Moda care a ajuns şi în România: anticafenelele, locul în care nu plăteşti consumaţia

Moda care a
ajuns şi în România: anticafenelele, locul în care nu plăteşti consumaţia

Anticafeneaua este mai degrabă un spaţiu pentru lucru şi relaxare, dar şi de socializare FOTO:senecanticafe.ro

În tot mai multe locuri din Europa, inclusiv în România, tinerii au dat cafenelele obişnuite pe un nou loc de relaxare: anticafenenele. Numele pare că face trimitere la o mişcare împotriva cafenenelor sau la un spaţiu în care cafeaua este interzisă, dar anticafeneaua nu este nimic din toate acestea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru cei străini de acest concept, anticafenelele ar putea face trimitere la un spaţiu care nu are nimic de-a face cu o cafenea obişnuită, în care cafeaua sau băuturile de orice fel sunt interzise ori în care nu poţi sta de vorbă cu prietenii. În realitate, conceptul face referire la un spaţiu în care nu plăteşti consumaţia, ci timpul petrecut aici. Altfel spus, proprietarii unor astfel de localuri percep o sumă fixă pentru fiecare oră petrecută aici de clienţi.

În tarif sunt incluse băuturi (nealcoolice), gustări şi dulciuri la discreţie. Deşi poate părea o modă costisitoare, preţurile practicate în anticafelele sunt rezonabile, dacă nu chiar studenţeşti – pentru că aceasta este, în multe cazuri, clientela unor astfel de localuri.

Ca orice cafenea, anticafeneaua este un spaţiu în care te poţi întâlni cu prietenii pentru un „pahar de vorbă“ şi vă puteţi auzi – pentru că, de regulă, nu există muzică în fundal. Spre deosebire de cafenele, anticafenelele sunt locuri în care poţi citi, lucra la proiecte sau învăţa în linişte, dar şi locuri în care poţi juca cu prietenii jocuri de masă. În unele dintre ele, poţi participa sau organiza evenimente: prezentări, expoziţii, seri de lectură etc. O anticafenea este, deci, mai mult decât o cafenea. Ea reprezintă un spaţiu social şi cultural.

FOTO: senecanticafe.ro

De regulă, anticafenelele îţi pun la dispoziţie şi tehnologia de care ai nevoie pentru proiectele tale: wi-fi, imprimantă, scanner şi chiar proiector pentru a face prezentări în grupul de prieteni sau colegi. Iar dacă băuturile şi gustările nu sunt pe gustul tău, poţi veni cu consumaţia de acasă.

Din Rusia în toată Europa

Autorul acestui concept, scriitorul rus Ivan Mitin, a gândit spaţiul ca pe un spaţiu liber în care oamenii petreceau cât timp doreau, iar la plecare lăsau orice sumă doreau. Mai târziu, Ivan a impus un tarif pe oră şi a deschis un lanţ de anticafenele în Moscova, iar apoi în alte oraşe, precum Sankt Petersburg, Ljubljana, Londra şi Kiev. În curând, el va deschide o nouă anticafenea în New York.

Spaţii similare există, de asemenea, în Roma, Tallinn şi Bucureşti. Anticafeneaua de la noi, Seneca AntiCafe, este un loc care „pune preţ pe timp, restul gratuit“. Pentru 8 lei pe oră, oferă ceai, gustări, wi-fi, acces la proiector, imprimantă, scanner, cărţi, reviste de specialitate, biblioteci online, jocuri de masă şi spaţiu de lucru. Mâncarea şi băutura (non-alcoolică) poate fi adusă de acasă, iar cei care petrec mai mult de 5 ore în anticafenea nu mai plătesc restul timpului.

FOTO: senecanticafe.ro

„Vei găsi tot ce trebuie pentru muncă eficientă: un spaţiu mai puţin gălăgios, internet de mare viteză, mese şi scaune, veioze, prize, imprimantă, scanner, cărţi şi reviste de specialitate“, se menţionează pe site-ul anticafenelei. La intrare, agajaţii notează ora la care ai venit. În plus, aici se organizează workshopuri şi cursuri pe diferite domenii.

Citeşte şi:

5 greşeli frecvente pe care le fac băutorii de cafea

Cafeaua - pentru unii otravă, pentru alţii medicament

VIDEO Cum se prepară cea mai bună cafea turcească

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările