FOTO VIDEO Cele mai spectaculoase și scumpe case în miniatură din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de păpuși a reginei Mary este o copie în cel mai mic amănunt a castelului Windsor
Casa de păpuși a reginei Mary este o copie în cel mai mic amănunt a castelului Windsor

Ți-ar plăcea să locuiești în casa din fotografie? Păcat că majoritatea pieselor de mobilier nu-ți ajung, literalmente, nici la degetul mic.

În lumea liliputanilor, casa de păpuși a Reginei Mary a Angliei ar fi echivalentul Sfântului Graal al... imobiliarelor. Un agent de vânzări - tot liliputan, se-nțelege - ar putea-o prezenta astfel: „Doamnelor și domnilor, această construcție impresionantă de la începutul secolului XX este dotată cu piese de mobilier semnate de marile case ale vremii, precum și cu trei băi complet echipate cu instalații sanitare perfect funcționale. Pentru cunoscătorii sofisticaţi, vinoteca cuprinde sticle rare de vin și lichior, rafturile bibliotecii sunt pline de ediții unicat semnate de Hardy, Kipling sau Maugham, iar tablourile sunt originale ale marilor pictori englezi".

 O asemenea prezentare n-ar fi doar un discurs al unui vânzător versat, ci purul adevăr. Realizată la scara de 1:12, casa de păpuși a reginei uimește prin atenția acordată detaliilor: covoare și perdele create de aceiași artizani care au furnizat obiectele în mărime naturală de la castelul Windsor; cărți legate şi scrise special pentru regină de către scriitorii vremii; picturi minuscule; veselă făcută de maeștrii argintari englezi, și chiar și o copie a coroanei regale, lată de un centimetru, bătută în diamante și pietre prețioase veritabile. Piesa de rezistență: rulourile din hârtie igienică din baia regală, a cărei instalație sanitară este aidoma celei dintr-o clădire adevărată. Este cât se poate de adevărat, dar instalaţia funcţionează, puteţi să trageţi apa!

Cele două etaje, plus parterul, mezaninul și mansarda recreează un univers în miniatură, inspirat chiar de castelul Windsor, în incinta căruia se află. Construită datorită interesului reginei pentru miniaturi, casa de păpuși de la Windsor și-a depășit, după un secol, statutul de jucărie de lux pentru aristocrația britanică. A devenit nu numai o dovadă impresionantă a migalei cu care lucrau meșteșugarii începutului de secol XX (fiind construită între 1920 și 1924), dar și o mărturie a stilului de viață al familiei regale în acele vremuri.

MINIATURI TAIWANEZE. Deși primele miniaturi au fost create, pentru plăcerea doamnelor din înalta societate, în Europa secolului al XVI-lea, primul muzeu din lume specializat în creații miniaturale se găsește în inima Asiei, tocmai în Taiwan. Lin Wen-Ren, un taiwanez îndrăgostit de micile capodopere cât unghia, a deschis, în 1997, pe Chiankuo North Road din Taipei, un muzeu ale cărui creații ar încăpea, toate, într-o poșetă. Valorează, însă, de câteva zeci de ori mai mult decât clădirea adevărată care le găzduiește.

Înainte de a da o raită pe la Miniatures Museum, se impune însă și o vizită la Taipei National Palace Museum, care conține câteva piese miniaturale cu valoare istorică, realizate din fildeș sau lemn. Acestea sunt uimitoare prin dimensiuni și vechime.

Piesa mea preferată rămâne o ambarcațiune din lemn de alun, lungă de patru centimetri și înaltă de doi (cât o cutie de chibrituri!), care datează de la începutul dinastiei Ming (secolul XIV) și are sculptată pe prora un poem al lui Su Shi - „Odă către stânca roșie". Privind-o printr-o vitrină prevăzută cu o lupă imensă - singurul mod de a admira toate detaliile - ochiul descoperă, cu uimire, că până și hainele, și pălăriile pasagerilor din bărcuță sunt sculptate în cel mai mic amănunt.

Nici muzeul lui Wen-Ren nu se lasă, însă, mai prejos. Printre piesele cele mai apreciate se numără replica unei moșii americane din secolul al XIX-lea, construită de un american bogat din Los Angeles sau miniatura Palatului Buckingham din Londra. Aceasta din urmă a fost creată de doi artiști britanici specializați în miniaturi și a înghițit nu doar o sumă invers proporțională cu mărimea exponatelor, dar și o perioadă de timp impresionantă: nu mai puțin de trei ani de muncă.

OLANDA ÎN MINIATURĂ. Printre capodoperele din epoca de aur a picturii olandeze, semnate de Rembrandt sau Vermeer, Muzeul de Artă și Istorie din Amsterdam - Rijksmuseum - mai ascunde și alt gen de opere de artă. Testament al atmosferei de sfârșit de secol XVII, început de secol XVIII, obiectul care captează privirile curioase ale turiștilor are aproape trei metri lățime și un metru înălțime și „vorbește" despre epoca din care face parte mult mai concret decât picturile maeștrilor olandezi.

Casa de păpuși a Petronellei Oortman, o doamnă de viță nobilă care a trăit acum 300 de ani, a costat aproape 30.000 de guldeni, o sumă cu care, la vremea respectivă, olandezii cu dare de mână și-ar fi putut construi de la zero o casă pe unul dintre canalele Amsterdamului.

La fel ca și casa Reginei Mary, mobilierul a fost comandat la artizanii vremii, însă nobila doamnă olandeză a mers și mai departe în dorința de veridicitate, comandând obiectele miniaturale de porțelan direct din China. Micuța comoară olandeză a fost creată din lemn de esență tare, marmură, sticlă, catifea mătase și, pentru anumite obiecte, chiar și carapace de broasă țestoasă.

Citiți mai multe despre cele mai spectaculoase miniaturi din lume, ca și despre ,,Europa în Miniatură", o construcție impresionantă în valoare de zece milioane de euro din care face parte și România, în numărul 25 al revistei Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite