FORBES TRAVEL: Vacanţe interactive, în care te scufunzi, găteşti sau...tunzi oi (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înlocuieşte petrecerile din Mamaia cu lecţii de salsa la Havana și scuba diving în Egipt, pizza de pe plajă cu lecţii de gătit la Roma şi orele de fitness cu un „program de schimbare a vieţii" în Grecia! Vara clasică s-a demodat.

În urmă cu zece ani, pe vremea când staţi­unile Rimini şi Riccione din Italia îşi trăiau gloria iar concediul oricărui om de afaceri presupunea doar perechea „şezlong-umbrelă" pe o plajă exotică, am auzit pentru prima dată conceptul de „vacanţă interactivă". De fapt, am avut ocazia de a-l vedea pe... pielea altuia, numărând înțepăturile de ţânţar de pe faţa şi de pe braţele unui prieten italian, proaspăt întors din ceea ce continuă să numească până în ziua de azi „experienţa vieţii lui".

Pentru 3.000 de euro, tânărul student Dario petrecuse trei săptămâni într-o „tabără de supravieţuire" din Sicilia, unde dormise în bordeie neacoperite, direct pe pământ şi la discreţia ţânţarilor, mâncase orez rânced şi nu făcuse niciun duş. Totul pentru a-şi „testa limitele" şi pentru a se „cunoaşte mai bine" pe sine, conform broşurii de prezentare a taberei.

Surprinzător, entuziasmul lui Dario nu dispăruse odată cu cele zece kilograme pierdute şi nici cu începutul de sinuzită căpătat în briza rece a nopţilor siciliene. La momentul respectiv, doar prietenia noastră - sau mai degrabă mila care mă încerca de fiecare dată când observam urmele ţânţarilor - m-a împiedicat să râd în hohote de vacanţa lui şi să-l ironizez pe seama faptului că a plătit cât o maşină la mâna a doua pentru o „supravieţuire" pe care o putea trăi pe gratis în orice sat din Delta Dunării.

VACANŢE LA LIMITĂ. Acum, după un deceniu, mă bucur că nu am făcut-o. Asta pentru că, între timp, scriitoarea americană Elizabeth Gilbert a vândut peste zece milioane de exemplare din cartea „Eat, Pray, Love!" (tradus „Mănâncă, roagă-te, iubeşte!" la Editura Humanitas), în care povesteşte cum s-a redescoperit pe sine într-o călătorie în Italia, India şi Indonezia, transformând vacanţele de autocunoaştere şi de testare a limitelor în cel mai fierbinte trend turistic.

image

Scrisă la persoana întâi, povestea adevărată a lui Gilbert - care şi-a petrecut în tihnă dimineţile în templurile budhiste, fără să fie atacată de ţânţari - le-a amintit oamenilor de afaceri (stresaţi) că urmele lăsate de cele peste 12 ore de muncă pe zi se şterg greu.

Aceiaşi strategi de marketing care îl convinseseră cândva pe tânărul Dario că spiritul bărbătesc se căleşte dormind pe scândură au preluat din zbor mesajul şi l-au ambalat într-o formă compatibilă cu stilul de viaţă tipic secolului vitezei: o vacanţă de tip „lifting", care să te repare rapid şi să pună la loc toate rotiţele sărite de pe şine. Iar în final, conform unui tipar psihologic bine pus la punct, să te înveţe ceva.

Spre exemplu, pentru circa 400 de euro, poţi petrece şapte zile în Dahab (Egipt), în locul de scufundare Eel Garden din Marea Roşie, luând lecţii de scuba diving, certificate de PADI (Asociaţia Profesională a Instructorilor de Scufundări).

Totul îţi este accesibil, de la Discover Scuba, care te iniţiază în „tainele" acestei distracţii, şi până la Rescue and Dive Master, care presupune scufundări la adâncimi de 18 metri.

Nu vrei să intri la apă? Nicio problemă! Pentru 700 de euro, înveţi timp de o săptămână arta picturii în acrilic, în satul spaniol Torrox din Andalucia (lângă Malaga) sau, la acelaşi preţ, poţi „fura" în cinci zile arta bucătăriei italiene în suburbiile Romei, cu ajutorul bucătarului italian Giovanni Scomazzon (şcolit la „Étoile" în Veneţia).

Cei pentru care tangoul, pictura sau scuba divingul sunt activităţi convenţionale pot să plătească 700 de dolari ca să... tundă oi şi să prelucreze lâna sub formă de fetru într-un atelier meşteşugăresc din zona Highlands (Scoţia). Săptămâna de tuns mai include excursii de pescuit şi cursuri de olărit. La un preţ ceva mai mare dar şi o perioadă mai lungă - 3.500 de euro pentru opt săptămâni - argentinienii din Buenos Aires promit să te transforme - după aproximativ 50 de ore de dans - într-un maestru în tango.

ANTRENOR DE VIAŢĂ. Iar dacă vrei să-i calci pe urme lui Elizabeth Gilbert, fără să te duci tocmai în Indonezia, în insulele greceşti Sporades se organizează cursuri de „Life Coaching".

image

Două săptămâni costă 1.500 de euro cu tot cu cazare. De la  „Alegeri pentru viaţă şi noi începuturi", cu „antrenoarea de viaţă" Dina Glouberman, şi până la „Transformă-te în cea mai bună persoană care poţi să fii!", fiecare dintre aceste cursuri promite să te înveţe arta meditaţiei şi să te trimită înapoi la serviciul tău mult mai calm şi mai sigur pe tine.

Ca să te convingă să nu-ţi schimbi doar viaţa ci s-o influenţezi şi pe a altora, compania britanică ResponsibleTravel, care organizează astfel de cursuri, foloseşte un procent din încasări pentru a face acte de caritate în zonele defavorizate din ţările respective.

Poate că eşti mulţumit de viaţa ta aşa cum este. La fel de bine poţi trăi şi fără să cunoşti grosimea ideală a aluatului de pizza sau numărul de paşi ai tangoului. Şi poate nici nu-i nevoie să mergi până în Cuba ca să înveţi să dansezi salsa, poţi deprinde paşii şi într-o sală de sport a vreunei şcoli din Bucureşti, pe care ai găsit-o printr-un click pe Google (deşi asta nu explică de ce n-ai făcut-o deja!).

În final, însă, maşinăria de marketing alimentată de Elizabeth Gilbert oferă pe gratis şi o idee sinceră: în tumultul unei existenţe care nu mai lasă loc de nimic între job şi familie, cele două săptămâni pe an sunt şansa ta la o experienţă din care să-ţi rămână şi altceva decât o colecţie vastă de magneţi de frigider. Iar stresul este, cu siguranţă, mai greu de vindecat decât bătăturile de la tango sau urma înţepăturii unui ţânţar!

Salsa şi scriitură cubaneză

Cuba nu este asociată doar cu Fidel Castro şi cu traficul de trabucuri. Mari scriitori, de la Hemingway la Garcia Márquez sau Sartre, au fost inspiraţi de plajele din Havana. Ce loc mai bun să scrii cartea vieţii tale decât în locul în care Hemingway a creat prima variantă de la „Insule în Derivă"?

Pe 14 noiembrie începe un curs de zece zile sub supravegherea lui Romesh Gunesekera, un scriitor britanic originar din Sri Lanka care a fost nominalizat în 1994 la Booker Prize pentru romanul său de debut, „Reef".

Cursul costă aproape 1.400 de euro, inclusiv cazare, mic dejun şi lecţii de istorie a Cubei. Şi dacă tot zbori 15 ore până la Havana, prelungeşte-ţi vacanţa cu încă zece zile şi bugetul cu încă 1.500 de euro şi ia lecţii de salsa, dansul naţional cubanez. Pe lângă cursul de cinci ore pe zi, îţi va fi desemnat şi un partener de dans de pe plan local, cu care să repeţi paşii oricând vrei tu.

Citiţi mai multe despre vacanţe interactive, care-ţi schimbă perspectiva asupra vieţii şi te ajută să-ţi lucrezi ,,talentele" inedite, în suplimentul ,,FORBES TRAVEL", oferit gratuit împreună cu numărul 32 al revistei Forbes România.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite