Unul din doi români se teme să vorbească în public: ce trădează emoţiile în timpul unui discurs

Unul din doi români se teme să vorbească în public: ce trădează emoţiile în timpul unui discurs

Teama de a vorbi în public este influenţată şi de mărimea publicului. FOTO carlatambellini.com.br

O mare parte din români se tem să vorbească în public, potrivit unui studiu, dar încearcă să îşi depăşească fricile şi să îşi îmbunătăţească abilităţile cu ajutorul sesiunilor de antrenament specializat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul din doi români se tem să vorbească în public, simţind un gol în stomac şi rămânând fără idei atunci când sunt nevoiţi să „iasă în faţă”, arată un studiu iVox realizat la comanda Self Trust Academy, companie de dezvoltare personală. Dacă publicul depăşeşte un număr de zece persoane, emoţiile ating apogeul şi sunt trădate de tremuratul vocii şi al picioarelor, precum şi de imposibilitatea de a privi interlocutorii în ochi.

O treime dintre români, îngroziţi de vorbitul în public

Majoritatea oamenilor resimt un nivel mai crescut de anxietate când vine vorba de vorbitul în public, însă pentru unii acesta poate reprezenta o reală problemă. Aproape 5% dintre respondenţi nu ar putea vorbi niciodată în public, teama lor atingând cote maxime. În acelaşi timp, unu din patru români vorbeşte în public doar dacă este obligat să o facă. Cei care reuşesc însă să-şi învingă teama au probleme atât cu construirea discursului, cât şi cu prezentarea acestuia – însă au curajul de a se ridica să spună ceva (16%), iar 37% au emoţii atunci când iau cuvântul.

Atunci când se ridică în picioare ca să ţină un discurs, aproape 40% dintre cei chestionaţi simt un gol în stomac, iar o persoană din patru simte că „i s-a golit creierul” şi că nu mai are nicio idee. Doar 19% dintre respondenţi declară că reuşesc să se adune şi să prezinte ideile într-un mod fluent.

De cele mai multe ori, tremuratul vocii trădează teama de a vorbi în public – în proporţie de 44%. Totodată, 26% dintre respondenţi menţionează imposibilitatea de a stabili şi susţine contactul vizual cu cei din public. Alţi 17% dintre respondenţi susţin că îşi pierd şirul ideilor şi se bâlbâie în timpul discursului, în timp ce 14% dintre ei simt că le tremură picioarele şi nu ştiu cum să îşi mişte mâinile. 

Teama de a vorbi în public este influenţată şi de mărimea publicului. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj declară că ar resimţi emoţii în faţa unui public mai mare de 10 persoane (63%), iar 13% dintre ei chiar şi numai de la două persoane în sus. Doar 24% dintre respondenţi declară că vorbitul în public devine o problemă abia de la 100 de persoane în sus.

Nu ştim tehnici de control

Majoritatea participanţilor la sondaj nu cunosc tehnici de control al emoţiilor, utile în cazul situaţiilor care implică vorbitul în public (75%).Dintre cei care cunosc câteva tehnici de control al emoţiilor, 32% menţionează controlul respiraţiei şi controlul pauzelor din vorbire. De asemenea, unii dintre ei au mai indicat controlul mişcărilor în faţa publicului (22%) şi poziţionarea mâinilor (14%).

„Un trainer bun poate face mai mult decât să înşiruie câteva tehnici de control. El este cel care lucrează unu la unu cu cel care vrea să-şi îmbunătăţească abilităţile de public speaking, îi testează vulnerabilităţile şi îl aruncă în arena cu lei, metaforic vorbind, atunci când este pregătit să susţină un discurs”, a declarat Alin Comşa, trainer şi fondator Self Trust Academy.

Participanţii la sondaj apreciază în proporţie de 46% că ar putea să îşi îmbunătăţească abilitatea de vorbi în public, 31% susţin chiar că ar avea nevoie cu siguranţă de ajutor şi training pentru a-şi dezvolta această abilitate. 

Sondajul „Care este atitudinea românilor faţă de vorbitul în public?” a fost realizat la comanda Self Trust Academy online,în perioada 18-21 mai, pe un eşantion de 1.175 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, din mediul urban. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările