Dans la bară pentru fetiţe, sport sau invitaţie pentru pedofili? „Este bolnav cine priveşte un copil care face gimnastică şi se gândeşte la ceva sexual”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţiei pentru Protecţia Copiilor şi a Familiei consideră că spectacolul de sport la bară nu îşi are locul pe scena Palatului Naţional al Copiilor 
fiind „o pervertire a actului educaţional”. Foto David Muntean
Asociaţiei pentru Protecţia Copiilor şi a Familiei consideră că spectacolul de sport la bară nu îşi are locul pe scena Palatului Naţional al Copiilor fiind „o pervertire a actului educaţional”. Foto David Muntean

„Miss pole dance România” - prima competiţie de dans la bară sportiv din ţara noastră a stârnit controverse. Peste 100 de ONG-uri au semnat petiţia prin care solicită interzicerea „cosmetizării dansului la bară pentru fetiţe sub denumirea de sport”, catalogându-l un pas spre prostituţia infantilă şi o invitaţie pentru pedofili.

Un număr de 22 de persoane, printre care şi opt fetiţe cu vârste între 6 şi 12 ani, au participat, sâmbătă, la primul concurs naţional de dans la bară sportiv din România. Competiţia a avut loc la Palatul Naţional al Copiilor, fiind organizat de Nadia Buduruşi şi Sport Academy, Asociaţia Şcoala de circ Buduruşi şi Pole Passion din marea Britanie.

Deşi organizatării îl descriu ca find „ un sport complex, considerat în acelaşi timp şi o formă de artă”, Alianţie Părinţilor din România consideră că acest spectacol „nu îşi are locul pe scena Palatului Naţional al Copiilor fiind o pervertire a actului educaţional” şi solicită retragerea autorizaţiei.

Reprezentanţii asociaţiei au formulat o scrisoare deschisă cu titlul „Dansul la bară pentru fetiţele de 6-12 ani – un pas spre prostituţia infantilă”, pe care au adresat-o autorităţilor.

„Organizatorii au declarat că doresc să «elimine stereotipurile faţă de acest sport» care îşi are originea în dansul din barurile de striptease, având o evidentă conotaţie sexuală. Nu înţelegem însă cum se va proceda în acest sens când copiii vor urca pe scenă şi vor dansa în ţinute sumare urmând a fi filmaţi şi aplaudaţi de către adulţi. Culmea ironiei, pe scena unei instituţii emblematice pentru educaţia copiilor din România”, se arată în scrisoarea deschisă.

„Lumea nu a înţeles că dacă noi purtăm salopete nu putem sta pe bară, alunecăm. Priza se face cu propria piele. Ca să reuşeşti să stai într-o anumită figură îţi trebuie anumite puncte de contact. Şi gimnastica are tot bustieră şi chilot. Noi nu am venit mai dezbrăcaţi decât în celelalte sporturi, care sunt recunoscute şi apreciate de ani de zile”, ne-a declarat Nadia Buduruşi, organizatorul ediţiei din România .

Miss Pole Dance Romania 2016 FOTO David Muntean

Deşi persoanele care practică această formă de activitate fizică speră ca în timp să fie eliminate stereotipurilor faţă de dansul la bară, asociat în mod obişnuit cu evoluţiile erotice ale dansatoarelor din cluburile de noapte sau din spectacolele de cabaret, repezentanţii Alianţei Părinţilor din România nu văd cu ochi buni această abordare, solicitând autorităţilor să se autosesizeze şi să intervină pentru a proteja drepturile copilului.

„Fetiţele vor copia, în inocenţa lor, mişcările obscene pe care le învaţă, nefiind conştiente de mesajul sexual pe care acestea îl trimit… Este foarte important pentru copii să facă mişcare şi să aibă activităţi de grup, dar trebuie să le permitem copiilor să rămână copii. Expunerea copiilor la dansul la bară, la o vârstă aşa de redusă, implică un risc uriaş”, a spus Claude Knights, directorul Fundaţiei Kidscape pentru protecţia copiilor.

Pe de altă parte, organizatorii se apără şi spun că se aşteptau la astfel de reacţii, dar că susţinerea părinţilor îi încurajează să mergă mai departe.

Ştiam ce o să fie în România, am ştiut de la bun început că drumul va fi greu, dar nu imposibil. Am absolut toate documentele legale, inclusiv acreditarea internaţională, aprobare de la ambii părinţi că sunt de acord ca cei mici să practice acest sport şi că sunt de acord să fie fotografiaţi. Respect sportul şi dacă practic o meserie o fac ca la carte. Părinţii sunt extrem de încântaţi pentru că a avut loc acest eveniment şi abia aşteaptă să plecăm la următorul concurs. După competiţie am avut mesaje de la părinţi care mi-au spus că doresc să-şi înscrie copiii la acest sport, ne-a declarat Nadia Buduruşi .
Miss Pole Dance Romania 2016 FOTO David Muntean

„Indiferent dacă are sau nu audienţă, încurajarea unei asemenea manifestări este un pas spre prostituţia infantilă şi o invitaţie pentru pedofili. Cosmetizarea dansului la bară pentru fetiţe sub denumirea de „sport” este de fapt un atac asupra inocenţei copiilor”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Reacţii au apărut şi pe reţelele de socializare, cazul ajungând extrem de controversat. „Am fost acolo pentru că am vrut să vedem cu ochii noştri că aşa ceva poate fi posibil. „Spectacolul” era în plină desfăşurare, probabil urma decernarea premiilor. Întrebându-l pe un părinte de ce a venit cu fetiţa lui, ne-a răspuns "la recomandarea profesoarei de gimnastică ritmică de la Palatul Copiilor". L-am întrebat cum i se pare răspunsul la întrebarea "Ce pasiuni are fata dvs.?" (n.r. adică "dansul la bară"). S-a simţit jenat şi nu am mai insistat. Este ceva de neimaginat, mai ales că micuţele au venit cu părinţii, cu bunicii. La Palatul Copiilor câţiva adulţi, organizatori sau părinţi, au batjocorit nişte suflete nevinovate.”, a comentat Rafael Udrişte, jurnalist la Televiziunea Română, pe contul său de Facebook, citat de activenews.ro. 

În replică, Nadia Buduruşi îi invită pe toţi cei care o acuză la campionatul modial de pe 16 septembrie, care va avea loc tot la Bucureşti, să vadă în ce constă acest sport, spunând că îi este ruşine pentru lipsa lor de dezinformare: 

„Dacă cineva priveşte un copil care face un element de gimnastică greu şi se gândeşte la ceva sexual, pentru mine acea persoană este bolnavă, chiar şi cei care acuză. Eu văd munca, cei care sunt bolnavi la cap văd altceva. Eu i-aş invita pe toţi aceştia care acum sunt supăraţi să vadă campionatul mondial. Nici nu cred că au citit regulamentul care este postat pe site-ul oficial: nu e voie cu atitudine sau mişcări vulgare, chiloţi tanga sau costume transparente. Toţi concurenţii au avut figuri impuse. Este exact ca la gimnastică. Mi-e ruşine pentru dezinformarea lor. Chiar îmi e ruşine că au rămas aşa de încuiaţi”, ne-a declarat sportiva.

La noi în ţară, sportul la bară a fost promovat mai ales în cadrul unor emisiuni-concurs extrem de populare (un exemplu fiind talent-show-ul „Românii au talent”, difuzat de PRO Tv, sau ”Next Star”, de la Antena 1), iar în prezent există mai multe şcoli de pole dance şi pole fitness deschise în România. Chiar organizatoarea, Nadia Buduruşi a participat la o astfel de competiţie, ocupând locul trei în ediţia de anul acesta a concursului „Românii au talent”.

Anul trecut, a izbucnit un adevărat scandal când, o fetiţă de 8 ani din Ucraina, a realizat un numar acrobatic la bară, difuzat la o oră de maximă audienţă, în cadrul show-ului Next Star, prezentat de Dan Negru. 

Deşi există atât de multe controverse, organizatorii au anunţat că pe 16 septembrie, tot la Palatul Copiilor din Bucureşti, se va desfăşura campionatul mondial “World pole dance Championship”, la care vor participa 50 de concurenţi recunoscuţi la nivel internaţional, din 16 ţări şi trei continente. România va fi reprezentată chiar de către organizatoarea competiţiei din România, Nadia Buduruş, care a câştigat primul loc la subcategoria profesionişti de dans la bară sportiv, de sâmbătă. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite