Rezultatele şcolare depind de clasa socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care au părinţi şcoliţi se descurcă mai bine la învăţătură
Copiii care au părinţi şcoliţi se descurcă mai bine la învăţătură

Performanţele copiilor în clasele primare sunt mai mari dacă părinţii lor au studii superioare, arată o cercetare recentă. Cercetătorii britanici au descoperit că elevii de şcoală primară se descurcă mai bine dacă părinţii lor provin dintr-un mediu social bun.

Copiii în vârstă de 7 ani care au părinţi absolvenţi de studii superioare au rezultate mai bune în comparaţie cu cei care provin din familii dezavantajate. Conform oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Educaţie al Universităţii din Londra, primii au un avans de aproximativ opt luni, notează publicaţia „The Guardian". Cercetătorii au ajuns la această concluzie încercând să afle ce anume influenţează rezultatele copiilor în primii ani de studiu. Spre surprinderea lor, a fi un părinte bun nu este suficient pentru ca fiul sau fiica să se descurce bine la învăţătură. De pildă, rezultatele copiilor nu sunt influenţate de faptul că părinţii se poartă afectuos cu ei, citindu-le seara, înainte de culcare, poveşti.

Citiţi şi:

Olimpicii României, premiaţi cu 2.000 €

Perioada critică: între 5 şi 7 ani

În vederea acestui studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 11.000 de copii în vârstă de 7 ani, luând în considerare factori precum studiile părinţilor, etnia şi numărul membrilor familiei. Specialiştii au testat abilităţile micuţilor la citire, scriere şi la matematică. Potrivit cercetătorilor, mediul de provenienţă înclină balanţa în special când copiii au între 5 şi 7 ani. „Este adevărat că este foarte important să ai grijă de cei mici, dar o politică îndreptată numai spre îmbunătăţirea relaţiilor părinte-copil este insuficientă pentru a face faţă impactului pe care îl are asupra copiilor inechitatea socială", a declarat Alice Sullivan, care a coordonat studiul. Rezultatele cercetării au mari şanse să stârnească o dezbatere aprinsă în Marea Britanie, având în vedere că, în luna august, vicepremierul Nick Clegg declara că destinul unui copil este influenţat mai degrabă de grija părintească, nu de mediul de provenienţă.

"O politică îndrep­tată numai spre îmbunătăţirea relaţiilor părinte-copil este insufici­entă pentru a face faţă impactului pe care îl are asupra copiilor inechitatea socială."
Alice Sullivan cercetător la Universitatea din Londra

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite