De ce ne visăm supereroi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe ori dorim să avem puteri supranaturale, la fel ca personajele din benzile desenate sau din filmele SF, pentru a trece peste momentele dificile. Visăm să avem superputeri care să ne garanteze succesul sentimental şi profesional, altele care să ne permită să ajutăm pe cineva drag, să învingem „eroii negativi“ şi să facem dreptate.

Imaginaţia noastră este „bombardată" periodic cu lansări de filme de Hollywood în care eroii îşi folosesc arsenalul de arme sofisticate, dar mai ales de puteri supranaturale, pentru a scoate lumea din impas. Personajul negativ este ucis, justiţia este reinstaurată, binele învinge, astfel că planeta este salvată. Aceste producţii cinematografice sunt însă o simplă continuare a benzilor desenate, precedate la rândul lor de basmele populare şi de mult mai vechile poveşti mitologice. Toate reprezintă însă proiecţia dorinţei noastre de a putea depăşi barierele umane. Astfel, ne dorim o lume pe care am putea s-o controlăm prin superputerile noastre, în care am fi invizibili, ne-am teleporta, am telecomunica, am zbura, am controla timpul, am fi în mai multe locuri odată, i-am convinge pe ceilalţi să facă ce vrem noi sau am avea tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte.

Puterea de a face şi desface

Eduard M., inginer IT în vârstă de 33 de ani, stabilit în Bucureşti, ar plasa pe primul loc în clasamentul personal de superputeri pe care şi le-ar dori cea de a se teleporta, iar pe locul doi pe cea de-a controla ­ceea ce fac ceilalţi. „În viaţa de zi cu zi pierd prea mult timp aşteptând, aşa că o călătorie instant dintr-un punct în altul ar rezolva multe lucruri în viaţa mea. Până una, alta, m-aş mulţumi şi cu simpla putere de a mă trezi dimineaţa fără eforturi", spune tânărul.

Dana B. (35 de ani), bucureşteancă angajată în publicitate, visează la mult mai mult şi chiar consideră că superputerea aleasă de ea e „imbatabilă". „Eu aş vrea să am superputerea ca tot ce vreau eu să se facă şi, dacă mă răzgândesc, să se desfacă. Dacă vreau tinereţe veşnică, să se facă, dar să pot decide să îmbătrânesc; dacă vreau bani, să se facă, dar dacă observ că nu mi-e bine, să pot schimba asta; să mă trezesc cu Brad Pitt la micul dejun, dar, dacă mă satur de el, să îl pot face să dispară; să fac pace în lume, dar, dacă mă plictisesc, să se facă război", explică Dana.

Radu D., un bucureştean de 49 de ani, şi-ar dori să aibă puterea de a pune capăt conflictelor şi să oprească războaie. Pe de altă parte, nu s-ar supăra dacă s-ar putea întoarce în timp şi să aibă iar 25 de ani, să fie „tinerel şi holtei". La venerabila vârstă de 87 de ani, Toader D., colonel în rezervă, stabilit în Bucureşti, cu un război la activ, şi-ar dori să facă bine celor din jur, fără nicio recompensă. „Eu vreau să am puterea de a vindeca trupul şi sufletul, prin credinţă, mai mult decât cel mai bun doctor", spune octogenarul. Când era pe front, sub tirurile armatei germane, militarul îşi dorea să pună capăt războiului şi să câştige lupta fără a fi nevoit să ucidă inamicii.

Filmele, proiecţii ale dorinţelor noastre

Specialiştii spun că industria cinematografică, dar şi benzile desenate şi desenele animate sunt producţii care fac apel la cele mai profunde dorinţe ale consumatorilor. „Printr-unele benzi desenate, ca şi prin multe filme, oamenii îşi proiectează aceste dorinţe, se transpun în aceste situaţii şi încearcă să experimenteze cum ar fi dacă s-ar întâmpla ca supranaturalul să fie posibil", explică psihologul Keren Rosner. Aceste creaţii pot include viziuni profetice sau, pe de altă parte, ipostaze care ţin de exploatarea complexului de inferioritate. „Este vorba şi prezentarea unei imagini despre un ideal la care aspiră unii creatori", adaugă Rosner.

De altfel, aminteşte specialistul, au fost scriitori, inventatori şi regizori care au profetizat lucruri care pentru ei erau supranaturale, dar care au ajuns să fie posibile în timp. Personajele din acest gen de producţii pot fi modele pe care publicul să le dorească, să se străduiască să le egaleze.  „Sunt indivizi care îşi retrăiesc propriile experienţe, dorinţe, imaginaţii cu care se identifică în film. Proiectează viaţa proprie în viaţa de pe ecran", conchide Rosner.

Lis preferă eroii adevăraţi

Fostul edil al Capitalei Viorel Lis a pozat costumat în Spiderman în incinta mallului Plaza din Bucureşti la începutul acestui an. Cu toate acestea, el spune că supereroul nu este printre preferaţii săi. „Nu-mi plac eroii ăştia din povestiri. Eu îi admir pe eroii adevăraţi." El ar avea o preferinţă fantastică: să fie invincibil.

„Cavalerul războinic"

image

Roger Hayhurst este un tânăr britanic în vârstă de 19 ani care lucrează ziua ca grădinar, dar care, atunci când se lasă noaptea, se transformă în „Knight Warrior" („Cavalerul războinic"). Şi cum un supererou care luptă împotriva fărădelegilor trebuie să aibă o imagine pe măsură, tânărul poartă un constum mulat, în culorile negru şi albastru, cu pelerină şi cagulă. În ultimele zece luni, tânărul a bătut străzile oraşului Salford (Marea Britanie), în postura alter ego-ului său, ca să dezamorseze bătăile de stradă sau să descurajeze comportamentul antisocial, notează publicaţia britanică „The Daily Mail".  Pentru ­a-şi duce la îndeplinire misiunea, Roger se îmbracă în costumul lui de lycra, creat la comandă special pentru el, care l-a costat aproape 230 de euro. Singura lui putere specială, spune tânărul costumat, este „superdorinţa" de a face ca lumea să fie un loc mai bun.

Absolvent al Liceului Moorside din localitate, „Cavalerul războinic" locuieşte cu mama lui, Jennifer, în vârstă de 61 de ani, şi cu bunicul lui, Alfred (91 de ani). Roger spune că principalul lui scop este să atenueze scandalurile provocate de oamenii care ies de prin baruri sau pur şi simplu să oprească violenţa stradală.  „Dacă situaţia se agravează, mă retrag şi chem echipajele de poliţie", explică Roger, citat de „The Daily Mail". ­Mama sa spune că mereu a fost „uşor îngrijorată" când fiul ei pleca de acasă.

Record de costume

image

În toamna anului trecut, la Los Angeles, lansarea filmului Megamind, al cărui personaj principal este un super­erou negativ, a reuşit să doboare un record în domeniu. Peste 1.580 de persoane costumate în supereroi apăruţi în cărţi, benzi desenate, emisiuni TV, desene animate sau filme au fost prezente la eveniment. Astfel, lansarea şi-a atins scopul: a strâns peste 1.500 de persoane costumate în supereroi în acelaşi loc, iar recordul a fost omologat.

Părerea Expertului: „Sunt mecanisme simple şi universale"

Credinţa noastră în eroi nu înregistrează neapărat o evoluţie în timp. Este o speranţă care continuă să existe în mintea noastră încă din copilărie, când ne vedem părinţii drept nişte eroi invincibili, până la bătrâneţe, când aşteptăm să vină şi să ne salveze cineva şi să trecem peste greutăţile vieţii. E un fel de a fi în continuare copil şi de a te refugia, cu speranţa să vină altcineva să facă treaba în locul tău. Este dovada pasiunii noastre pentru poveşti, care sunt de când lumea şi pământul. Aceasta este exploatată în romane şi în cinematografie. Sunt mecanisme simple şi universale şi elemente narative care se prelungesc de la mit, la roman şi până la cultura populară contemporană.

image

Zoe Petre coordonator al „Dicţionarului de Mitologie greco-romană. Zei, Eroi, Mituri“

Eroii, deşi prezenţi în toate culturile, sunt o invenţie greacă, în forma lor structurată. Grecii au avut o structură mitologică şi de cult, cu elemente centrale axate pe eroi cu calităţi deosebite. În genere, aceştia sunt oameni, rodul dragostei dintre zei şi muritori, cu înzestrări neobişnuite, care sunt puse pe baza ascendenţei divine. Ei sunt mai aproape de oameni pentru că le împărtăşesc caracteristicile: ei pot fi ucişi,  spre deosebire de zei, care pot fi răniţi, dar nu omorâţi. Eroii mitologici asigură de cele mai multe ori triumful culturii asupra naturii: ei construiesc oraşe în sălbăticie, luptă cu monştrii, cu uriaşii, domolesc furtunile pentru ca navele să poată naviga. Acelaşi lucru se poate spune şi despre supereroii din zilele noastre, pentru că un adevărat erou asigură instaurarea şi supremaţia legii acolo unde forţele răului pot duce la distrugerea ţesutului social.

Care este dorinţa noastră supremă

Psihologii spun că dorinţa de a depăşi barierele materiale este firească şi este prezentă în fiecare individ, mai mult sau mai puţin, în functie de predispoziţia spre tipul predominant imaginativ şi creator sau realist şi concret. La extreme se află persoanele bolnave psihic. Dorinţa de a trăi veşnic este superputerea de bază, spun specialiştii. „Aceasta ascunde frica de moarte, prezentă la orice fiinţă vie, implicit la orice om. Sentimentul că lucrurile continuă fără a mai lua parte la ele, că nu mai ştii care va fi derularea proiectelor, finalitatea lor, toate duc spre această dorinţă.

image

«Tinereţe fără bătrâneţe» este poate secretul cunoaşterii. Chiar dacă unii cred în «lumea de dincolo», totuşi, lumea prezentă şi cunoscută este preferată, iar veşnicia prezentului este râvnită", spune psihologul Keren Rosner. Şi psihologul Daniel David este de părere că ideea centrală este nemurirea, care surclasează celelalte dorinţe de putere. „Ele sunt vechi şi le găsim în culturi diferite, mai noi sau mai vechi. Nu exprimă altceva decât dorinţa omului de a-şi depăsi limitele."

Soluţie la conflicte

„Cel mai frecvent, individul trăieşte dorinţa de a avea puteri supranaturale când un conflict interior este dificil de rezolvat cu puterile fireşti. Dorinţa de a ne răzbuna sau dorinţa de a ne face dreptate predomină, urmată de curiozitatea de a cunoşte amănunte despre situaţii sau de a intra în gândurile altcuiva", explică Keren Rosner. Potrivit specialistului, aceste dorinţe sunt benefice, pentru că stârnesc şi stimulează curiozitatea, determină oamenii să-şi depăşească condiţia limitată prin valorificarea inteligenţei. „Pe plan psihologic, aceste dorinţe şi imaginarea lor, faptul că le descoperim în interiorul nostru şi în intenţiile noastre, pot să stârnească unele conflicte interne, deoarece ne validează limitele, neputinţa de a domina lumea şi pe ceilalţi", explică psihologul.

"Individul trăieşte dorinţa de a avea puteri supranaturale când un conflict interior este dificil de rezolvat cu puterile fireşti. ''
Keren Rosner psiholog

Click pe poză pentru a mări

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite