VIDEO Vânătoare de trufe la Gura Teghii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un concept original de turism îşi propune să-i atragă pe iubitorii de natură şi de gastronomie în ţinutul superb al Buzăului. În România, turismul înseamnă, de regulă, cazare, mese copioase şi drumeţii. O asociaţie din Buzău aduce ceva nou: vânătoarea de trufe în pădurile din zona Nehoiu-Gura Teghii.

Buzăul are o sumedenie de atracţii turistice deosebite. Vulcanii noroioşi, Sărata Monteoru, Lacul Vulturilor, tabăra de la Năieni, aşezările rupestre, herghelia de la Cislău, cascada Caşoca, dealul Pietroasele, zăcămintele de chihlimbar de la Colţi, barajul Siriu, tabăra de sculptură de la Măgura sau Focul viu sunt doar câteva dintre acestea. Dar mai există o zonă superbă care merită mai multă atenţie. O iniţiativă originală a unei asociaţii buzoiene, intitulată „Aventuri culinare buzoiene", îşi propune să pună în valoare zona Nehoiu-Gura Teghii şi să dezvolte interesul publicului pentru o nouă formă de turism: vânătoarea de trufe.

Citiţi şi:

Vânătoarea de trufe, un nou produs turistic pentru judeţul Buzău

Programul „Aventuri culinare buzoiene" a fost lansat recent de Asociaţia Monteoru Renaissance pentru atragerea turiştilor în zonele pitoreşti din judeţul Buzău. „Totul a pornit din ipostaza noastră de turişti. Soţul meu este cetăţean străin şi adoră România. De fiecare dată când mergem să petrecem un weekend undeva ni se oferă un loc unde să dormim, mâncare tradiţională şi, eventual, o plimbare prin părţile locului. De la o vreme am început însă, să vrem mai mult. Aşa am ajuns să concepem produsul «Aventuri culinare buzoiene»", explică Juranda Kirschner, iniţiatoarea proiectului.


Oferta turistică are mai multe etape şi poate fi achiziţionată la pachet cu masa şi cazarea sau separat. Odată ajunşi la destinaţie, vizitatorii se echipează corespunzător şi pleacă la vânătoare de trufe, însoţiţi de un căutător specializat. Apoi se întorc la cabană, iau parte la o degustare de vinuri şi trec în bucătărie, unde un bucătar le explică despre reţetele ce pot fi înnobilate cu trufe.

„Fiind poziţionat pe aceeaşi latitudine cu regiunea Piemont din Italia, având condiţii climatice favorabile şi păduri întinse, judeţul Buzău este locul ideal pentru vânătoarea de trufe. Perioada pentru culesul trufelor este cuprinsă între lunile iunie şi februarie, iar regiunile din care acestea pot fi culese sunt pădurile cuprinse între Berca şi Gura Teghii", explică Juranda Kirschner, preşedinta Asociaţiei Monteoru Renaissance.
Trufele sunt ciuperci comestibile şi sunt considerate adevărate delicatese. Pădurile de la noi, în special cele de foioase, ascund astfel de comori.

Privelişti ca în vederi

În timp ce scotociţi pădurile căutând trufe, puteţi admira împrejurimile pitoreşti. Pe o arie de numai 10-15 kilometri pot fi văzute câteva locuri superbe.

Faceţi un drum până la Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund, cum e denumit de localnici, un lac periglaciar aflat în Munţii Siriului, în apropierea vârfului Malaia. Lacul se află la altitudinea de 1.420 de metri, într-o zonă alpină, puţin cunoscută turiştilor. Din când în când, pe versantul din apropiere veţi zări capre negre sau urşi.

Mergeţi şi la tabăra de sculptură de la Năeni, aflată în vârful unui deal. Aici admiraţi lucrările realizate de elevi talentaţi din toată ţara şi vă puteţi bucura de panorama deosebită a masivelor muntoase ale Bucegilor, Ciucaşului, Buzăului, Penteleului şi Vrancei. Priveliştea e atât de frumoasă, încât din orice unghi aţi face fotografii, veţi obţine imagini ca în ilustrate.

În apropiere se află Biserica dintr-o piatră, realizată din calcar de Năeni, unică în ţară. În plus, Munţii Buzăului ascund zeci de chili şi lăcaşuri de cult rupestre care, de-a lungul secolelor, au servit ca adăpost populaţiei din zonă.

Căutătorii de comori

La Aluniş-Colţi vizitaţi Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul", săpată în stâncă în anul 1274 de doi ciobani ajutaţi de săteni. Cam 30 de chilii săpate în stâncă pot fi vizitate în localităţile Colţi, Aluniş, Bozioru, Nucu, Fişici, Ruginoasa şi Brăeşti.

Tot în zona Colţi îi puteţi întâlni pe „vânătorii de comori", localnici echipaţi cu târnăcoape şi cizme de cauciuc, săpând în căutarea bucăţilor preţioase de chihlimbar. După ploile puternice, pe versanţi ies adesea la iveală bucăţi de „ambră galbenă" vechi de 40-60 de milioane de ani.

Şi dacă vreţi să vedeţi o comoară, mergeţi la Muzeul Chihlimbarului, în centrul comunei Colţi, unde veţi admira în voie câteva dintre cele mai mari pietre semipreţioase scoase din pământ de-a lungul timpului.

"Perioada pentru culesul trufelor este cuprinsă între lunile iunie şi februarie, iar regiunile din care acestea pot fi culese sunt pădurile cuprinse între Berca şi Gura Teghii."
Juranda Kirschner
preşedinta asociaţiei
Monteoru Renaissance


Turism pentru pasionaţii de călătorii şi de gastronomie

Câinii special antrenaţi adulmecă preţioasele trufe



Asociaţia Monteoru Renaissance gestionează noul produs turistic în colaborare cu Asociaţia Căutătorilor de Trufe din România, care numără în jur de 300 de membri. „Orice turist pasionat de natură, gastronomie şi câini este un prieten al nostru şi poate participa, împreună cu apropiaţii săi, la activităţile de trufiturism organizate în parteneriat cu Asociaţia Monteoru Renaissance spune Dan Cautiş, preşedintele Asociaţiei Căutătorilor de Trufe din România.

Trufiturismul în regiunea buzoiană îi vizează pe turiştii străini şi pe expaţii care vor să exploreze zonele din afara oraşelor, dar şi pe românii pasionaţi de călătorii şi de gastronomie. Pachetul turistic lansat de Monteoru Renaissance cuprinde o excursie de o zi sau un weekend plin de aventură. Câinii special antrenaţi sunt actorii principali la vânătoarea de trufe. Ei le adulmecă, le scot de sub pământ şi le duc stăpânului. În România, un kilogram de trufe negre costă între 10 şi 100 de euro. Trufele albe ajung şi până la 1.500 de euro kilogramul.

Braconierii distrug pădurile

Din păcate, noua formă de turism este ameninţată de braconieri de la momentul naşterii ei. „Pentru ca ţara noastră să poată face o tradiţie din vânătoare de trufe, trebuie să se reglementeze legislaţia, iar braconierii ciupercilor să fie pedepsiţi", spune Dan Cautiş. El crede că legendele privind câştigurile fabuloase obţinute din comerţul cu trufe fac mult rău comunităţii de căutători autorizaţi, dar şi mediului.

„Sunt mulţi care, în urma mediatizării acestei ocupaţii, au înţeles greşit că sunt câştiguri peste noapte. Nu este adevărat. Se câştigă din trufe, se poate duce un trai decent. Dar sunt mulţi oameni rău intenţionaţi care distrug pădurile, am întâlnit personal câţiva. Nu am reuşit să iau măsuri pentru că am fost de unul singur, dar în momentul de faţă, cu parteneriatul pe care îl avem, sper să putem reuşi să evităm distrugerea ecosistemelor trufiere", spune Dan Cautiş.

Variante de relaxare: schi, pescuit sau drumeţii

SITUARE. Zona Nehoiu-Gura Teghii se află în Carpaţii de Curbură, la poalele masivului Penteleu.

ACCES. Dinspre Capitală şi litoral se poate veni pe DE 85 (Bucureşti-Iaşi). De la Buzău, drumul continuă pe DN 10, către Braşov. După 70 de kilometri (o oră de mers cu maşina), ajungeţi la Nehoiu. Din Transilvania se poate ajunge pe DN 10, pe la Întorsura Buzăului. Şoselele spre Gura Teghii, Siriu, Colţi, Bozioru, Pănătău, Ciojdu şi Pătârlagele sunt asfaltate, însă pe traseele de căutare a trufelor sau a chihlimbarului drumul se face numai pe jos.

AGREMENT. Zona oferă variante în ceea ce priveşte vânătoarea (pentru trofee de mistreţ, urs, capră neagră), pescuitul (în lacul Siriu), schi de fond, săniuş, jogging şi cicloturism, dar şi plimbări cu sania trasă de cai sau cu snowboardul.

CAZARE. Aici există peste 80 de pensiuni turistice, răspândite în 10 localităţi. În această perioadă, o cameră poate fi închiriată cu preţuri între 60 şi 100 de lei pe noapte, în funcţie de gradul de confort. La cerere, proprietarii asigură şi pensiune completă. Trei mese pe zi costă între 30 şi 60 de lei de persoană.

INFORMAŢII. Detalii despre zona Nehoiu-Gura Teghii găsiţi pe site-urile turistinfo.ro, itinerar.ro şi pensiuni-turistice.ro.

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite