 2017, petrecând aproape 6,4 miliarde de nopţi în structuri de cazare, arată datele prezentate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai ridicat procent al călătoriilor rezidenţilor UE în propria lor ţară (călătorii interne) s-a înregistrat în România (94%), Spania (91%), Portugalia (89%), Grecia (88%), Franţa (87%) şi Bulgaria (86%), arată datele Eurostat.
 
Pe de altă parte, cel mai ridicat procent al călătoriilor în afara ţării a fost consemnat în cazul rezidenţilor din Luxemburg (98%), Belgia (80%), Malta (68%) şi Slovenia (62%).
 
Principalele mijloace de transport folosite în călătorii de cetăţenii UE au fost vehiculele motorizate (maşini private sau închiriate), cel mai ridicat procent fiind în Slovenia (85% din călătorii), Portugalia (80%), Cehia (79%), Spania şi Bulgaria (ambele cu 77%), iar cel mai redus în Luxemburg şi Cipru (ambele cu 48%) şi Irlanda (49%).
 
Avioanele au fost principalul mijloc de transport pentru turiştii din Malta (63%), Cipru (49%), Irlanda (43%) şi Luxemburg (42%), în timp ce în şase ţări a fost sub 10%: România (3%), Bulgaria (5%), Cehia (6%), Croaţia şi Slovenia (ambele cu 8%).
 
Cel mai mult au folosit trenurile turiştii din Franţa (15%) şi Germania (14%), la polul opus fiind Grecia şi Slovenia (ambele cu 1%), Bulgaria şi Croaţia (ambele cu 2%).
 
Canalele navigabile au fost principalul mijloc de transport în Malta (37%) şi Grecia (62%), în timp ce turiştii au preferat autobuzele în România şi Croaţia (ambele cu 19%), Bulgaria (16%) şi Estonia (15%).
 
 
Durata medie a înnoptărilor în structurile de cazare turistică variază de la zece nopţi pentru rezidenţii din Grecia (9,9 nopţi), la 7,1 nopţi pentru Luxemburg, 6,4 nopţi pentru Belgia şi Olanda, până la mai puţin de patru nopţi pentru rezidenţii din Letonia şi Estonia (ambele cu 3,3 nopţi), Finlanda (3,4 nopţi), Ungaria (3,6 nopţi), Danemarca (3,8 nopţi) şi România (3,9 nopţi).
 
Aproape jumătate din totalul călătoriilor (49%) efectuate în 2017 de rezidenţii Uniunii Europene au fost pentru vacanţă şi relaxare, 35% pentru vizitarea rudelor şi prietenilor, 12% în interes de afaceri şi 4% pentru alte motive.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: