Un veac de singurătate, calea spre longevitate. Secretele celei mai bătrâne femei din lume: ce mănâncă la 117 ani şi de ce crede că a trăit atât de mult
0Emma Morano, ultima supravieţuitoare a secolului al XlX-lea şi decana de vârstă a omenirii, şi-a sărbătorit marţi cea de-a 117-a aniversare în micuţul său apartament din Italia. Secretele longevităţii sale însă ar putea părea de-a dreptul surprinzătoare pentru unii.
Emma Morano este ultima persoană în viaţă care s-a născut înainte de anul 1900: a venit pe lume pe 29 noiembrie 1899 în localitatea Civiasco (o comună în Provincia Vercelli, Italia - n.red.) şi este considerată a fi singurul om care a trecut prin trei secole şi încă mai trăieşte, scrie The Independent.
Dieta pe bază de ouă
La vârsta de 20 de ani, Emma a fost diagnosticată cu anemie şi i s-a prescris o dietă bazată pe două ouă crude şi un ou fiert zilnic, la care se adăuga puţină carne şi foarte puţine fructe şi legume — regim pe care l-a urmat timp de aproape un secol, ceea ce înseamnă un consum de peste 100.000 de ouă.
Un ou are aproximativ 75 de calorii, 7 grame de proteine de înaltă calitate, 5 grame de grăsime şi 1,6 grame de grăsimi saturate. De asemenea, are 13 substanţe nutritive esenţiale, inclusiv fier. Ele pot contribui la un control sănătos al greutăţii, ajută la menţinerea masei musculare, funcţionarea creierului şi a ochilor.
„Când am cunoscut-o, mânca trei ouă pe zi: două crude dimineaţa şi unul fiert, şi câţiva biscuiţi. În ultimii ani a micşorat puţin porţia şi mănâncă doar două ouă pe zi, deoarece trei ar fi prea mult pentru ea. De când o ştiu, a mâncat întotdeauna foarte puţine legume şi foarte puţine fructe. Principala calitate a dietei sale a constat în faptul că mănâncă întotdeauna acelaşi lucru, în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare lună, în fiecare an“, a spus medicul care o are sub supraveghere, Carlo Bava.
„Mănânc două ouă pe zi şi prăjituri, cam asta e. Dar nu mănânc foarte mult pentru că nu mai am dinţi“, a mărturisit femeia într-un interviu acordat luna trecută agenţiei AFP.
Emma Morano: „Viaţa mea nu a fost foarte bună“
În ciuda longevităţii remarcabile, Emma Morano nu a avut o viaţă uşoară: logodnicul ei a murit în Primul Război Mondial, iar ea a fost obligată să se căsătorească cu un bărbat pe care nu îl iubea, au avut împreună un copil, născut în 1937, însă bebeluşul a murit la vârsta de şase luni, iar în anul următor l-a dat afară din casă pe soţul ei care o abuza fizic. „Viaţa mea nu a fost foarte bună. Am lucrat într-o fabrică până la vârsta de 65 de ani“, a declarat Emma Morano.
Surprinzător, femeia spune că printre motivele pentru care a reuşit să ajungă la o vârstă respectabilă se numără şi faptul că a trăit singură şi se culcă devreme: „Nu am vrut să fiu dominată de nimeni.“
La petrecerea organizată în onoarea ei de municipalitate, Emma Morano nu a fost însoţită de rude, deoarece toţi cei opt fraţi şi surori au murit. Longevitatea ei ar putea avea şi cauze genetice, recunoaşte Emma Morano, deoarece mama ei a trăit până la vârsta de 91 de ani şi mai multe dintre surorile ei au atins chiar vârsta de 100 de ani.
Emma în schimb s-a descurcat singură până la 115 de ani, chiar dacă nu a mai ieşit din apartament de 20 de ani, însă, începând de anul trecut, centenara nu şi-a mai părăsit patul şi are nevoie tot timpul de un însoţitor. Deşi mintea sa a rămas în continuare ageră, ea aude foarte greu, se exprimă cu dificultate, are vederea prea slabă pentru a se putea uita la televizor şi petrece cea mai mare parte a timpului dormind.
Emma Morano: „Sunt la fel de bătrână ca dealurile“
Miercuri, Emma urmează să primească vizita unor rude şi a câtorva jurnalişti, dar şi pe cea a primăriţei din Verbania, Silvia Marchionini. Cu această ocazie, în onoarea sa va fi interpretată „o călătorie muzicală pe parcursul a trei secole“ la teatrul local, iar o biografie romanţată, „Femeia care a văzut trei secole“ de Rene Papas, va fi prezentată în avanpremieră.
Cartea Recordurilor a declarat-o pe Morano cea mai în vărstă femeie din lume în luna mai, menţionând că ea este probabil ultima persoană născută în secolul al XIX-lea care a rămas în viaţă. „Pe cuvânt, sunt la fel de bătrână ca dealurile“, spunea femeia la momentul respectiv. Aceasta a depăşit recordul predecesoarei sale, Susannah Mushatt Jones, o femeie din New York care a murit pe 12 mai 2016, la vârsta de 116 ani, 6 luni şi 6 zile şi care declarase că iubeşte şunca.
Totuşi, Morano este încă la câţiva ani distanţă de deţinătorul recordului absolut, Jenne Calment, care l-a întâlnit pe Vincent Van Gogh în adolescenţă, dar care a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani.