Experienţe din lumea de apoi: ce văd oamenii care intră în moarte clinică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţiva pacienţi aflaţi în moarte clincă au povestit ce au trăit în timpul în care inima lor nu a bătut. FOTO radio.bzi.ro
Câţiva pacienţi aflaţi în moarte clincă au povestit ce au trăit în timpul în care inima lor nu a bătut. FOTO radio.bzi.ro

Vizualizarea luminiţei de la capătul tunelului poate fi cea mai cunoscută percepţie a morţii, însă potrivit unor noi descoperiri, moartea poate fi experimentată în mai multe feluri.

În 2011, domnul A., un asistent social în vârstă de 57 de ani din Marea Britanie, a fost internat în spital după ce s-a prăbuşit din senin la locul de muncă. Bărbatul a făcut infarct, a murit pentru câteva minute, timp în care a fost resuscitat de medici şi readus la viaţă. În intervalul de câteva minute în care inima lui nu a bătut, domnul A. A povestit cum a plutit, alături de o femeie în care simţea că se poate încrede, deasupra trupului său. Personalul medical se agita, în timp ce pacientul decedat observa fiecare mişcare a celor care încercau disperaţi să îl „smulgă” din lumea celor morţi.

Acţiunile medicilor au avut succes, iar domnul A. a revenit la viaţă. Şocant este că bărbatul a fost capabil să povestească amănunţit tot ce s-a întâmplat în sala de operaţie în timpul în care a fost decedat. Povestea domnului A. este doar una din mărturiile celor care s-au aflat la un pas de moarte.Până acum, experţii au presupus că atunci când inima încetează să bată şi să pompeze sânge în creierul pacientului, acesta îşi pierde cunoştinţa. Totuşi, în unele cazuri, această condiţie nu este îndeplinită, medicii dând vina pe halucinaţii, însă Sam Parnia, fizician şi medic, alături de colegii săi de la 17 instituţii diferite din Statele Unite şi Marea Britanie, au cercetat amănunţit cazurile în care pacienţii au experimentat diverse stari pe patul de moarte. Cercetătorii au analizat, timp de patru ani, peste 2.000 de cazuri de infarct, în care pacienţii au fost declaraţi decedaţi. Dintre aceştia, 16% au fost readuşi la viaţă, iar echipa a intervievat 101 dintre ei. 

Moartea, în şapte categorii

Domnul A. nu a fost singurul pacient conştient aflat în moarte clinică. Aproximativ 50% din participanţii la studiu şi-au amintit câte ceva din perioada în care au fost morţi din punct de vedere clinic, însă spre deosebire de asistentul social, informaţiile oferite de aceştia nu au putut fi verificate. După analizarea mărturiilor, Parnia şi colegii săi au împărţit experienţele pacienţilor în şapte categorii:

1. Frică

2. Viziuni cu animale sau plante

3. Violenţă şi persecutare

4. Deja-vu

5. Întâlnire cu cei dragi

6. Rememorarea evenimentelor de după de infarct

Unii pacienţi au declarat că s-au văzut persecutaţi. „Trebuia să trec printr-o ceremonie în care eram ars”, a povestit unul din pacienţi, în timp ce altul îşi aminteşte cum era tras în adâncurile unei ape.

Pe de altă parte, unii pacienţi au descris senzaţia drept una plăcută. Unii au vizualizat grădini cu plante, alţii au văzut animale, iar alţii au mers prin tunel, spre lumina strălucitoare, la capătul căruia s-au întâlnit cu cei dragi. 

Potrivit fizicianului, este clar că oamenii au parte de experienţe după moarte, dar le interpretează diferit, în funcţie de trecutul şi credinţele lor. „Dacă un indian moare, va povesti că s-a întâlnit cu Krishna (n.r. zeitate hindusă), iar dacă un creştin moare, va spune că l-a văzut pe Dumnezeu, cu toate că nimeni nu ştie cum arată de fapt aceste zeităţi. Cel mai important în aceste cazuri este să ne îndepărtăm de credinţele religioase şi să încercăm să analizăm obiectiv lucrurile”, a declarat Parnia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite