Colţuri de rai româneşti: destinaţii ideale pentru vacanţa de Paşte 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peisaj superb din Bucovina FOTO Cătălin Urdoi
Peisaj superb din Bucovina FOTO Cătălin Urdoi

Dacă încă nu ţi-ai făcut planuri pentru vacanţa de Paşte, portalul momondo.ro recomandă şapte destinaţii turistice de poveste, ideale pentru cei care nu vor să părăsească plaiurile mioritice.

Dacă vrei ca anul acesta Paştele să fie diferit, asumă-ţi faptul că o călătorie reuşită cere pregătiri începute cu mai mult de trei zile înainte, recomandă specilaiştii momondo.ro.

Aceştia oferă şapte recomandări de destinaţii de vacană pentru cei care preferă plaiurile mioritice de Sărbătorile Pascale.

Viscri

image

Situat în judeţul Braşov, Viscri este definiţia satului românesc medieval, unde arhitectura, îmbrăcămintea şi tradiţiile par că au fost congelate în ultimele sute de ani şi readuse la viaţă nu mai departe de acum câteva zile. Petrece vacanţa de Paşte acolo şi te vei întoarce impresionat de amabilitatea localnicilor, de limbajul desprins din amintirile lui Creangă şi de peisajele pe care modernitatea nu a îndrăznit să le atingă nici măcar cu vârful degetului. Dacă încă nu te-am convins, află că prinţul Charles a cumpărat o casă în acest sat, că dulceaţa preparată la Viscri este comercializată în Paris şi că scene dintr-un film spaniol au fost filmate aici.

Bucovina

image

Este zona despre care se spune că „timpul stă în loc“; cine nu ar vrea ca timpul să stea în loc atunci când este plecat în vacanţă? Spaţiul este cunoscut pentru arta decorării ouălor şi nu puţine sau fără însemnătate sunt festivalurile dedicate acestui meşteşug popular. Ciocăneşti, de exemplu, este unul din satele care găzduieşte Festivalul Ouălor Încondeiate. 

Maramureş

image

Ce loc este mai bun pentru a-ţi stimula nevoia de cunoaştere, de spiritualitate şi de întoarcere la orgini decât satele din Maramureş? Aici tradiţiile religioase au rămas intacte de sute de ani. Vorbim de obiceiuri precum aşezarea ramurilor de salcie la streaşina casei, de stropirea fetelor cu o crenguţă de busuioc pentru a fi „văzute bine“, de spălarea pe faţă cu apă neatinsă după scoaterea din fântână pentru a fi „curat ca argintul“. Nu, nu am citat dintr-o carte veche de basme româneşti. Asta te aşteaptă dacă anul acesta alegi Maramureşul de Paşte.

Dobrogea

image

Nu te grăbi să îţi îndrepţi gândul spre terasele chic de pe falezele din Mamaia sau spre petrecerile din jurul focului din Vama Veche. Ajungem şi acolo imediat. Dobrogea are şi ea de oferit tradiţii nealterate de valurile modernităţii şi îmbogăţite cu influenţa popoarelor greceşti şi turceşti. Cele mai cunoscute obiceiuri la care vei putea asista sunt: „Olăria“, focul enorm alcătuit din resturi vegetale şi rostogolit pe dealuri pentru purificarea zonei, şi „Paparuda“ – invocarea ploii prin cântece, dansuri şi bătăi din palme, de către un grup de fete înfăşurate în frunze şi ghirlande.

Moldova

image

Există oare un picior de plai unde tradiţiile religioase şi cele viticole să se împletească mai armonios? Moldova este dovada palpabilă că, mai la est de râul Putna, recolta de struguri a Casei Panciu poate concura fără complexe cu faimoasele de pe Valea Loarei; asta dacă nenorocul se va pune între turistul neştiutor şi vinurile de Focşani. Şi unde s-a mai auzit de femei mai pricepute în ale învârtitelor cu brânză de oaie, colaci sau pască?

Dacă vrei să faci o extravaganţă pitorească de cel mai înalt rang anul acesta, trage la Hanul Ancuţei din povestea lui Sadoveanu (da, este încă funcţional şi prosper, iar în ultimul secol s-a extins şi pe evenimente corporate); este localizat la doar 30 de kilometri de mănăstirile Neamţ.

Vama Veche

image

În ciuda nostalgiilor şi regretelor ce succed deja clasicului „Vama Veche nu mai e ce-a fost“, fâşia de Mare Neagră rămâne până în zilele noastre o opţiune la fel ispititoare precum o jună cu gene lungi şi bujori în obrăjori. Nu mai e ce-a fost, nu va mai fi ce este, dar nici cea mai colorată imaginaţie nu poate făuri criticile ce i-ar fi aduse dacă ar fi rămas la fel de 20 de ani încoace.

Să lăsăm, aşadar, supărările pe nemilosul timp şi să ne bucurăm cum se cade de o porţie de calcan şi una de rapane proaspăt pescuite din valurile mării, stropite cu o carafă de Panciu (la Cherhana). Ca să nu mai vorbim de şansele nicicând mai bogate de a te trezi prins fără drept de apel într-o romanţă mocnind în foc şi patos, că doar nu puţini ne-am găsit aici pereche. La Vama Veche.

Băile Felix

image

Aflată la o aruncătură de băţ de graniţă şi la 9 kilometri de Oradea, staţiunea balneară Băile Felix este recomandarea noastră dacă nu ştii cum să te relaxezi cât mai profund în mini-vacanţa de Paşte. Nu doar că poţi să te răsfeţi până la extaz cu ape binefăcătoare şi cu nămol mineral, dar temperatura anumitor izvoare ajunge până la 40-50ºC, permiţându-ţi să faci baie în aer liber indiferent de vremea de afară; şi cu asta am spus totul. Dacă ajungi la Băile Felix, să nu cumva să subestimezi magia Parcului cu nuferi şi lotuşi şi să nu îi faci o vizită la lăsarea serii.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite