VIDEO Roboţi cu propriul limbaj, viitori servitori

VIDEO Roboţi cu propriul limbaj, viitori servitori

Lingodroizii îşi dau întâlnire şi apoi discută politicos

Mai mulţi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Queensland, Australia, i-au învăţat pe roboţi, denumiţi acum Lingodroizi, să-şi creeze propriul limbaj. Acesta a fost primul pas în dezvoltarea altor abilităţi, cum ar fi îngrijirea bătrânilor sau servirea la mese.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Atunci când au nevoie de un cuvânt nou, inventează unul", a explicat pe scurt Hazel Wiles, coordonatorul proiectului, citat de presa britanică.

Până acum, roboţii au învăţat să poarte conversaţii politicoase între ei, dar şi să-şi aranjeze întâlniri într-un anumit punct. Cuvintele folosite de roboţi sunt de fapt nişte zgomote electronice, asemănătoare celor produse de tastele telefonului şi create prin alăturarea întâmplătoare de silabe. Printre denumirile inventate până acum pentru diverse locuri aflate la câţiva metri distanţă se numără: kuzo, jaro şi fexo.

Până acum, Lingodroizii au reuşit să treacă de testele organizate în laborator, cât şi de cele dintr-un birou real. Roboţii se deplasează pe două roţi şi arată ca două aspiratoare obişnuite, iar pentru a comunica folosesc o cameră video, un sonar şi un telemetru cu laser.  Un alt sistem care a încurajat roboţii să comunice este ROILA - Robot Interaction Language - un limbaj simplu care le permite oamenilor să le vorbească acestora. Lingodroizii sunt însă primii care sunt învăţaţi să-şi creeze propria cale de comunicare. 

citeste totul despre: