Ce poziţii de dormit îţi asigură o odihnă bună şi fără dureri de spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
somn

Somnul este o parte extrem de importantă pentru funcţionarea optimă a organismului. Pe lângă alegerea saltelei potrivite şi a pernei pe care dormi contează şi ce poziţii de dormit adopţi în timpul somnului. De ele depind sănătatea articulaţiilor şi a coloanei.

Fie că ai sau nu probleme cu coloana vertebrală, poziţiile în care dormi te pot ajuta să ai un somn mai bun şi să corectezi anumite probleme, precum durerile de spate sau sforăitul. „Pentru persoanele tinere, poziţia în care dormim nu are o foarte mare importanţă, dar odată cu înaintarea în vârstă şi apariţia unor comorbidităţi, ea are o importanţă şi o influenţă mare asupra coloanei vertebrale”, spune Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped.

Ca să ştii care poziţii de dormit sunt cele mai potrivite pentru tine, am vorbit cu doi specialişti, Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped şi Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL cu competenţă în somnologie, care îţi explică ce poţi face pentru a avea un somn sănătos.

1. Poziţii de dormit: pe spate

  Dormitul pe spate ameliorează durerile din zona lombară

Dormitul pe spate păstrează curbura coloanei vertebrale, atunci când dormi pe salteaua şi perna potrivită. Conform medicului ortoped, când dormi pe spate poţi ameliora durerile din zona lombara. Dar în acelaşi timp se pot accentua durerile de la nivelul coloanei cervicale şi înrăutăţi apneea de somn.

Dormitul pe spate poate însă influenţa şi alte procese din organismul nostru. Sforăitul este unul dintre ele, un fenomen neplăcut, dar care poate fi ţinut în frâu. „Acest lucru se întâmplă deoarece în timpul somnului apar anumite modificări la nivelul gâtului care pot fi accentuate de poziţia de somn întins pe spate. Relaxarea normală a musculaturii în timpul somnului determină o îngustare a spaţiului respirator. Această îngustare se accentuează uneori datorită gravitaţiei care face ca vălul palatin, mandibula şi limba să coboare şi mai mult, reducând uneori semnificativ spaţiul respirator”, spune somnologul Dr. Ioan Bulescu de la Clinica Medicum. Dacă sforăi, ideal ar fi să dormi pe o parte.

Dormitul pe spate are o influenţă importantă şi asupra refluxului gastro-esofagian, fiindcă senzaţiile de arsură sau de durere se agravează de obicei atunci când dormi pe spate. „Dormitul pe spate favorizează refluxul, întrucât factorul gravitaţional dispare, astfel încât este mult mai uşor pentru conţinutul gastric să urce către esofag”, spune Dr. Bulescu. În astfel de situaţii este mai indicat somnul pe partea stângă, dar nu numai poziţia de dormit ajută. „Cel mai important ar fi să urmăm tratamentul prescris de medic şi să evităm factorii care cresc aciditatea gastrică (fumatul, consumul de alcool, consumul de cafea, etc), dar şi mesele copioase înainte de somn”, recomandă medicul.

2. Poziţii de dormit: fetus

somn

Dacă suferi de apnee, să dormi în poziţia fetusului te poate ajuta

Deşi curbează coloana în timpul somnului, poziţia fetusul este una foarte confortabilă pentru anumite persoane şi are şi ea avantajele şi dezavantajele sale. Dacă suferi de refluxul gastro-esofagian sau de apnee, poziţia fetusului te poate ajuta.

Dezavantajul ei este că poate cauza dureri cervicale sau la nivelul umărului şi a şoldului. „Pentru cei care îşi doresc să doarmă în această poziţie se recomandă folosirea unei perne mai tari pentru a scădea presiunea apărută la nivelul umerilor, iar o pernă ţinută între genunchi va ajuta la reducerea durerilor din zona lombară”, sfătuieşte doctorul ortoped, Radu Paraschiv.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite