Cum se distrează românii în vacanţe „altfel“: turism pe nevăzute, în dubiţă sau cu grupul de necunoscuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt tot mai interesaţi şi de alte tipuri de a călători, care le oferă mai multă independenţă şi experienţă locală, dar şi o doză de risc. În lunile de vară, cu august vârf de sezon, mulţi preferă „cărările“ mai puţin bătute în turism. Printre opţiuni se numără blind holiday, excursiile de grup formate din persoane singure, dornice să călătorească, sau cele de tip couchsurfing.

Deşi profilul turistului român este unul destul de conservator, în opinia consilierului în turism Traian Bădulescu, modalităţile neconvenţionale de călători au început să câştige teren şi la noi în ţară. Cel mai recent exemplu care vine să confirme interesul românilor pentru un alt mod de a vizita lumea este oferta blind holiday, adică a vacanţelor „pe nevăzute“, lansate săpătămâna trecută de una dintre cele mai mari agenţii de turism din România, Paralela 45. Ideea de bază este că turistul primeşte informaţii sumare despre oferta turistică, cum ar fi costul pachetului, numărul de stele cu care este cotată locaţia şi perioada plecării, dar destinaţia o află în momentul în care ajunge la aeroport.

„Vacanţele Blind Hollyday reprezintă o unealtă foarte bună de marketing şi s-ar putea să prindă. Clar va fi o nişă mică la început, dar are potenţial. Există şi în alte ţări blind holiday, dar nu în această parte a Europei. În Occident, de exemplu, sunt persoane care merg pe aeroport cu banii în buzunar, care vânează ofertele last minute. Nu au habar unde vor pleca, dar vor să meargă undeva. Acest last minute este însă bun pentru persoane care au program flexibil, nu pentru familişti“, conchide Bădulescu.
Expertul în turism arată însă că românii sunt mai degrabă turişti decât călători. „Turistul român este de regulă familist şi alege destinaţii estivale. Peste 60%, daca nu mai mult, optează pe destinaţiile de vară consacrate, adică Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, apoi Malta sau Cipru. Au un loc de muncă stabil, au un singur concediu pe an, şi vor să se odihnească“, observă Bădulescu.

Cu dubiţa prin lume

O altă variantă de a călători, îmbrăţişată de tot mai mulţi români, se referă la închirierea unui microbuz de şase sau opt locuri, împreună cu mai mulţi prieteni sau rude. Costurile se împart şi, nu în ultimul rând, aceşti turişti nu doresc să stea într-un singur loc sau să depindă de cazarea la un hotel, ci vor să viziteze cu maşina cât mai multe zone din ţara aleasă ca destinaţie de vacanţă.

„Există şi în România agenţii de turism care lucrează în parteneriat cu companii rent-a-car, care asigură şi traseuri de călătorie. Pentru că există o categorie de turişti care vrea să aibă transport cu minivanul, dar preferă ca alte detalii să fie asigurate prin agenţii, cum ar fi cazarea sau accesul la diverse obiective. Pe de altă parte, aceste tipuri de a face turism sunt însă de nişă“, explică Traian Bădulescu.

image

Citroen Jumpy. FOTO en.wikipedia.org

Astfel, un model pe care companiile de închirieri auto îl pun la dispoziţie pentru vacanţele de grup este Opel Vivaro (8 plus 1 locuri), cu preţuri începând de la 50 euro pe zi pentru minimum 15 zile, sau Citroen Jumpy (7 plus 1 locuri) la 55 euro pentru 15 sau 30 zile. Pachetul include asigurările , kilometrajul nelimitat, taxele, rovigneta şi TVA-ul. Există şi posibilitatatea închirierii unui şofer, caz în care turiştii trebuie să asigure cazarea şi masa, plus o sumă de 40 euro pentru 8 ore de muncă. Pentru călătoriile în străinătate este nevoie de o împuternicire de la compania de închiriat maşini, ca să se poată părăsi teritoriul României. De asemenea, se achită o garanţie, care poate ajunge la 300 de euro pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Gazde primitoare, găsite peste hotare: riscuri şi avantaje 

O modalitate de a călători care nu implică agenţia de turism este couchsurfing-ul. Se bazează mai degrabă pe ideea de comunitate online, de socializare şi contact direct. „Este un segment care se dezvoltă tot mai mult şi în România, un caz particular în care se merge foarte mult pe încredere, pe comunicare şi site-uri specializate. Ideea este că tu vei fi oaspetele gazdei din ţara unde mergi şi acesta îţi va fi şi un fel de ghid, iar gazda va fi la un moment dat oaspetele tău. Nu se plăteşte nimic, în afară de trasport“, precizează Bădulescu. Couchsurfing-ul este o formă independentă de a călători, dar presupune şi mai multe riscuri. Lucru care reiese şi din sfaturile postate pe site-uri cum este couchsurfing.com, unde turistele sunt avertizate să caute găzduire la alte femei sau în sânul unor familii, mai ales dacă sunt singure, şi să explice de la bun început care sunt limitele care doresc să fie respectate. Un alt sfat este să ai o gazdă de rezervă, în cazul în care gazda iniţială nu-şi mai poate onora promisiunea, şi să nu-ţi oferi datele de contact, numărul de telefon şi adresa de email, până nu ai convingerea că ai găsit o gazdă sigură. Până atunci este indicat să apelezi la alte modalităţi de comunicare, pe forumul site-urilor dedicate sau prin diverse servicii de mesagerie online. Vorbind despre couchsurfing, românii împărtăşesc pe forumuri aventuri mai mult sau mai puţin plăcute:

Eu cu o prietenă, două femei, deci, căutam să mergem la Barcelona. Am trimis cu mult timp înainte cereri la toate femeile şi cuplurile pe care le-am găsit; toţi au fost cumsecade, dar nimeni nu ne putea găzdui. Cu vreo trei zile înainte m-a apucat panica şi am pus open request, pe care îl putea vedea oricine. În 30 de minute am primit 50 de invitaţii de la bărbaţi. L-am ales pe singurul care nu avea un mesaj dubios şi l-am întrebat dacă putem sta la el două nopţi; a zis da, zece euro pe podea sau gratis, cu el în pat. Până la urmă am stat la hostel, după cum a povestit o utilizatoare româncă pe site-ul Reddit.

„Găzduiesc de vreo opt ani şi am fost în Franţa, Italia şi Germania. Am avut numai experienţe plăcute şi am rămas bun prieten cu cei la care am stat. Contează mult să ai referinţe bune şi să pui suficient de multe lucruri la descriere cât să nu pară că eşti acolo doar ca să te foloseşti de potienţialele gazde“, recomandă un alt român intrat în sistemul couchsurfing.
Tot prin couchsurfing se pot aranja şi vacanţele prin schimb de case între persoane care locuiesc în oraşe sau ţări diferite, un alt trend de vacanţă devenit interesant şi pentru români. 

Amici de călătorii pentru turiştii singuri

Excursiile alături de grupuri de necunoscuţi reprezintă o opţiune sigură şi organizată de a călători, care implică şi serviciile unei agenţii de turism. Cea mai importantă comunitate de acest gen din România se numeşte Singles Camp şi a fost fondată de Gheorghe Cândea, din Sibiu. Deşi se adresează persoanelor singure, Cândea spune că nu acesta este obiectivul, ci se adresează persoanelor singure care vor să călătorească, dar nu au cu cine. „Nu este o acţiune de tip matrimonial. Chiar dacă se întâmplă să se formeze cupluri, nu am gândit acest gen de ieşiri ca acţiuni de dating. Sunt persoane  neinformate suficient, care vin la acţiunile noastre ţintit pe a forma o pereche, dar nu ne întâlnim cu ei decât o singură dată“, subliniază fondatorul.

Un profil al turistului care apelează la singlescamp.ro arată că acesta are educaţie peste medie, este sociabil şi comunicativ, deschis să cunoască persoane noi, sigur pe el şi netarat de statutul de single, iubitor de călătorii şi cu o situaţie financiară care să-i permită ieşirile, după cum spune „părintele“ comunităţii.

Avantajele acestor călătorii în grup şi motivele pentru care peste românii singuri aleg această variantă de excursii sunt multiple, după cum a realizat în decursul anilor Gheorghe Cândea.

Se pot naşte prietenii, noi grupuri de amici de călătorie şi uneori chiar şi perechi, deşi nu aceasta este ţinta proiectului. De asemenea, programele sunt personalizate şi adaptate la profilul participantului. Majoritatea destinaţiilor sunt inedite şi ating obiective la care se ajunge mai greu individual sau în grupuri mari. De aceea se şi călătoreşte în grupuri mici, de nouă până la 30 persoane, în funcţie de destinaţie şi de tipul acţiunii, care dau posibilitatea flexibilizarii programului. Se oferă informaţii în detaliu, se descrie toată excursia, punem poze, filmuleţe, articole despre ce urmează să vadă, prezentăm hotelurile în care se va sta. Fiecare excursie are pe forum deschis un topic în care cei care participă pot comunica înainte de plecare şi se pot cunoaşte. Important este că se iese din tiparul acela de călătorie de grup de autocar, cu programe fixe, cu participanţi eterogeni, cu interese şi ţinte diferite de vacanţă, a enumerat Cândea o parte din ceea ce găsesc interesant la vacanţele de acest gen cei 6.300 de membri.

În plus, participarea organizatorului în calitate de însoţitor este o garanţie că totul va decurge bine, dar şi faptul că nu au fost amânate sau anulate excursii anunţate. „Un alt avantaj este că tarifele sunt fixe, nu scriem «de la ...». Nu sunt alte costuri, decât cele care decurg din intrările la obiective şi excursiile opţionale. Nu se plăteşte nicio taxă de înscriere sau suplimentară. Singles Camp nu este un club - un gen de grup închis, ci o comunitate deschisă, care funcţionează în networking“, precizează Cândea. Bineînţeles, la stabilirea destinaţiilor se cer şi sugestiile membrilor, iar gradul de interes este evaluat şi prin chestionare trimise periodic.

Excursii şi circuite pentru toate gusturile

Tipurile de excursii, în ţară şi străinătate, organizate de astfel de comunităţi se adresează unei palete largi de acţiuni. „Avem oferte foarte dinamice, care ţintesc iubitorii de natură şi drumeţii (Munţii Retezat, Munţii Făgăraş, Builă Vânturăriţa, Masivul Cozia, Cheile Nerei, Transrarău etc), altele de relaxare şi plimbare, mai puţin dinamice (Maramureş, Delta), altele culturale, aşa cum este turul bisericilor fortificate şi Sighişoarei. În afara ţării organizăm vacanţe combinate, adică tur de vizitare şi sejur, în Andaluzia - Maroc - Gibraltar - Costa del Sol, Coasta Amalfi - Napoli - Capri - Ischia, ieşiri în zone exotice cu programe de excursii zilnice (Madeira, Azore), circuite (Cinque Terre - Veneţia - Innsbruck - Munchen, Scoţia, Austria şi Ungaria), minivacanţe de relaxare (SPA în Ungaria). În fiecare an avem trei evenimente tradiţionale: Carnavalul de la Sibiel, Sărbătorile Toamnei Sibiel şi Revelionul. Anul acesta avem închiriat un hotel de 110 locuri, exclusiv pentru noi. Din Bucureşti, organizăm excursii de week-end, cum sunt Descoperă Dobrogea, Cetatea Făgăraş - Sinca - Râşnov, şi altele“, exemplifică fondatorul singlescamp.ro. De anul viitor vor fi introduse şi câteva vacanţe noi, în Ţările Nordice, Irlanda, Germania de Sud şi Elveţia, cu vizitarea castelelelor bavareze şi cele ale Boemiei.

Turismul de aventură, insuficient exploatat în România

Şi turismul de aventură se dezvoltă în România din ce în ce mai mult, dar din păcate cu mult sub potenţial, după cum punctează consilierul în turism Traian Bădulescu. „Este vorba despre turişti care vor să facă rafting, biking, excursii de călărie, hiking sau trekking, scufundări de explorare a epavelor din Marea Neagră (foto jos), înnoptat în peşteri.Avem astfel de programe, chiar dacă sunt căutate foarte mult de străini, mai puţin de români. România ar avea un portenţial enorm din acest punct de vedere, mai ales dacă am avea traseele marcate aşa cum trebuie. La fel de interesante sunt programele de echitaţie, cu excursii călare, tot mai multe şi la noi. Avem o mulţime de herghelii în Transilvania, Bucovina, în nordul Moldovei, care ar trebui promovate la maximum“, conchide acesta.

image

Pasionaţii de scufundări pot să vadă epave de militare sau comerciale. FOTO 7est.ro

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite