Casele îngropate în roci vulcanice, în urma unei erupţii din 1973, au devenit o atracţie turistică în Islanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Islanda au avut loc săptămâna aceasta noi erupţii vulcanice, care au provocat zeci de interdicţii de zbor pentru avioanele comerciale. Însă în urmă cu 40 de ani, un vulcan din Islanda îngropa sub lavă sute de case. Surprinzător sau nu, „Pompeiul din Nord” a devenit astăzi un punct de atracţie turistică, scrie BBC.

„Trezeşte-te, vulcanul a erupt”, îşi aminteşte Helga Jonsdottir că i-a spus mama sa în jurul orei 02.00 noaptea, acum 41 de ani. Avea atunci 17 ani şi locuia pe cea mai întinsă insulă din arhipelagul vulcanic Vestmannaeyjar, situat în sudul Islandei.

În urma acelei erupţii vulcanice, aproape jumătate din oraş a fost distrus, iar lava ameninţa să blocheze şi portul, principala sursă de venit pentru locuitorii islandezi.

În memoria acestui eveniment, Helga Jonsdottir a deschis o cafenea în care fiecare masă adăposteşte fotografii şi poveşti ale familiilor care şi-au pierdut casele sub lavă.

Rememorând momentele de acum 40 de ani, Helga Jonsdottir povesteşte că familia ei a luat-o din casă şi s-au îndreptat către portul oraşului, pentru a încerca să fugă cu barca. „În acele clipe, m-am gândit că s-ar putea să nu supravieţuim”, spune ea.

Deşi erupţia a continuat aproape cinci luni, aproape toţi cei 5.000 de locuitori de pe insulă au reuşit să scape cu viaţă. A existat un singur deces, însa acesta a fost cauzat de o explozie de gaze.

Inevitabil, cei care au fost evacuaţi au fost nevoiţi să se întoarcă în locurile natale şi să înceapă o nouă viaţă. Urmele erupţiei vulcanice de acum 41 de ani se pot vedea şi acum, de aceea mai mulţi arheologi au decis să numească această regiune drept „Pompeiul din Nord”.

În 2010, erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a provocat sute de anulări ale zborurilor aeriene în nordul Europei, precum şi deasupra Atlanticului de Nord.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite