Cel mai vechi vin din România. „Comoara“ bahică din colecţia de la Miniş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai vechi vin din România. Vestitul vin roşu de tip Aszu, din soiul Cadarcă, a fost produs pentru prima dată în zona Miniş, în anul 1744. FOTO skytrip.ro
Cel mai vechi vin din România. Vestitul vin roşu de tip Aszu, din soiul Cadarcă, a fost produs pentru prima dată în zona Miniş, în anul 1744. FOTO skytrip.ro

Cel mai vechi vin din România. Ţara noastră se mândreşte cu una din cele mai vechi culturi ale vinului, atestată de documente şi descoperiri arheologice care datează de acum 4.000 de ani. Vinurile de colecţie, intrate în patrimoniul viticol, sunt păstrate astăzi în condiţii deosebite, cel mai vechi vin din România aflându-se la Miniş, în judeţul Arad, unde funcţionează şi cea mai veche vinotecă din ţară.

Cel mai vechi vin din România. Colecţie de 80.000 de sticle 

La 25 de kilometri de Arad se află Podgoria Miniş, care se mândreşte cu cea mai veche vinotecă din România, formată din peste 80.000 de sticle de vin păstrate în cele mai bune condiţii, ţinând cont de faptul că valoarea vinului creşte în funcţie de modul în care îmbătrâneşte. Cea mai veche sticlă de vin obţinut în România datează din 1926, însă vinul vechi de aproape 90 de ani nu este destinat vânzării.

Podgoria Aradului este una dintre cele mai vechi din România, fiind atestată documentar la începutul secolului al IX-lea. În zona Miniş - Măderat s-a înfiinţat în 1881 prima şcoală de viticultură, iar din 1987 a fost deschis Muzeul Viei şi Vinului. De asemenea, vestitul vin roşu de tip Aszu, din soiul Cadarcă, a fost produs pentru prima dată în zona Miniş, în anul 1744, podgoria Aradului fiind una dintre puţinele locuri din ţară unde se mai cultivă soiul de struguri amintit. 

Cramele Miniş organizează, la cerere, degustări de vin, frumoasa zonă viticolă arădeană putând fi o destinaţie de vacanţă perfectă pentru iubitorii de vin, mai ales că în zilele caniculare de vară temperatura din piviniţă se păstrează între 12 şi 13 grade Celsius, notezază romaniaturistica.ro.

Cel mai vechi vin din România. Sticle de patrimoniu distruse de comunişti 

În ciuda tradiţiei vinicole pe care o care România, nu s-au păstrat multe vinuri foarte vechi. O „comoară“ pierdută este colecţia de vinuri a regelui Carol al II-lea, dispărută fără urmă, la fel ca multe astfel de colecţii preţioase care au fost distruse de comunişti, fiind catalogate drept „burgheze“. În colecţia Cotnari, de exemplu, se mai păstrează câteva sticle de tezaur, din 1956, după cum preciza oenologul Gheorghe Crăciunescu pentru Digi 24.

Nu în ultimul rând, merită menţionată Crama de la Pietroasa, care a beneficiat încă din 1940 de un centru de vinificare dotat cu utilaj modern importat din Italia. Colecţia de vinuri a fost începută tot atunci, pentru ca în prezent să numere aproape 100.000 de sticle. Cele mai vechi datează din anii '40, fiind considerate vinuri de patrimoniu. Vinoteca mai conţine şi vinuri din anii `50, `60, `70.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite