Cea mai întâlnită fobie a timpului modern afectează 66% din oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii sunt cei mai predispuşi la această fobie, potrivit unui studiu FOTO: Arhivă Adevărul
Tinerii sunt cei mai predispuşi la această fobie, potrivit unui studiu FOTO: Arhivă Adevărul

Decizia SUA de a confisca telefoanele şi laptopurile descărcate pe aeroporturi a stârnit un val de nemulţumiri printre pasageri şi a readus în discuţie cea mai mare fobie a omului modern: frica de a rămâne fără telefonul mobil.

Jeh Johnson, Secretarul american pentru Siguranţă Internă a anunţat zilele trecute că pasagerii nu vor mai putea urca la bordul aeronavelor cu destinaţia SUA cu aparate electronice care nu pornesc. Oficialii americani se tem că teroriştii ar putea ascunde materiale explozibile sau arme în carcasele telefoanelor şi tabletelor.

Decizia autorităţilor din SUA a provocat nemulţumiri printre pasageri, care consideră măsura exagerată şi se arată foarte nemulţumiţi de posibilitatea ca telefoanele să le fie confiscate.

„În vreme ce problema esenţială este siguranţa călătoriilor noastre peste Atlantic, cea mai mare nemulţumire este legată de confoscarea aparatelor electronice, cum ar fi telefoanele, tabletele sau laptopurile (...). Panica se răspândeşte - şi nu din cauza terorismului, ci a anxietăţii legate de pierderea telefonului. Iată în ce situaţie suntem în 2014, doamnelor şi domnilor”, notează Rhodri Marsden într-un editorial publicat în „The Independent”.

Frica de a rămâne fără telefonul mobil a primit şi un nume din partea psihologilor: nomofobie. În jur de 66% din utilizatorii de telefoane mobile din ţările dezvoltate ar avea această problemă, devenind astfel mai frecventă decât orice altă fobie, potrivit unui studiu realizat de firma de securitate online SecurEnvoy şi citat de publicaţia britanică „Daily Mail”.

Această teamă („no-mobile-phobia” - nomofobia) afectează mai mult femeile (70%) decât bărbaţii (61%), reiese din acelaşi studiu. Dintre persoanele intervievate, categoria de vârstă 18-24 ani este cea mai predispusă la nomofobie (77%), urmată de cei cu vârste cuprinse între 25-34 de ani (68%).

Frica de a nu-ţi pierde telefonul, de a nu rămâne cu bateria descărcată sau în afara reţelei de telefonie şi, mai nou, frica de a-ţi fi confiscat telefonul se manifestă prin agresivitate şi irascibilitate. O persoană care suferă de nomofobie are cel puţin unul dintre următoarele simptome:

  • Nu opreşte niciodată telefonul mobil;
  • Verifică obsesiv dacă are apeluri ratate, e-mailuri sau mesaje;
  • Ţine mereu telefonul cu ea, inclusiv la toaletă;
  • Verifică mereu bateria şi încarcă des telefonul.
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite