Meduzele preiau controlul oceanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meduzele  sunt imune  la aciditate
Meduzele sunt imune la aciditate

Experţii în viaţa marină avertizează că meduzele ar putea prelua controlul asupra oceanelor: aceste celenterate se înmulţesc din cauza acidităţii apei.

Cotidianul britanic „The Daily Mail" citează avertismentul cuprins într-un raport recent privind aciditatea apei oceanelor, un efect secundar al utilizării combustibililor fosili. Studiile arată că nivelul ridicat al dioxidului de carbon din atmosferă nu numai că accelerează schimbările climatice, dar măreşte şi aciditatea oceanelor.

De la începutul revoluţiei industriale, nivelul de aciditate a crescut cu 30%, susţin biologii marini. Potrivit noului raport, publicat de Programul de Mediu al Naţiunilor Unite, acidificarea apelor oceanelor face ca formarea recifelor de corali sau a scheletelor calcaroase ale crustaceelor să fie tot mai dificilă. În aceste condiţii, sunt ameninţate creaturile marine mari care depind de ele pentru asigurarea hranei. Declinul acestora atrage după sine explozia populaţiei de meduze.

Acestea sunt imune la efectele creşterii acidităţii. În timp ce alte specii intră în declin, celenteratele vor ocupa nişa ecologică astfel creată. Populaţia de meduze din Marea Mediterană a cunoscut un adevărat boom în ultimii ani, iar cer­­­­cetătorii vieţii marine spun că de vină este schimbarea proprietăţilor chimice ale apei mării. Studiile arată că peştele-clovn - specie devenită faimoasă graţie filmului de desene animate „În căutarea lui Nemo" („Finding Nemo") - supravieţuieşte cu greu în apele cu aciditate crescută. Şi peştii mari sunt ameninţaţi, somonul fiind un astfel de exemplu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite