Detalii personale care nu trebuie menţionate la interviul de angajare: ce vrea angajatorul să afle, dar pentru candidat este bine să rămână nespuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă este tentant ca la un interviu de angajare să povesteşti că eşti pasionat de anumite activităţi sau domenii separate de profesie, un angajator nu va fi la fel de încântat să descopere că pasiunile înseamnă mult prea multă energie şi timp investite în alte direcţii decât un viitor loc de muncă. FOTO Adevărul
Chiar dacă este tentant ca la un interviu de angajare să povesteşti că eşti pasionat de anumite activităţi sau domenii separate de profesie, un angajator nu va fi la fel de încântat să descopere că pasiunile înseamnă mult prea multă energie şi timp investite în alte direcţii decât un viitor loc de muncă. FOTO Adevărul

Anumite detalii pe care alegem să le dezvăluim despre noi la un interviu de angajare, crezând că astfel vom fi percepuţi ca persoane sociabile şi oneste, nu-şi au locul într-o astfel de împrejurare. Directorul unei agenţii de recrutare a trecut în revistă lucrurile care este mai bine să rămână nespuse la întâlnirea cu un posibil angajator.

Cu o experienţă de 36 de ani în recrutarea de personal şi cofondatoare a companiei Human Workplace, specialistul american Liz Ryan a explicat pentru publicaţia Forbes care sunt lucrurile pe care multe persoane ajung să le dezvăluie în timpul interviurilor de angajare, fără să realizeze că astfel pot să-şi reducă sau să-şi anuleze şansele de angajare. 

Problemele financiare

Specialistul american spune că a întâlnit de multe ori persoane care menţionează la un interviu de angajare că se confruntă cu o situaţie financiară foarte grea, probabil sperând să fie compătimite sau să li se ofere postul şi din acest motiv. Totuşi, la întrevederea cu un potenţial angajator nu trebuie să lăsam impresia că suntem disperaţi să primim locul de muncă (deşi poate că asta simţim) sau că ne rugăm să primim postul.

Probleme personale

Atunci când suntem rugaţi să facem un scurt istoric profesional, pe lângă detaliile legate de experienţă şi locurile de muncă anterioare se pot strecura şi detalii din viaţa personală care pot fi intrepretate ca semnale de alarmă de angajator. Nu este nevoie să povestim că printre schimbările din viaţa profesională se numără şi unele de ordin personal, cum ar fi un divorţ, eventual faptul că aveţi copii şi sunteţi singurul părinte care trebuie să le pună o pâine pe masă. Deşi vor empatiza cu dumneavoastră, nu este deloc un subiect potrivit pentru un interviu de angajare.

Probleme de sănătate

Nu este nevoie să dezvălui că ai avut anumite probleme de sănătate şi că acesta este motivul pentru care ai plecat de la ultimul loc de muncă. Dacă în prezent te simţi apt de muncă şi vrei să-ţi repui cariera pe picioare, nu este necesar să oferi prea multe explicaţii legate de istoricul medical. Eventual, poţi lăsa să se înţeleagă faptul că ţi-ar permis o scurtă pauză înainte de a te orienta către un alt loc de muncă.

Planuri pentru întemeierea unei familii

Chiar dacă nu este legal, discriminarea de gen sau pe motiv de vârstă există şi te poate împiedica să obţii job-ul dorit. De exemplu, mulţi angajatori preferă să ofere locul de muncă unei femei care nu menţionează că în viitorul apropiat speră să aibă un copil. Tocmai de aceea, viaţa privată trebuie să rămână privată atâta vreme cât un astfel de detaliu firesc poate să scadă şansele de angajare.

Probleme la fostul loc de muncă

Există formulări graţie cărora putem să explicăm în mod diplomat de ce am plecat de la fostul loc de muncă. „Am decis de comun acord să ne despărţim sau „doream să fac o schimbare profesională” reprezintă abordări mai potrivite decât o confesiune înveninată despre tot ce nu v-a plăcut: şefi, colegi, atmosferă etc. Interviul de angajare nu este locul unde să criticaţi, să fiţi ironic, să bârfiţi sau să vă revoltaţi oricât de mult v-ar fi displăcut fostul şef sau modul de lucru.

Pasiuni care îţi răpesc mult timp

Chiar dacă este tentant ca la un interviu de angajare să povesteşti că eşti pasionat de anumite activităţi sau domenii separate de profesie, un angajator nu va fi la fel de încântat să descopere că pasiunile înseamnă mult prea multă energie şi timp investite în alte direcţii decât un viitor loc de muncă. Dacă poţi să menţii un echilibru între pasiunile personale şi job, nu are sens să menţionezi că eşti preşedintele unei organizaţii sau că faci voluntariat, de exemplu. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite