Cum te păcălesc restaurantele să bagi mâna în buzunar mai adânc decât ai vrea

Cum te păcălesc restaurantele să bagi mâna în buzunar mai adânc decât ai vrea

Unii chelneri te fac, subtil sau nu, să cumperi mai mult decât ai plănuit iniţial. FOTO eater.com

Gândeşte-te la ultima dată când ai mâncat la restaurant şi încearcă să îţi aminteşti discuţia pe care ai avut-o cu chelnerul. Dacă ai o memorie bună şi priveşti retrospectiv, există şanse mari să observi modurile în care persoana care te-a servit a încercat să te facă să scoţi mai mulţi bani din buzunar.

Ştiri pe aceeaşi temă

„V-aş recomanda...”
 
S-ar putea să cheltuieşti mai mulţi bani decât ai plănuit pe vin, de exemplu. Majoritatea clienţilor sunt ruşinaţi să comande cea mai ieftină sticlă de vin din meniu, aşa că o comandă pe următoarea de pe lista sticlelor de vin cu preţuri mici. Persoanele care se ocupă de restaurante ştiu de obicei acest lucru şi tind să mărească nejustificat preţul acelei sticle. De asemenea, chelnerii te pot ghida spre o sticlă de vin mai scumpă care, zic ei, merge mult mai bine cu mâncarea pe care ai comandat-o.
 
Şi mai multe trucuri privind vinul
 
După ce ai comandat vinul, fii foarte atent. E posibil să ţi se aducă un alt vin decât cel pe care l-ai comandat, unul mai ieftin, sperând să nu observi că ai plătit mai mai mult decât era cazul pentru o sticlă de vin pe care nu ai primit-o. Există şi posibilitatea de a te minţi - îţi pot spune că nu mai au nicio sticlă din vinul pe care-l comandase-i iniţial, dar că îţi pot oferi o altă marcă, una care „se-ntâmplă” să fie mai scumpă, niciodată mai ieftină. De asemenea, îţi vor umple paharul ori de câte ori văd că se goleşte, forţându-te să bei vinul mult mai repede decât simţi nevoia. 

FOTO Huffington Post
 
Poziţionarea felurilor de mâncare în meniu
 
Faptul că restaurantele poziţionează preparatele în meniu astfel încât să „jupoaie” clienţii de cât mai mulţi bani nu este o surpriză. 


FOTO Huffington Post
 
„Meniurile restaurantelor se inspiră din felul în care ziarele aşează subiectele în pagină - cele mai importante articole în colţul din dreapta, de sus, de pe prima pagină. Unele restaurante vor pune cele mai scumpe preparate fix în acelaşi loc. O altă poziţionare puternică este pe pagina din dreapta, chiar deasupra centrului paginii”, se găseşte scris pe site-ul web al Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor din SUA. 
 
„Cum, nu doriţi un aperitiv sau garnituri?”
 
Aceasta este arta de a face clientul să cumpere mai multe decât şi-ar fi dorit - unii angajaţi te „ajută” cu recomandarea unor alimente delicioase, contra unui bacşiş, desigur. Nu fi surprins că puterea sugestiei funcţionează - vei ajunge, fără să îţi dai seama, să mai plăteşti câţiva bănuţi pentru salata aia care merge perfect cu friptura, pe care nu o observasei înainte ca binevoitorul angajat să te întrebe dacă vrei vreo garnitură. Există persoane care tind să spună „da” doar pentru a face pe plac persoanei care serveşte, pentru că e mai uşor să accepte oferta decât să o refuze. 
 
„Bacşişul a fost deja adăugat pe nota de plată”
 
Majoritatea restaurantelor îţi permit să decizi singur ce bacşiş vrei să laşi, însă altele vor adăuga pur şi simplu 10% din suma consumaţiei pe nota ta de plată, fără să ai de ales şi, de multe ori, şi fără să şi se spună acest lucru. Pe unele note de plată apare această precizare, însă pe altele nu, aşa că, dacă nu eşti atent, există posibilitatea să laşi un bacşiş uriaş, fără să intenţionezi acest lucru.

FOTO Huffington Post
 
Data viitoare când ieşi în oraş, fii foarte atent la cum te tratează chelnerul. Este posibil să dai de un chelner foarte prietenos, care te va trata ca şi cum sunteţi cunoştinţe vechi şi care, cu cele mai bune intenţii, bineînţeles, va încerca să te ajute prin prezentarea meniului şi cu câteva recomandări „la cald”. Ţine, totuşi, garda sus, şi aminteşte-ţi că pentru angajaţi eşti doar clientul care plăteşte. Ţelul lor este să te facă să cumperi mai mult şi să primească un bacşiş generos. 
 


Citeşte şi:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările