Cele mai frumoase 5 sate turistice de pe litoralul bulgăresc: unde poţi să petreci o vacanţă liniştită, în locuri pitoreşti, cu un buget decent VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litoralul bulgăresc înseamnă mai mult decât staţiunile foarte populare unde ne-am obişnuit să mergem în fiecare vară, ca Nisipurile de Aur, Albena sau Nessebar. Puteţi avea un concediu relaxant, cu un buget de vacanţă decent, dacă alegeţi unul dintre satele turistice liniştite aşezate pe litoralul Mării Negre din Bulgaria.

În timp ce mare parte din românii care aleg să meargă în concediu în Bulgaria se orientează spre staţiunile unde se face turism de masă, în sistem all-inclusive, există un interes tot mai evident în ultimii ani de a descoperi locurile rustice pe care le are de oferit litoralul bulgăresc la sud de Vama Veche.

Mulţi speră să regăsească la vecini farmecul pierdut al Vamei Vechi, atmosfera tihnită de sat pescăresc din urmă cu cincisprezece ani. Iar aşteptările le sunt împlinite, pentru că litoralul bulgăresc mai are un avantaj asupra celui românesc, după cum punctează consilierul în turism Traian Bădulescu.

”Litoralul bulgăresc este mai extins decât al nostru şi, pe lângă staţiunile foarte dezvoltate şi promovate, au şi multe locuri mai puţin exploatate. Aşa că profită de faptul că sunt turişti care vor astfel de locuri. Ai ce găsi acolo, pentru că şi bulgarii se mişcă repede în turism. Dar dacă acestea nu vor fi dezvoltate după un plan urbanistic, ci haotic, vor ajunge şi ele să se aglomereze, cum s-a întâmplat şi cu Vama Veche”, explică specialistul în turism.

În nordul litoralului bulgăresc, la Cap Kaliakra, Bădulescu identifică cele mai multe sate liniştite, însă nu total lipsite de amenajări, pentru că poţi găsi cazare şi restaurante. 

Sunt locuri unde se poate ajunge destul de repede de la noi. Sunt chiar mai multe categorii de români care preferă să meargă aici. Cei car vor zone sălbatice, unde au nevoie de puţini bani, turiştii de festival, pentru evenimentul de rock de la Kavarna, dar şi vedete sau oameni de afaceri care merg la nord de Cap Kaliakra, unde există resorturi de golf, enumeră acesta. 

Traian Bădulescu aminteşte că şi România are zone rustice care au început să devină atractive, cum sunt Corbu, anumite porţiuni de plajă din Deltă, la Sulina, Gura Portiţei, unde se duc cei care pe vremuri preferau Vama Veche. „Problema este că Vama s-a schimbat, a devenit mult mai comercială, mai aglomerată, deşi e încă frumoasă. Sper să mai rămână zone care să păstreze specificul acesta rustic, pentru că litoralul nostru fiind mic, există tendinţa de a exploata cât mai mult orice spaţiu, cum este şi Mamaia Nord, deci nu m-ar mira să ajungă şi la Corbu”, observă consilierul.

Satul Tyulenovo (Tiulenovo)

Din staţiunea Vama Veche sunt cam 37 de kilometri pâna la Tyulenovo. După localitatea Shabla se face stânga, iar după încă 12 kilometri se ajunge în acest sătuc de o frumuseţe aparte, cu multe peşteri, apa cristalină şi formaţiuni stâncoase sculptate de vânt şi de apă. Un loc unde puteţi să faceţi plajă pe nisip fin, aflat la sud de Tyulenevo (înainte de a ajunge la Cap Kaliakra), este golful Bolata, care are şi  intrare lină în mare. 

În apropierea satului se află şi un complex megalitic numit „Mănăstirile din piatră“, unde puteţi vizita mormintele săpate în stâncă de populaţii care practicau cultul soarelui. Nu în ultimul rând, Tyulenovo este un loc perfect pentru sărituri de pe stânci (cliff diving). 

image

FOTO panoramio.com

Krapets (Krapeţ)

Micul sat pescăresc este situat la aproximativ 10 km nord de localitatea Shabla, una din vechile aşezări de la malul mării unde poate fi admirat cel mai vechi far bulgăresc, inaugurat în 1875. Krapets este apreciat mai ales de cei care vin în vacanţă cu rulota sau cu cortul, plaja are aproximativ 6 kilometri şi este una dintre cele mai curate şi puţin afectate din punct de vedere turistic.

image

FOTO krapets.com

Byala (Beala)

Byala, aşezată la 50 de kilometri sud de Varna, este o localitate rustică, viticolă, care oferă o privelişte spectaculoasă asupra Marii Negre de pe faleza înaltă. Plaja are nisip fin, iar apa este limpede în cea mai mare parte a timpului, conform detaliilor oferite de plaja.ro. Lungimea plajei este de aproximativ 1,4 km, cu o lăţime care ajunge la maximum 80 de metri. 

image

FOTO sofia-property.net

Lozenets (Lozeneţ)

Sătucul este situat la aproximativ 60 kilometri sud de Burgas, între localităţile Kiten şi Tsarevo, perfect pentru turiştii care călătoresc cu rulota sau cortul şi vor un concediu liniştit. Există şi posibilitatea cazării la hotelurile din zonă, unele de 4 stele. Mica staţiune are câteva plaje frumoase, una în nord (în golful care desparte Kiten de Lozeneţ) şi o alta în sud, amenajată cu umbrele şi şezlonguri, informează turistcenter.ro. Aici puteţi să şi pescuiţi sau să faceţi scurte drumeţii.

image

FOTO bgtourinfo.net

Sinemorets (Sinemoreţ)

Aflat în sudul extrem al Bulgariei, acest sat pescăresc este caracterizat de stânci spectaculoase şi golfuri linştite, cu nisip fin şi apă limpede. În zona de nord a staţiunii puteţi ajunge la rezervaţia naturală Strandja, unde râul Veleka se vărsă în mare formând o plajă cu nisip fin. O plajă foarte frumoasă, neamenajată, este Lipite, un loc unde vin familii cu copii pentru că intrarea în mare este lină, iar nisipul fin.

image

FOTO bestbgtrips.com

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite