Obsesiile pasionaţilor de telefoane mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posesorii de celulare moderne devin obsedaţi de gadgeturile lor. Cercetătorii au analizat cele mai dese obiceiuri de folosire a acestora. Petrecem mai mult de două ore şi jumătate pe zi verificând telefonul mobil, iar fiecare acţiune a noastră  în care intervine mobilul nu durează mai mult de 30 de secunde.

Un studiu al Institutului de Tehnologie Informatică din Helsinki (Finlanda) arată că folosirea telefoanelor de ultimă generaţie - ­smartphone - se transformă uşor din comportament inofensiv în obicei, scrie sciencedaily.com Cercetătorii au studiat modul în care interacţionează persoanele cu telefoanele lor. Astfel, ei au descoperit că majoritatea persoanelor le folosesc doar pentru a-şi verifica pentru scurt timp e-mailul sau o anumită aplicaţie. Studiul a descoperit că verificarea mobilului nu apare în mod întâmplător, ci în anumite momente ale zilei.

Interacţiunile au loc cel mai des dimineaţa şi mai ales în timpul drumului spre muncă, din cauza plictiselii. Aceste acţiuni nu durează mai mult de 30 de secunde, spun autorii studiului, şi sunt repetate în mod obsesiv la intervale scurte de timp. Un utilizator obişnuit de ­smartphone îl deblochează şi accesează meniul, e-mailul, agenda sau reţelele de socializare din obişnuinţă, nu dintr-o nevoie reală. Deşi pare puţin, timpul total pierdut pentru verificarea telefonului mobil ajunge la mai mult de două ore şi jumătate, zilnic.

Pierdem lucruri importante

Cercetătorii au mai spus că obiceiurile pot fi induse foarte uşor, dacă acestor activităţi fără un scop clar li se adaugă o recompensă informaţională. În cadrul experimentului, psihologii au schimbat agendele telefoanelor mobile, adăugând informaţii despre activităţile şi locul unde sunt acele persoane. Odată cu această modificare, utilizatorii telefoanelor mobile au început să verifice mai mult agenda, căutând informaţii concrete despre contactele din interiorul ei. Conform unuia dintre cei care au participat la studiu, cercetătorul Tye ­Rattebury de la Inter Labs, dezvoltarea obiceiurilor are avantaje şi dezavantaje.

„Pe de o parte, un conţinut atractiv şi foarte uşor de accesat face telefonul mai util, dar obiceiurile care se formează pot acapara din ce în ce mai mult din timpul liber al unei persoane", explică Rattebury. De aceeaşi părere este şi coordonatorul proiectului, Antti Oulasvirta, care consideră că, în lupta contra plictiselii, utilizatorii de ­smartphone îşi formează obiceiuri periculoase. „Verificarea telefonului te distrage de la lucruri mai importante care se petrec în jurul tău. Obiceiurile sunt comportamente automate şi compromit controlul conştient al unor situaţii. Din păcate, aşa cum decenii de studii psihologice o arată, obiceiurile nu se schimbă foarte uşor, odată formate", a spus Oulasvirta.

"Pe de o parte, un conţinut atractiv şi foarte uşor de accesat face telefonul mai util, dar obiceiurile care se formează pot acapara din ce în ce mai mult din timpul liber al unei persoane."
Tye Rattebury
cercetător

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite