FOTO Ce riscuri implică tatuarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice procedură care implică ace şi sânge presupune şi un risc de infectare
Orice procedură care implică ace şi sânge presupune şi un risc de infectare

Orice procedură care implică ace şi sânge presupune şi un risc de infectare, iar tatuarea nu face excepţie. Află la ce trebuie să fii atent în timpul procedurii.

Dacă cel care-ţi face tatuajul nu schimbă acul de la un client la altul, rişti să contractezi infecţii grave, cum ar fi cea cu HIV şi boli precum hepatitele B şi C, tuberculoza şi sifilisul. Poţi lua, de asemenea, virusul care duce la apariţia negilor.

Specialiştii Asociaţiei Britanice a Medicilor recomandă persoanelor cu boli cardiace congenitale să evite tatuarea, din motiv că se expun riscului de a face endocardită, o infecţie a inimii ce poate fi fatală în cazul lor. Tocmai pentru că există această probabilitate de infectare, una dintre interdicţiile la donarea de sânge în România şi în majoritatea ţărilor vizează persoanele cu tatuaje efectuate în centre în care practicienii nu erau calificaţi sau în care nu se foloseau ace de unică folosinţă.

Ce riscuri implică tatuarea

Infecţii bacteriene de la lipsa de igienă

Te poţi alege cu infecţii chiar dacă acul a fost steril. Dacă pielea nu a fost dezinfectată înainte de tatuare sau dacă nu ai respectat condiţiile de igienă după tatuare, te expui riscului de a dezvolta infecţii bacteriene, cum este cea cu Stafilococ auriu, care provoacă infecţii purulente, greu de tratat. Îngrijirea tatuajului presupune aplicarea unui unguent cu antibiotic de două ori pe zi, timp de două săptămâni şi purtarea unui bandaj (sau folie) în toată această perioadă. Tot pentru a preveni infectarea pielii, până la vindecarea completă, sunt contraindicate băile în mare sau în piscină. Şi expunerea la soare trebuie evitată timp de o lună. Prin urmare, vara nu este cel mai potrivit anotimp pentru un tatuaj.

Poţi fi alergic la pigmenţi

Unele persoane au reacţii alergice la pigmenţii folosiţi pentru realizarea tatuajului. Asemenea cazuri sunt rare, dar grave în condiţiile în care alergenul nu este tocmai uşor de eliminat din piele. Nu este recomandat să te tatuezi dacă ştii că ai o sensibilitate alergică sau, în orice caz, ar trebui să testezi pigmentul pe o zonă mică de piele. Totuşi, există persoane care au dezvoltat o astfel de alergie după mulţi ani de la tatuare. Tot pentru că organismul percepe particulele de pigmenţi ca pe un corp străin, ca şi în cazul alergiilor, se poate întâmpla să dezvolţi granuloame pe piele. Acestea au aspectul unor noduli, care sunt benigni, dar inestetici.

Tatuare

Nu se pot şterge complet

Înainte de a-ţi face un tatuaj, trebuie să iei în calcul faptul că, dacă vei decide la un moment dat să renunţi la el, vei rămâne cu o cicatrice pe piele. Acest lucru este valabil indiferent dacă optezi pentru excizia chirurgicală a tatuajului sau pentru laser - cele mai eficiente metode prin care se poate „şterge" tatuajul. Cu cât el este mai mare, cu atât cicatricea va fi mai inestetică. „Ştergerea" tatuajului este cu atât mai dificilă dacă ai ales un salon în care nu există personal calificat în acest sens. Un specialist va şti să injecteze pigmenţii în stratul mijlociu al pielii, şi nu în cel profund, din care pigmenţii nu mai pot fi „scoşi". Un alt risc atunci când nu alegem salonul potrivit este folosirea unor „vopsele" improprii, care nu sunt potrivite pentru a fi injectate în piele.

Creează probleme la unele investigaţii

Dacă vopseaua folosită pentru tatuare conţine pigmenţi metalici, te poţi confrunta cu dureri sau cu senzaţie de arsură în cazul în care vei face o investigaţie imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM). Nu toate persoanele tatuate cu astfel de pigmenţi întâmpină această problemă, însă este un risc ce trebuie luat în calcul. Au existat şi cazuri în care tatuajul a afectat calitatea imaginilor obţinute la rezonanţa magnetică, indiferent de tipul de pigment folosit.

Sfatul specialistului

Dacă totuşi o persoana alege să-şi facă un tatuaj, ar fi bine să se asigure că în timpul procedurii se folosesc ace de unică folosinţă şi că pigmenţii nu sunt minerali, din motiv că aceştia nu se mai detatuează.

Tot din cauza dificultăţii de a „şterge" tatuajul la un moment dat în viaţă, ar fi de preferat să se evite culorile mai deschise, precum bej, galben, portocaliu, dar şi roşu şi verde. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că majoritatea laserelor de detatuare nu pot recunoaşte culorile mai deschise. De preferat sunt culorile negru, albastru, maro, deci închise.

De asemenea, pigmenţii nu trebuie injectaţi în structurile profunde ale pielii şi în niciun caz de două ori, ca atunci când tatuajul este retuşat, pentru că şi în aceste cazuri va fi greu de îndepărtat. Dacă pielea se înroşeşte, se umflă sau dacă apare senzaţia de mâncărime în timpul tatuării, procedura trebuie oprită.

Prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog, Clinica Roderma, Iaşi

Tatuaj

PRUDENŢĂ
Nu accepta să te tatueze o persoană care nu poartă mănuşi şi nu îţi arată acul sigilat.

Renunţă la ideea de a te tatua dacă cicatricele pe care le ai sunt mai mari decât conturul pielii. Ele se numesc cheloide şi le poţi face şi după tatuare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite