Scurt ghid în alegerea materialelor pentru izolaţie termică şi montarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aa

Când zici izolaţie termică, zici confort. Iarna, prin ea păstrezi căldura în interior, iar vara stai fără griji la răcoare. Dar care sunt cele mai bune materiale, cele mai bune perioade în care să le montezi şi cum?

Nicolae Tosa, managerul diviziei de Achiziţii al companiei Celiqum - Insulation Solutions, cu sediul în Brădeşti, judeţul Harghita, ne-a ajutat să realizăm un scurt ghid pentru cei preocupaţi de izolaţia termică a locuinţei - un aspect util şi totodată complex.

Prin izolare termică (a unei clădiri, de exemplu) se înţelege procesul prin care se reduce la minim pierderea căldurii. În acest scop se folosesc materiale cu conductivitate redusă, pe post de “scut termic” între două spaţii sau mase, cu rolul de a reduce trecerea căldurii prin procesul de radiaţie, convecţie şi conducţie.

Întâi de toate, informează-te cât mai bine înainte de a lua decizia în privinţa materialului izolant pentru locuinţă şi să discută cu mai mulţi furnizori. „Dacă nu vă permiteţi o investiţie mare, poate ar trebui să aşteptaţi un an şi să strângeţi banii necesari, ca să vă asiguraţi că investiţia va fi una de calitate. Puteţi avea cele mai bune materiale din lume, dar dacă execuţia nu este corectă, atunci aruncaţi banii pe fereastră. Recomand, de asemenea, să citiţi cărţi, site-uri, forumuri de specialitate şi să discutaţi cu proprietari de case noi despre acest subiect”, insistă Nicolae.

Pe unde pierzi căldură şi nici nu ştii

Indiferent de temperatura din interior, este doar o chestiune de timp până când locuinţa va ajunge la echilibru termic cu exteriorul (se va răci sau se va încălzi în funcţie de temperatura de dinafară), conform legilor termodinamicii.

„Să plecăm de la premisa că este iarnă: o casă pierde căldură peste tot şi în mod constant, căci are diferite zone unde această pierdere este mai mică sau mai mare. Pierderea căldurii se întâmplă în trei feluri: radiaţie, convecţie conducţie. Fiecare dintre aceste trei fenomene trebuie redus pentru a asigura o izolare termică a locuinţei”, explică Nicolae Tosa.

Pe unde pierzi căldură? Prin orificiile şi găurile din pereţi (convecţie), prin geamuri, uşi şi acoperişuri neizolate (radiaţie termică), planşa unei terase de beton armat, colţurile slab sau incorect izolate şi fâşiile de pe lângă geamuri şi uşi (conducţie).

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite