Dimineţi de pescar pe malul bălţii Cămineasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacul situat la 60 de kilometri de Bucureşti este căutat de cei care vor să petreacă o zi într-un loc liniştit, unde se poate ajunge uşor, şi unde se poate pescui în voie. Pregătiţi cu lansete, momeli, juvelnice, scăunele, umbreluţe, corturi şi grătare pescarii aşteaptă răbdători să le pice marea captură.

Vezi imagini inedite din Rezervaţia Larga Jijia, Delta din Moldova

Când noaptea se îngână cu ziua, iar stelele dau să se stingă, din apa liniştită încep să se ridice încet aburi grei. Nici vântul nu bate, nici valul nu tresare. În aerul tare doar păsările îşi fac concertul matinal. Simţi în nări un iz de mâl, stuf şi iarbă crudă înviorată de rouă. E mirosul de baltă al dimineţii. Atunci începe să tragă crapul.

La acest ceas al începutului de zi, după ce-au ieşit din satul Cămineasca şi au parcurs o postaţă de câmpie, şiruri de maşini se îndreaptă spre dig, în căutarea locurilor dinainte ticluite. Zgomotele înfundate, vocile scăzute pentru a nu speria peştii, îndemnurile mai mult prin semne trădează graba şi nerăbdarea lansării sculelor la apă.

Cei care vin cu cortul stau şi o săptămână la pescuit. Click pe imagine pentru FOTOGALERIE



Familiştii veniţi cu neveste, soacre şi copii dau ordine scurte de despachetare a bagajelor şi de pregătire a momelii. Se încarcă lansetele şi se pregătesc minciogurile. Undiţele se întind, iar juvelnicele sunt la îndemână, pentru că îndată va începe să mănânce carasul. Corturile şi grătarele sunt lăsate pentru mai târziu, fiindcă deja prima plută începe să ţopăie şi să fie trasă într-o parte sau pusă pe lat. A muşcat primul caras! Undiţarul va avea de muncă toată ziua, căci peşte este din belşug şi e foarte pofticios. Lansetele, încărcate cu mâncare în coşuleţ şi pregătite la un singur ac cu boabe de porumb, sunt plantate cu barca sau navomodelul. De acum, crapul poate veni oricând. Pe lângă caras şi crap, în apă viermuiesc plătica, albitura, roşioara, bibanul şi şalăul. Momelile sunt pufuletele, boabele uscate şi la borcan pentru crap, viermuşi, râme şi cocoloş pentru caras. Cum din baltă nu s-a mai scos peştele mare de câţiva ani, pe lângă capturile frecvente de 3-4 kilograme, se poate prinde şi cteno la 9 kilograme, iar crapul românesc poate ajunge până la 20 de kilograme.

Corturi întinse sub poala pădurii

Cine ajunge pentru prima dată pe balta Cămineasca este cucerit imediat de farmecul locului. De la digul dinspre sat, în stânga, e o lizieră umbroasă, cu locuri de pescuit şi porţiuni de stuf din 30 în 30 de metri, care promit partide de pescuit pe cinste. Sub cupola deasă a frunzişului se pot monta corturi şi se poate sta ca-n staţiune şi două-trei zile, ba chiar şi o săptămână pentru cei care vin cu rulota.

Cei care vin cu cortul stau şi o săptămână la pescuit

Malul împădurit al bălţii este preferat de pescari



Răcoarea pădurii şi frunzişul umbros oferă un cadru perfect în care copiii se simt excelent şi pot deprinde tainele pescuitului. În această zonă apa este mai mare, iar crapul îşi face veacul aici. După lizieră, o fâşie de câmpie răzbeşte până la apă, apoi pădurea se regrupează până lângă mal şi împiedică accesul la luciul apei. Pe partea dreaptă de la dig zona este despădurită.

Malul împădurit al bălţii este preferat de pescari

Magia focului viu  din Valea Milcovului

Aici locurile de pescuit sunt în devălmăşie, urmând cursul malului cu văi destul de adânci, dar există şi pericolul ca, în cazul în care plouă mai zdravăn, să nu mai puteţi ieşi cu maşina din preajma bălţii.

Carasul de-o palmă, captura etalon la Cămineasca



Lansetarii pot da de pe acest mal fără probleme până în dreptul unei fântâni părăsite, „Puţul Paşii", cum îi spun localnicii, făcută de un turc acum două secole şi unde se spune că s-au tot uitat românaşii noştri ani în şir, ca să vadă dacă n-au aruncat otomanii bani în ea.

Popas la biserica veche din Ghimpaţi

În centrul comunei Ghimpaţi, o biserică mică, cu o singură turlă, cu tot acoperişul învelit cu tablă nouă galvanizată, nu întrece înălţimea caselor din jur. Este Biserica „Sfântul Nicolae", construită în anul 1866, pe locul unei mai vechi biserici din lemn, şi declarată monument istoric. O alee cu flori duce spre intrarea sfântului lăcaş închis cu un pridvor de lemn. În faţa bisericii, un cimitir cu cruci mici din piatră, care nu ajung până la genunchi, odihneşte somnul celor duşi în urmă cu peste un veac. Liniştea care învăluie bisericuţa veche le dă călătorilor care au drum prin Ghimpaţi sentimentul apropierii de Dumnezeu.

Carasul de-o palmă, captura etalon la Cămineasca

Biserica veche de 145 de ani, o oază de linişte



La întoarcerea spre Bucureşti, într-o pădure de la intrarea în comuna Ghimpaţi, se află o crescătorie de fazani. Fiind o unitate cu regim sanitaro-veterinar de tip Avicola, cu măsuri severe de biosecuritate, se poate vizita numai în regim autorizat, cu echipament de protecţie corespunzător şi cu un vraf de aprobări. Înfiinţată în 1975, crescătoria producea 40.000 de pui pe zi, ceea ce însemna cam 35.000 de fazani adulţi destinaţi exportului, îndeosebi către Italia şi Franţa. Se zice că aici ar fi mers ultima oară la vânătoare Nicolae Ceauşescu, chiar înainte de Revoluţie, la 10 decembrie 1989.

1866 este anul în care a fost ridicată Biserica „Sfântul Nicolae" din Ghimpaţi, declarată monument istoric.

Pescuit nelimitat, zi şi noapte

Biserica veche de 145 de ani, o oază de linişte



LOCALIZARE. Balta Cămineasca se află la 60 de kilometri de Bucureşti, în judeţul Giurgiu, aproape de pârâul Câlniştea.

ACCES. Dinspre Capitală veniţi pe DN6 (E70) Bragadiru -Ghimpaţi. De la staţia PECO aflată la intrarea în Ghimpaţi mai sunt cam nouă kilometri spre Giurgiu. Treceţi prin sat şi, la ieşirea spre Drăgăneşti-Vlaşca, faceţi la stânga prin dreptul fostului CAP. Mergeţi un kilometru pe un drum de câmpie până ajungeţi la dig şi la marginea pădurii. Altă variantă de acces e DN5 (E85) Bucureşti - Jilava - 1 Decembrie. De la Uzunu intraţi pe DJ603, până la Schitu, iar de acolo continuaţi pe 5B Giurgiu - Ghimpaţi.

CAZARE. Nu există posibilităţi de cazare în zonă, dar, dată fiind distanţa mică faţă de Bucureşti şi de Giurgiu, locul este perfect pentru campare şi pentru escapadele în natură de o zi.

AGREMENT. Cămineasca este o baltă unde pescarii pot prinde peste 10 kilograme de caras pe zi. Taxa pentru 24 de ore de pescuit este de numai 60 de lei, în condiţiile în care se pot folosi oricâte lansete, care pot fi şi plantate. Este permis şi pescuitul nocturn. În afară de pescuit, puteţi opta pentru drumeţii prin pădure sau plimbări cu bicicleta.

INFORMAŢII. Mai multe date despre lacul Cămineasca găsiţi pe site-urile pescuitul.ro, baltidepescuit.ro şi topbalti.ro.

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite