Oraşele-fantomă din Italia: faţa spectaculoasă a aşezărilor neatinse de trecerea timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apice FOTO Daily Mail
Apice FOTO Daily Mail

Frumuseţea stranie a unor oraşe-fantomă din Italia, abandonate în urma confliectelor armate sau a dezastrelor naturale, a fost surprinsă într-o serie de fotografii impresionante. Apice, San Piedro Infine şi Roscigno sunt doar trei din orăşelele italiene „îngheţate” în timp, abandonate de locuitorii ameninţaţi de războaie şi dezastre naturale.

Calamităţile naturale şi  războaiele i-au forţat pe locuitorii unoer frumoase oraşe italiene să îşi părăsească locuinţele cu speranţa siguranţei şi a unei vieţi mai bune. Publicaţia „Daily Mail” a făcut o trecere în revistă a oraşelor măcinate de violenţa trecutului lor, din care astăzi au rămas doar ruinele:

Apice, Benevenuto

„Bătrânul” Apice, situat în provincia Benevenuto, a fost, ani la rând, victima unor cutremure puternice. Construit în perioada Romei Imperiale, în secolul al VIII-lea, oraşul a fost botezat după nobilul roman Marcusi Gavius Apicius, autorul primei cărţi de bucate romane. Apice este un muzeu în aer liber, în care ruinele, casele, tavernele şi podurile arată de parcă nici nu ar fi fost atinse de blestemul timpului. Fortăreaţa are închisori subterane şi o reţea de tuneluri subterane. 

Miile de oameni care locuiau în Apice au părăsit oraşul după cele două cutremure devastatoare din 1962, în urma cărora au pierit 17 oameni. Guvernul a evacuat 6.500 de persoane. Unii locuitori au refuzat, însă, să plece spre zone mai sigure, inclusiv primarul, care şi-a dorit să rămână acasă, lângă ruinele, bisericile şi mănăstirile medievale. Toţi  au părăsit, până la urmă, oraşul Apice, ultima persoană fiind un bărbier bătrân, care s-a mutat în 2012. 

San Piedro Infine

San Piedro Infine, situat la 150 de kilometri de Roma, a fost fondat de oamenii Sanniti înainte ca aceştia să fie eliminaţi în mod brutal de romani. Jefuit de barbarii francezi, orăşelul italian a înflorit după căderea Romei. A căpătat, însă, notabilitate abia în secolul al XIX-lea, când a devenit un loc popular printre bandiţii care au luptat contra unificarea statelor italiene. San Piedro Infine a fost prins din nou la mijlocul conflictelor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a „găzduit” faimoasa bătălie de la San Piedro Infine din decembrie 1943. După 15 zile de conflicte violente, care au lăsat oraşul grav avariat, locuitorii şi-au părăsit locuinţele.

Roscigno

Roscigno, un alt oraş-fantomă din Italia, se află la sud de Napoli şi a căpătat  numele de „Pompeii al secolului XX” după ce locuitorii lui ai fost „izgoniţi” de inundaţii şi alunecări de teren. Deşi oamenii zonei erau obişnuiţi cu calamităţile naturale, oraşul fondat în secolul al IX-lea a fost părăsit începând cu 1902, când dezastrele au devenit imposibil de suportat pentru localnici. În 1950 au fost evacuaţi de Guvern ultimii oamenii din oraşul Roscigno. Cei care vizitează zona pot admira încă lucrurile lăsate în urmă de foştii locuitori. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite